Få sandheden de største sundhedsmyter
Du ved garanteret en hel masse om sundhed, som du lever efter i højere eller mindre grad. Men måske er nogle af dine sunde leveregler bare myter? Her får du 15 af de mest sejlivede af slagsen – og lægens, trænerens og diætistens svar på, om de faktisk har hold i virkeligheden.
MYTE 1: Du forbrænder mere ved at træne om morgenen.
Falsk.
– Hvis du træner om morgenen uden at have spist ordentlig morgenmad først, så har du mindre energi at træne med og træner derfor typisk ikke med samme høje intensitet som f.eks. om eftermiddagen, når kroppens depoter er fyldt op. Jo højere intensitet du træner med, jo mere forbrænder du. Sørger du derimod for at få lidt at spise, så kroppen har noget at arbejde med, så er morgentræning rigtig fint og flere undersøgelser viser, at de der træner om morgen, ofte får trænet mere regelmæssigt.
Lærke Rau, personlig træner, fitness.dk
Læs også: Spis dig til bedre træning
MYTE 2: Nogle mennesker taber sig hurtigere end andre.
Umiddelbart Falsk
– Det afhænger af, om vi taler om kilotab overordnet eller tab af fedt. Hvor meget du taber dig, kan groft stilles op i et enkelt regnestykke: forholdet mellem hvor meget du indtager, og hvor meget du forbrænder. Du skal forbrænde mere, end du spiser, for at tabe dig. Når meget overvægtige er i stand til at smide mange kilo hurtigere end normalvægtige på slankekur skyldes det, at de overvægtige i starten smider en del væske, der har hobet sig op i deres krop. Det vigtige at have fokus på her er, at det skal være et fedttab. Mange taber meget muskelmasse, når de går på kur, hvilket resulterer i et hurtigt vægttab, men også i en nedsat forbrænding, hvilket på den lange bane, når kuren er ovre, vil gøre det svært at holde vægten, og mange tager derfor på igen plus lidt ekstra. Jo større muskler des højere bliver din forbrænding. Endnu en grund til at lave muskelfremmende styrketræning
Lærke Rau, personlig træner, fitness.dk
MYTE 3: Mavebøjninger er den bedste metode til at få kål på mavefedt på
Falsk
– Du kan ikke tabe dig kun ét sted på kroppen. Når du laver mavebøjninger, bliver du god til at lave mavebøjninger og træner mavemusklerne, men det fjerner ikke fedtet fra maven. Man kan ikke punkttræne. Vil du have flad mave, skal du kigge på kosten og arbejde på et generelt fedttab
Lærke Rau, personlig træner, fitness.dk
Læs også: Få drømmekroppen på 10 minutter
MYTE 4: Du må ikke løbe hver dag.
Sandt og falskt
– Er du i god form og vant til at løbe meget, så er det okay at løbe hver dag. Hvis ikke, så vil det være for hård en belastning for led og sener, og risikoen for skader er for stor. Det er vigtigt, at kroppen har tid til at restituere. Hvis ikke den har det, vil du som regel mærke ømhed og træthed, og så skal du ikke løbe, for så bliver sener og led bare endnu mere belastede, og det er en dum spiral at komme ind i. For langt de fleste vil det være tilpas at løbe tre til fire gange om ugen og supplere med f.eks. cykling, svømning eller crosstraining.
Lærke Rau, personlig træner, fitness.dk
Læs også: Løber, derfor skal du styrketræne
MYTE 5: Du tager ikke lige så meget på af fuldkornspasta og fuldkornsbrød
Falsk
– Kalorieværdien er ikke lavere i pasta og brød med fuldkorn end uden. Fuldkornsprodukter er sundere, fordi det tager længere tid for kroppen at bearbejde maden end hvid pasta og hvidt brød. Det gør, at blodsukkeret og insulinniveauet ikke stiger så hurtigt, og vi har lettere ved at regulere vores appetit. Men gælder det vægten, så er fuldkornsprodukter kun bedre end helt, hvide produkter, hvis fuldkornet mætter således, at man spiser markant mindre.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
MYTE 6: Du bliver tyk, hvis du spiser efter klokken 20
Falsk
– Det er blevet en myte, efter en italiensk forsøg for nogle år tilbage viste, at en gruppe italienere slankede sig ved at droppe deres sene aftensmåltid. Men det skyldes jo, at italienerne spiser et af dagens tre hovedmåltider sent og ved at sige farvel til ét af dem, så vil alle jo tabe sig. Også hvis det var frokosten, der var tale om, og man ikke spiste det på et andet tidspunkt i løbet af dagen. Det er dagens samlede mængde af kalorier, der tæller, og ikke hvornår de indtages.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
MYTE 7: Du tager ikke på af mørk 70 procent chokolade
Falsk
– Der er normalt sukker i 70 procents chokolade, så det forhindrer vægttab, hvis du spiser for meget. Hvis du begynder at købe 80-90 procents chokolade, så er smagen så kakaoagtig bitter, at de færreste har lyst til at spise en hel plade, men nøjes med en firkant eller to. Derfor kan det meget mørke chokolade anbefales. Endnu bedre er det at spise sukkerfri chokolade (f.eks. med 70 procent), hvor det første stykke smager himmelsk, men takket være sødemidlet maltitol mætter så meget, at det er nærmest umuligt at presse flere stykker ind. Og gør du det, så får du næsten kvalme.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
MYTE 8: Alle bør tage kosttilskud
Sandt
– Det er i hvert fald ofte, at jeg anbefaler mine patienter at tage omega 3 kapsler og D-vitamin, fordi det er vanskeligt at spise sig til. Det vil kræve uhørte mængder af fed fisk og vanskelig soldyrkelse i vinterhalvåret. Mange danskere har en ubalance omkring forholdet mellem omega 3 fedtsyrer, også kaldet fiskeolie, og omega 6 fedtsyrer, der kommer fra f.eks. majsolie og solsikkeolie. En ubalance, der gør os mindre modstandsdygtige over for autoimmune sygdomme, altså sygdomme som opstår, fordi kroppen angriber sig selv. Det kan f.eks. være gigt eller cøliaki, hvor tyndtarmen reagerer unormalt med en betændelsestilstand, hvis den udsættes for gluten. Mangel på vitamin D giver bl.a. anledning til, at man ikke kan bevare sine knogler tilstrækkeligt tætte. Og igen, det er rigtigt svært at spise både D-vitamin og omega 3 fedtsyrer i tilstrækkelig mængde
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
Læs også: D-vitamin-tilskud - nødvendige eller ej?
MYTE 9: Man kan ikke få for meget vand
Falsk
– Du kan faktisk drikke så meget vand, at du skyller næringsstoffer ud. Det er bedre at drikke to liter end en halv hver dag, men det er ikke bedre at drikke fire-fem liter. Og te tæller også med i væskeregnskabet. Som med mad er det godt at variere, hvilken slags væske du indtager.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
MYTE 10: Du bliver gammel før tid, hvis du ikke sover 7-8 timer hver nat
Både sandt og falskt
– Søvnens effekt på vores krop er stadig lidt af et medicinsk mysterium, som vi mangler en masse svar på. Set ud fra vores biologiske alder, det vil sige, hvor gammel man føler sig, så vil for lidt søvn nok gøre os gamle før tid. For man føler sig gammel, når kroppen er træt og uden energi. Og så har man måske heller ikke det samme overskud til at holde kroppen sund med kost og motion, og det er ikke befordrende for chancerne for at blive gammel. Under søvnen sættes der gang i reparative processer, der bl.a. handler om, at cellerne fornyr sig, og at indlæringsmuligheder og hukommelsen forbedres. Uden nok søvn er det derfor logisk at tænke, at vores krop ældes hurtigere. Spørgsmålet er så bare, om syv-otte timer er det rigtige antal timer. Det er der intet bevis for.
Annebeth Rosenvinge, læge
MYTE 11: Spis fisk og få en kvikkere hjerne
Falsk
– Hvis du spiser meget fisk, så får du omega 3-fedtsyrer og D-vitaminer, og D-vitamin er generelt vigtigt for dit immunforsvar. Dermed får du også et bedre helbred, men ingen forskning viser, at stor indtagelse af fisk i sig selv gør dig klogere.
Annebeth Rosenvinge, læge
MYTE 12: Du skal have afføring en gang om dagen
Falsk
– Nogle mennesker fungerer fint, selv om de kun har afføring hver anden dag – for andre skal der være et dagligt toiletbesøg, hvis de skal føle sig godt tilpas. Har du til gengæld afføring mindre end tre gange om ugen, så er der tale om forstoppelse eller tilbageholdelse af tarmenes indhold. Dér er det så vigtigt at kigge på sine kost- og motionsvaner.
Annebeth Rosenvinge, læge
MYTE 13: Du får slidgigt af at knække fingre
Falsk
– Slidgigt er oftest arveligt betinget og har ikke nødvendigvis noget med slid at gøre. Det kan være brandirriterende at høre kæresten knække fingre. Navnlig hvis det sker ofte, men farligt er det ikke. Knæklydene skyldes ikke led eller brusk, der kvases, men små luftbobler inde i fingrene, der opstår under knækkeriet.
Annebeth Rosenvinge, læge
MYTE 14: Du ødelægger dit stofskifte ved at gå på slankekur
Falsk
– For ligefrem at ødelægge sit stofskifte skal du befinde dig længe på ekstremt, små mængder af mad. Tidligere var der flere anerkendte slankeregimer, hvor man fik mindre end 600 kalorier pr. dag. Den slags diæter leger med ilden og bør kun alternativt benyttes til et slags kort startskud til en slankekur eller et hurtigt vægttab, hvis du om et par uger skal i en brudekjole. Vil du lave et startskud på den facon, så bør du vælge en anerkendt måltidserstatning som f.eks. Nupo, hvor der er sikret dækning af mikronæringsstofferne. Det vil sige, at kroppen sikres de væsentligste næringsstoffer.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel
MYTE 15: Mænd taber sig hurtigere end kvinder
Sandt
– Det er i hvert fald min erfaring. Hver gang jeg har et par på skrump, så ser jeg, at manden taber sig hurtigere, selv om kurene er nøje beregnet til at eliminere samme mængder fedtvæv. Om forklaringen ligger i, at mænd efter min erfaring har en bedre evne til at "parere ordre", altså følge en kur, eller om det skyldes noget biologisk, er uklart. Mænd har en højere forbrænding, men den eksakte beregning af diæten burde udligne dette forspring. Det er en almindelig iagttagelse, at mennesker, som ikke interesserer sig for ernæring er bedre til at overholde en kur, fordi deres private vidensbank ikke griber forstyrrende ind og lokker til små afvigelser. Så forklaringen kan ligge flere steder.
Charlotte Hartvig, diætist, kost-klinikken Immanuel