Kristine Marie dyrker en særlig type yoga, der forebygger træningsskader
Yinyoga booster dit løb, styrker din fleksibilitet og træner din evne til at være til stede i dig selv – og har mange, mange andre bonusser. Det har yogaekspert Kristine Marie Rost mærket på egen krop. Kom tæt på hende her, og mød hende til ALT for damernes Kvindeløb 2023, når hun guider i yinyoga under åben himmel.
En morgen, dengang Kristine Marie Rost stadig boede i København, var hun som så ofte før ude at løbe en tur langs Amager Strand.
Dagen forinden havde der været et crossfit-løb, hvor der var blevet gravet huller i sandet, men i løbet af natten var der skyllet tang op, og nu var mange af hullerne usynlige under de mørke pletter af tang. Pludselig røg hun ned i et af hullerne og vrikkede om, men løb derefter ubesværet videre.
"Var det samme sket før, jeg begyndte at praktisere yinyoga, ville jeg være humpet hjem og have været skadet i fjorten dage, hvis ikke længere," fortæller hun om episoden, der for hende var med til at gøre det tydeligt, hvor stor forskel hendes yogatræning havde gjort for hende.
Siden dengang har hun oplevet gentagne gange, at hun er helet meget hurtigere
efter skader eller overbelastning, og desuden er hun i højere grad styret uden om ting, der sætter sig som belastninger i kroppen.
Hvorfor er yinyoga så godt at dyrke i kombination med løb?
"Yinyoga forebygger skader, og det, synes jeg, er væsentligt. Det er en komplet form for træning, hvor du faktisk ikke behøver andet, men den er også et givtigt supplement til løb, roning, cykling, crossfit og i hverdagslivet generelt, fordi den styrker dit fundament."
De seneste tre år har Kristine Marie Rost boet i Hvide Sande, og løbeturene
langs Amager Strand er skiftet ud med mange daglige gåture med hunden over heden og med vinden i håret langs Vesterhavet. Og hun føler sig både stærkere og mere fleksibel end nogensinde takket være de lange gåture fremfor løbeturene og daglige cykelture i hektisk tempo igennem København.
Og så selvfølgelig takket være hendes daglige yinyogapraksis både privat og som underviser. Når hun underviser i yinyoga er det med fokus på harmoni og balance imellem yin og yang – forenklet sagt balancen imellem det aktive og det beroligende – og det vil man kunne opleve, når hun guider i yinyoga til ALT for damernes kvindeløb i København den 11. juni og i Aarhus den 18. juni.
"Man skal forvente siddende og liggende øvelser, som styrker kroppens fundament med fokus på livet og nedefter; bækken, hofter, lår, ankler og fødder. Og så skiller øvelserne sig ud fra andre yogaformer ved at have opmærksom-
heden rettet imod en naturlig vejrtrækning.
En rolig vejrtrækning igennem næsen er med til at styrke dit chi. Chi forstået med vestlige øjne er blodcirkulationen, det vil sige dine blodkars elasticitet, og dit lymfe- og nervesystem."
Rolig vejrtrækning giver lettere løb
Kristine Marie Rost kalder gerne yinyoga for en 3-i-1-træningsform. Med spirituelle begreber og i yogaens verden kan man tale om krop, tanker og åndedræt eller om krop, tanker og ånd, men hun fokuserer på det mere jordnære; blodcirkulation, lymfe-/nervesystem og vejrtrækning.
Med en rolig vejrtrækning og deraf god iltoptagelse får du livet godt op i kroppen og får et lettere løb. Det har hun erfaret på egen krop og fået bekræftet fra mange af dem, der har lavet hendes øvelser eller været med på workshops og ikke mindst retreats i ind- og udland. Yinpower kalder hun den stil, hun selv har udviklet siden 2011 inden for yinyoga.
"Hver øvelse har aktivitet med, og det er yang-elementet. Det er svært at oversætte det direkte, men det handler om den energi, fjedring og magnetisme, som jorden giver tilbage til dig.
Yin-elementet handler om fokus på vejrtrækningen og på at skabe plads og blødhed i kroppen. Der er ikke evidens for, at lange, dybe stræk giver elasticitet, fordi yin-yang handler om den dualitet, der opstår, når du kombinerer det aktive med det stationære. Når du er afspændt, har du styrken til at lande i hvad som helst – og træde videre."
Yinyoga handler grundlæggende om at gøre kroppens mange lag af væv blødere og smidigere, så der bliver mere plads til muskler, led og knogler i et vitalt samarbejde. Det gør man ved at holde stillingerne i tre ti fem minutter, mens man fokuserer på at trække vejret roligt, så man kan blive i stillingen. Kristine Marie Rost har en enkel test, der kan afsløre dit bindevævs sundhed og elasticitet.
"Jeg plejer at sige til mine kursusdeltagere, at de skal gå en tur på en grusvej eller på en gårdsplads med perlegrus med bare fødder. Gør det ondt, og undgår de at sætte hele foden ned, så er vævet ikke elastisk. Hvis de derimod kan gå der uden at spjætte og ømme sig, så er vævet elastisk, og det er det, som vi er skabt til."
Kroppen kan mere, end du tror
Måske fortæller du dig selv, at du ikke er egnet til at dyrke yoga, fordi du er ”alt for stiv” eller ”ikke kan på grund af dumme knæ”, men den slags undskyldninger bør ifølge Kristine Marie Rost ikke spænde ben for, at du kan komme i gang med yinyoga.
"Nike har lavet jordens bedste slogan, som vi altid skal have med os her: Just do it! Sidste år tog en 45-årig kvinde sin mor med på en af mine workshops, inden de skulle med på et retreat til Grækenland. Moren havde aldrig i sit liv siddet på knæ, fortalte hun, men det det passer jo ikke, for vi har alle siddet på knæ som små, og hun troede, at det ville være umuligt for hende at lave øvelserne. Det var også rigtig svært for hende de første to timer af workshoppen, men det kunne lade sig gøre med en pude under knæene og en imellem lægge og balder.
Ugen efter havde hun kun en tynd pude under knæene, og i Grækenland var der ingen puder, og hun sidder nu på sine knæ og laver havearbejde. Det er det, jeg oplever. Kroppen skal prøve noget nyt. Det er altså ikke kun i Asien, at man kan sidde på hug. De kan vi også. Vi er bare blevet forvent med stole og med sofaen," siger hun.
Kan man stige af en cykel og ind og ud af en bil, tog, bus, så kan man ifølge Kristine Marie Rost også træde ind i en yogasal og lave øvelser.
"Oftest er diagnoser ingen hindring for at lave øvelserne. Kroppen er robust, knogler heler sig selv, og det, der heler dig, er dit chi, din livskraft, dit åndedræt, det du spiser, din nattesøvn og din hvile, og det er det, jeg booster i din krop, når jeg guider, som jeg gør."
"Fleksibiliteten, du får ud af øvelserne, er i øvrigt ikke kun en gevinst for bevægelsen men også for, hvordan din hud og krop føles og ser ud," fortæller hun.
"Jeg guider i mange øvelser, hvor der er sammenpresninger, som er med til at skabe plads i kroppen og til at give mere liv, som medvirker til at hele og styrke sener, led og nervesystem. Områder på kroppen, som føles kolde, hårde eller døde, og som vi kan se som fedme eller cellulite på f.eks. vores lår, bliver genoplivet. De hårde områder er er jo beskyttelseslag af nervesystemet, som passer på dig.
Lav de her øvelser, og de opløser appelsinhud! Når dit væv bliver blødere, og blodcirkulationen og lymfesystemet bliver stimuleret, medfører det, at din hud bliver glattere og strammere."
Nærværet i græsset
Principperne fra yinyoga har Kristine Marie Rost flettet ind i hverdagen, lige fra hun vågner, med mærkbar effekt.
"Om morgenen, når jeg er stået op, sætter jeg mig ned på mine skinneben
og læner mig forover og kommer op igen, læner mig forover og kommer op. Det gør jeg 20 gange med min naturlige vejrtrækning i overensstemmelse med yin-yang. Øvelsen har ikke noget navn, men den giver mig jordforbindelse og vækker min mave, milt og mine organer, og derudover får jeg vækket min lænd.
Bagefter sætter jeg mig i tuck toe for at sætte gang i hele systemet og hele mit chi. Der sidder jeg i tre minutter, og så går jeg ned til min hund, som bliver glad for at se mig, og til katten, som skal have mad og lukkes ud.
Jeg går en god, lang tur med hunden, hen over lærkeland, som jeg kalder det – det er et fredet område lige ved mit hus, hvor lærkerne synger og har reder – og videre ud til Vesterhavet – og ja, nogle dage finder jeg lidt rav. Når vi er tilbage igen, drikker jeg kaffe og spiser varm grød, altid varm grød.
Jeg går tur med hunden igen til middag, om eftermiddagen og en aftentur. Turen kan også bestå i at kaste en bold eller pind. Og så har jeg min egen yogapraksis. Den ligger ikke på faste tidspunkter."
Før hun flyttede til Hvide Sande, sejlede Kristine Marie Rost meget i kajak i Københavns kanaler og cyklede altid rundt. Cykling bliver det ikke så meget til i det vestjyske, og hun savner det faktisk ikke.
"Det var hektisk! Jeg kørte på cykel som de grønne cykelbude. Der er et konkurrencemenneske i mig, så jeg skulle altid ligge forrest. Jeg havde ofte susen i ørerne, da jeg boede i København, og svært ved at sidde stille. Nu falder jeg i staver og kan sidde og kigge ud i det blå, se musvågerne jage på marken og lægge mig ud i lyngen og bare ligge.
Jeg er vokset op med hus og have på Frederiksberg, og det med bare at ligge på græsplænen er mit helle. Her er det en anden natur, men uanset hvor du ligger og kigger op i himlen, så er det som om, at hele universet kommer til dig, og du ser og oplever måske både jordforbindelsen og himlen stærkere, end når du går rundt eller cykler."
Der er til gengæld andre ting end det daglige cykelræs, som Kristine Marie Rost savner fra storbyen.
"Det første år eller halvandet savnede jeg virkelig vinbarerne og caféerne. Før var det normalt for mig at gå ned på Enghave Plads på Vesterbro, og så var der altid nogen, jeg kendte og kunne snakke med. Det savner jeg herude. Går man på kaffebar, så har man en aftale med nogen. Man falder ikke bare i snak."
Hvide Sande er dog ikke et nyt bekendtskab for Kristine Marie Rost. Hun boede her med sin daværende kæreste i 2008-2009, hvor de sammen drev et kajakfirma, og hun blev ansat som projektleder i turistbranchen. Hun blev vild med området og med at kunne se solopgangen over fjorden fra sit soveværelsesvindue.
Efter at være flyttet tilbage til København og at have taget utallige yogauddannelser i udlandet, begyndte hun at komme tilbage til området for at lave yogaretreats og besøge venner. Da hun i 2020 var et smut forbi, tippede flere hende om, at der var det her hus til salg, som var lige noget for hende.
"Det havde de ret i, og så flyttede jeg herover til leje, da banken ikke var helt enig i idéen. Nu kigger jeg videre efter det helt rigtige sted med en lade, værksted eller en gildesal, der kan laves om til yogasal, for jeg har ingen planer om at flytte."
At være til stede i sig selv
I juni vender Kristine Marie Rost tilbage til storbyen for en kort bemærkning i forbindelse med de to yogaevents til ALT for damernes Kvindeløb i København og Aarhus. Og her lover hun deltagerne en særlig oplevelse.
"Her handler det lidt mindre om natur og mere om, at det er et kvindeløb, hvor der er stemning, lidt musik fra en højttaler, og folk, der går forbi med børn, der siger: ”Se mor, de laver yoga”.
Det vækker andres nysgerrighed. Og den situation kan også noget. Den lærer os at være til stede i os selv, samtidig med at der er dufte af græsset, lyden af en bil, der summer i nærheden, stemmer… Man registrerer livet og smitter hinanden med de vibrationer, vi sender ud."
"Jeg glæder mig til ALT for damerne-løbene, for der er sådan en dejlig stemning og gensyn med kendinge og nye mennesker. I Fredericia sidste år var der en dame, der kom op til mig og gav mig en ordentlig krammer og sagde, at det var takket være mig, at hun var her igen i år – at det havde været rædselsfuldt og gjorde ondt, da hun var med første gang, men at hun havde gjort det lige siden, og at hun nu løb meget bedre, havde det meget bedre, og at hun havde glædet
sig til, at jeg skulle komme igen.
"Det er jo derfor, jeg ved, at jeg laver det rigtige."