Sådan holder vi os i form
Hvordan er det at være afhængig af sin krop, sin form og sin styrke, fordi det er det, man lever af? Vi har spurgt OL-svømmeren, balletdanseren og modellen.
SVØMMEREN
Jeanette Ottesen Gray.
Alder: 24 år.
Job: Svømmer og OL-deltager.
Hvordan er det at være afhængig af sin krop i sit arbejde?
– For det første er jeg enormt glad for at være i god form og have, hvad jeg selv opfatter som en flot, veltrænet krop. Men det, at min krop er min levevej, sætter også en begrænsning på længere sigt, da elitesport på mit niveau ikke er sundt for kroppen. Da svømning i Danmark ikke er godt nok betalt til, at man kan lægge penge til side som dem, der f. eks. dyrker fodbold og tennis, betyder det, at jeg må indstille min karriere lidt tidligere end mine internationale konkurrenter. Jeg vil meget gerne være politibetjent, når min svømmekarriere er overstået, og det kræver, at min krop ikke er alt for medtaget.
Hvordan har du det generelt med din krop?
– Jeg elsker min krop. Jeg er meget tilfreds med at være veltrænet og kan især godt lide min mave, ben og baller.
Hvad kan du lide ved dit job?
– Jeg elsker at konkurrere, og jeg elsker at gå op i noget, jeg er god til. At kunne leve af at svømme er herligt. Jeg får en stor tilfredsstillelse af at træne hårdt og konkurrere, jeg har set det meste af verden, selvom jeg kun er 24 år, og jeg møder mange fantastiske mennesker over hele verden igennem min svømning.
LÆS OGSÅ: Camille Jones: Jeg er ikke fanatisk med sundhed
Hvordan er dit forhold til din kost?
– Jeg spiser gerne 4-5 måltider om dagen. Jeg får morgenmad før morgentræning, som typisk er brød med chokoladepålæg eller smør/yoghurt med frugt, frokost efter træning, som er 5-8 rugbrødsmadder med pålæg, en lille frokost efter middagslur, ofte boller, frugt og noget lækkert fra bageren, aftensmad efter træning, hvor jeg som regel spiser danske kødretter, kartofler, sovs og salat. Jeg drikker ikke sodavand eller spiser chokolade/søde sager i hverdagene - det gør jeg som regel i weekenden.
Hvor vigtig er motion for dig?
– Det er vigtigt. Udover svømning dyrker jeg fitness og vægttræning. I starten af sæsonen kan vi også godt spille beachvolley og ro som alternativ træning. Generelt er min daglige træning doseret til det mindste, så der er ikke andre træningsaktiviteter end det.
Hvordan bliver din krop god til at præstere arbejdsmæssigt?
– Fokuseret træning, rigeligt med søvn og restitution og masser af mad!
Hvad er det værste, der kan ske for din krop i forhold til dit arbejde?
– Lige nu er det værste, der kan ske, at jeg bliver skadet. Enten svømmerelateret, så jeg f. eks. skader min skulder eller får en anden ledskade, eller at jeg får en uheldsskade og f. eks. brækker en knogle. På længere sigt er det værste, der kan ske, at min krop bliver så slidt, jeg ikke kan leve et normalt liv. At jeg f. eks. får svært ved at løbe pga. slidte led eller svært ved at løfte tunge ting grundet svage skuldre.
Læs om balletdanser Mette Bødtcher på næste side.
BALLETDANSEREN
Navn: Mette Bødtcher.
Alder: 47 år.
Job: Har været ansat som balletdanser på Det Kgl. Teater siden 1983. Danser nu som karakterdanser.
Hvordan er det at være afhængig af sin krop i sit arbejde?
– Jeg har virkelig nydt det, for jeg har altid elsket at træne. Jeg har altid elsket at presse mig selv fysisk, så den der fysiske udmattelse, hvor man storsveder og føler, man har pumpet igennem hele dagen og er lige til at skrabe op om aftenen, DEN savner jeg! Det var en fantastisk tilfredsstillelse at klare de meget hårde fysiske udfordringer, jeg skulle, da jeg dansede på et højt niveau. I dag danser jeg ikke længere på tå og styrer selv, hvordan og hvor meget, jeg holder mig i form. Men balletdansere træner meget pilates, som giver lange, slanke muskler, for vi skal jo også være graciøse at se på, så det nyttede ikke noget at ligge og pumpe løs i et fitnesscenter, og jeg dyrker stadig pilates et par gange om ugen. Jeg kører også på kondicykel for at piske min kondition – og så tager jeg aldrig elevatoren!
Hvordan har du det generelt med din krop?
- Jeg har det anderledes med min krop nu, end jeg havde, da jeg var danser på højt plan, for mine mavemuskler er ikke, som de var dengang, og jeg har også fået andre former. Selvom folk siger, jeg holder mig godt, er min form ikke, som den var engang. Jeg ser ikke på min krop som det instrument, den var engang, hvor det hele skulle fungere, og jeg var nødt til at styrketræne et bestemt område, hvis jeg følte mig svag, men jeg er stadig bevidst om, at den skal holdes i form, så jeg har det godt.
LÆS OGSÅ: Camilla Martin: Jeg har aldrig været på slankekur
Hvad kan du lide ved dit job?
– Jeg synes, balletten er den allerstærkeste udtryksform, der findes, rent kunstnerisk. Det er så imponerende, hvad de dygtigste balletdansere kan præstere på en scene, for det kræver så meget at være en god balletdanser med træning, prøver, forestillinger og maks. tre ugers sommerferie. Det er så raffineret en kunstform. Og det, at man kan modulere sin krop, så den er så smuk, som den overhovedet kan blive, synes jeg er enormt imponerende. Og så synes jeg også, at kroppens sprog uden ord er det allerstærkeste, der kan præsteres på en scene.
Hvordan er dit forhold til din kost?
- Da jeg var balletdanser og virkelig skulle øve, tænkte jeg meget over at spise sundt. Hvis jeg havde en fridag, følte jeg f. eks., at jeg syndede ved at spise en tebirkes. Når jeg skulle træne dagen efter, havde jeg det altså ikke godt med den tebirkes, for jeg følte, den lå alt for tungt og sødt i maven. Efter jeg holdt op med at danse på højt niveau, er jeg blevet bevidst om, HVOR bevidst jeg faktisk har været omkring min krop, for jeg syntes, jeg spiste, hvad jeg havde lyst til dengang, men det gjorde jeg faktisk ikke. Jeg spiste, så jeg syntes, min krop fik den benzin, den havde brug for for at fungere optimalt.
Hvor vigtig er motion for dig?
– Jeg danser stadig i forestillinger på balletten, men det er slet, slet ikke på niveau med, hvad jeg gjorde engang, og derfor træner jeg heller ikke på nogen måde så meget, som jeg gjorde en gang. Jeg har fundet en træningsform, hvor jeg kan skåne min ankel, som er slidt op, samtidig med, jeg kan lave, hvad jeg skal lave, når jeg danser på scenen i en karakterrolle – og så vil jeg gerne se godt ud i en bikini om sommeren. Det er mit mål, når det gælder motion. Jeg skal kunne præstere på scenen og have det godt med, hvordan min krop ser ud.
Hvordan bliver din krop god til at præstere arbejdsmæssigt?
- Min krop er bedst til at præstere, når den er udhvilet, når jeg har spist sundt, og når den løbende har været holdt i form.
Hvad er det værste, der kan ske for din krop i forhold til dit arbejde?
– Det værste ville være, hvis jeg får en fysisk skade, som helt bremser mig i at kunne danse.
Læs videre om model Hanni Gohr Jørgensen på næste side.
MODELLEN
Navn: Hanni Gohr Jørgensen.
Alder: 31 år.
Job: Har haft fuldtidsarbejde som model, siden hun var 19 år.
Hvordan er det at være afhængig af sin krop i sit arbejde?
– Da jeg startede som model for 11 år siden, tænkte jeg ikke så meget over, at jeg på den måde var afhængig af min krop i mit arbejde, for jeg havde egentlig bare den holdning, at jeg så ud, som jeg nu engang gjorde. Det var f. eks. ikke sådan, at jeg skulle tabe mig helt vildt for at kunne arbejde som model. Med tiden har jeg dog lært, at man er afhængig af sin krop, forstået på den måde, at det f. eks. er blevet vigtigt for mig at dyrke motion for at have en god energi på arbejde og være strammet op de rigtige steder, når der skal tages billeder. Og så skal man selvfølgelig også lige tænke over, hvad man spiser, men det har aldrig været et stort issue for mig, for jeg spiser relativt sundt i forvejen.
Hvordan har du det generelt med din krop?
– I det store hele har jeg det godt med den. Jeg føler ikke, at jeg kan gøre andet end passe på den, pleje den og stramme op hist og her ved at dyrke motion. Ligesom alle andre kan jeg selvfølgelig også have dage, hvor jeg synes, jeg ligner lort og synes, alt mit tøj sidder grimt på min krop. Men grundlæggende har jeg det godt med at se ud, som jeg gør.
LÆS OGSÅ: Stephanie Surrugue: Jeg har lært at acceptere min krop
Hvad kan du lide ved dit job?
– Det giver mig rigtig meget frihed til at rejse og opleve verden, når jeg f. eks. har boet i udlandet. Jo ældre, jeg er blevet, jo mere har jeg fundet min rolle i forhold til mit arbejde. Man lærer at se sin krop som en vare, og ikke tage det personligt, hvis folk ikke kan bruge dig til en opgave. Man kommer til at se sig selv som et produkt eller en form, man ikke rigtig kan gøre så meget i forhold til ens udseende. Derfor bliver jeg heller ikke såret, hvis en kunde ikke kan lide min kropsform eller hårlængde. Jeg er, som jeg er – nogle gange kan mit udseende bruges, andre gange kan det ikke.
Hvordan er dit forhold til din kost?
– Jeg elsker mad og prøver at spise relativt sundt, men vil også have, at der er plads til vin og chokolade. Jeg spiser sjældent pasta, ikke fordi, jeg ikke bryder mig om det, men jeg synes ikke, det mætter så godt. Jeg spiser heller ikke ret meget hvidt brød, fordi jeg ikke synes, der er ret meget næring i det, men ellers spiser jeg stort set alt. Det vigtigste er, at maden er lækker og sund. Jeg tænker ikke specielt meget over, om jeg spiser fed mad, og jeg spiser mørk chokolade hver dag. Jeg har et godt stofskifte, så jeg kan tillade mig at spise det meste.
Hvor vigtig er motion for dig?
– Jeg har altid dyrket motion og spillet håndbold i 13 år, da jeg var yngre. De sidste mange år har jeg gået i fitnesscenter, men for nylig er jeg begyndt til noget, der hedder Reformer, som er en form for pilates hos fitnesscenteret Energii, der giver lange, slanke og smidige muskler. Træningen har gjort mig stærkere i ryg, lår og knæ efter tre uger, så jeg er også begyndt at kunne løbe igen, efter at have haft et dårligt knæ. Jeg træner typisk mellem to og fire gange om ugen. Som model synes jeg, det betyder noget at have en stærk krop, for selv om det ikke er fysisk hårdt at skyde billeder, kan det være hårdt for ryggen at stå så meget op. Jeg får også meget mere energi af at træne.
Hvordan bliver din krop god til at præstere arbejdsmæssigt?
– Jeg går tidligt i seng, laver måske en ansigtsmaske, men jeg vælger ikke som sådan min mad efter, at jeg skal på job næste dag. Medmindre jeg laver undertøj - så spiser jeg ikke alt for sen aftensmad, drikker meget vand og spiser grøntsager, så maven ikke føles så tung, og jeg vågner med en flad mave. Og så tænker jeg på at glæde mig til jobbet, så præsterer man bedre.
Hvad er det værste, der kan ske for din krop i forhold til dit arbejde?
– Jeg bruger jo ikke min krop på samme måde som sportsfolk, men det ville nok være en ulykke, der gjorde noget forfærdeligt ved min krop.