Sygdom

Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

Flåtbid, feber eller en forstuvning af foden? Når uheldet er ude, er det smart at være beredt. Det her sørger lægen for at have på hjemmeapoteket eller i rejsetasken.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 17. maj 2016. Efter aftale med overlæge ved Matthias Giebner er artiklen opdateret af Amalie Nebelong.

Det sker ofte på ferier, i weekender eller efter klokken 22, når alt har lukket. Børnene får feber, vælter kaffen ned over sig eller falder og slår sig.

Nærmest i panik roder du febrilsk i skuffer og skabe for at finde plaster, Panodil eller en pincet til småsplinter. Hvor har det gemt sig? Og hvad har du egentlig brug for, hvis hjemmeapoteket skal kunne håndtere hverdagens hændelige uheld? 

Her får du overlæge ved Akut Modtagelsen på Sygehus Sønderjylland, Matthias Giebners, råd til de ting, du altid skal have i dit hjemme- og rejseapotek, så du er forberedt, når dit barn slår sig, får feber eller bliver stukket af en bi.

"Når et barn slår sig eller bliver stukket, går der jo ofte panik i det. Barnet tuder og brøler, og det stresser naturligvis også forældrene. Derfor er det en rigtig god idé at have styr på hjemmeapoteket," siger Mattias Giebner og fortsætter:

"Nogle gange løber forældrene forvirrede rundt og glemmer, hvor de har lagt det ene og det andet. Den bedste trøst for barnet er derfor ofte, at forældrene er forberedte. Så er du mere rolig, og det gør dit barn mere roligt."

10 ting til dit barns medicinskab

1. Saltvandsdråber

De salte dråber er meget anvendelige, hvis dit barn har fået skidt i øjnene eller øjenkatar. Skyl øjnene med væsken efter behov. Salvandsdråber er også geniale til dit barns tilstoppede næse, så det igen kan trække vejret mere frit. De fungerer særligt godt til småbørn og dryppes ind i næseborene, mens dit barn ligger ned.

2. Flåtfjerner og pincet

Fra maj til oktober er det sæson for flåter. En lille, ottebenet, blodsugende mide, som kan overføre sygdommen Borrelia, og som de færreste af os er særlig stor fan af. Derfor skal du tjekke dit barn for flåter, hvis det har været ude i naturen eller leget i højt græs. Flåterne er særligt vilde med de mørke, fugtige og varme steder på kroppen som armhule og lysken, men de sætter sig også ofte i børns hår eller bag ørerne.

Flåtfjerneren kan du købe på apoteket og er meget effektiv. Ved hjælp af flåtfjerneren kan du dreje flåten ud helt nede ved roden, så du sikrer dig at få det hele med. Skyl derefter med vand.

Pincetten er uundværlig (for de fleste kvinder) og ganske effektiv til at fjerne splinter på de små poder.

3. Digitalt termometer

Har du mistanke om, at dit barn har feber, er et digitalt termometer meget effektivt. Den mest præcise måling tager du i dit barns endetarm – omend det sjældent er en fest for hverken barn eller forælder. Den nemmeste måde er at påføre lidt vaseline på spidsen af termometeret, lægge dit barn med maven ned over dine lår, mens du sidder ned. Herefter indfører du termometerets spids i ca. 30 sekunder, indtil måleren bipper. Er temperaturen over 38,5 i mere end tre dage, bør du søge læge.

4. Plaster

Hav gerne plastre i forskellige størrelser - og gerne med motiver - liggende, for børn slår sig. Hele tiden og igen. Nogle gange er det en fest med plaster – og andre gange vil de bare ikke. Derfor kan plaster i forskellige farver med motiver være en hjælp, hvis barnet har slået sig og skal have det på. Det er ikke altid, det er nødvendigt med plaster, men det har mange gange en beroligende effekt, fordi plasteret er et direkte udtryk for, at du lytter, og at barnet “får lidt hjælp” fra Baloo, Cars eller Elsa.

5. Steril forbinding, som passer til børn

Har dit barn fået en dybere hudafskrabning eller et sår, som væsker, er en steril forbinding et must. Den er selvklæbende og sidder derfor fast på barnets hud uden at falde af. Den vil være i de fleste førstehjælpskasser til børn.

6. Elastisk bind

Det kan holde en ispose eller en ærtepose fast, når dit barn er kommet til skade. Du kan også bruge et tørklæde eller lignende – men det elastiske bind sidder bedre fast, er mere fleksibelt og er flere meter langt.

7. Ispose og vand

Ved skoldning, insektbid/bistik eller forstuvning er en ispose (alternativt en ærtepose) en stor hjælp. Den køler og fungerer som smertelindring. Koldt vand fungerer også, hvis dit barn eksempelvis har klemt en finger. Læg et tyndt klæde (eksempelvis et viskestykke eller et tyndt tørklæde) på huden under isposen, så den ikke kommer i direkte berøring med huden. 

Faktaboks

Er dit barn kommet alvorligt til skade, har barnet fået en allergisk reaktion eller på anden måde er ved siden af sig selv i forbindelse med sygdom, så søg altid læge.

Inden du giver dit barn håndkøbsmedicin, er det en god idé at tale med personalet på apoteket og eventuelt din læge.

Kilde: Læge Matthias Giebner

LÆS MERE: Førstehjælp til de mindste  

8. Kølende gel til insektstik

Av! Det gør så ondt at blive stukket eller bidt af et insekt. Du kan i mange tilfælde bruge vand eller køle stikket med en isterning, men en kølende gel er også effektiv. Og særligt, hvis stikket svier igennem længere tid. Smør det på, og afled barnet. Et andet effektivt middel er en citron. Skær den i to halvdele og smør insektbidet med citronsaft – det tager smerter og kløe.

9. Børnepanodil

Børnepanodil smertelindrende og febernedsættende. Der findes forskellige udgaver af børnepanodil – enten som stikpille eller som sirup. Nogle børn kan være svære at få til at tage siruppen, andre spiser det med stor glæde, fordi det smager meget sødt. Det vigtigste er, at du som forældre finder den form, dit barn har det bedst med – og i passende koncentration afhængig af dit barns alder, højde og drøjde.

10. Hostesaft til børn, som virker slimløsende

Hoste er en naturlig reaktion, når dit barns slimhinder er irriterede. I mange tilfælde går det over af sig selv, men i nogle situationer skal barnet have lidt hjælp til at klare den slim, der sidder i luftvejene. Tal med personalet på apoteket om, hvilken der er bedst for dit barn.

LÆS OGSÅ: Pædagog: 8 spørgsmål og svar om sygdom

LÆS OGSÅ: Derfor sender vi syge børn i vuggestue

LÆS OGSÅ: Her bliver man hjemme, indtil barnet er rask

LÆS OGSÅ: Video: Førstehjælp hvis din baby får noget galt i halsen