Vi sender syge børn i vuggestue

Mange passer job frem for syge børn, når de små øjne er feberblanke. Det er synd for børnene, for de andre i vuggestuen og for os. Så hvorfor gør vi det?

Faktaboks

Dage under dynen

Odense kommune lavede i 2008 en undersøgelse af børns sygedage. Den viste, at børnene i kommunen i gennemsnit var væk fra institutionen 12 dage om året på grund af sygdom.

53 % af forældrene tager begge en barns første sygedag, når deres barn er syg, selv om de ikke har ret til det.

32 % af forældrene har sendt et barn, der ikke var helt rask, af sted i skole eller institution, fordi forældrene ikke havde andre muligheder.

23 % af forældrene har meldt sig selv syge, når børnene er syge.

43 % har brugt ferie eller fridage på at passe syge børn.

Kilder: Odense Kommune og undersøgelse lavet af Gallup for FTF, 2006.

For ikke så længe siden hang et opslag nede i Sommerfuglen. A4-arket indeholdt en venlig opfordring til os forældre: ‘Børn, der har kastet op om natten, er ikke friske til at komme i institution morgenen efter. Så vil I ikke nok lade være med at aflevere dem?’ 

Jeg listede ind på stuen i forventning om at møde en løftet pegefinger fra pædagogen, der tog imod min søn den morgen. Men en snak afslørede, at hun hverken var specielt forarget eller vred på de forældre, der indimellem ser sig nødsagede til at skippe et småskrantende barn af sted – med alt hvad det indebærer af smitterisiko og ekstra arbejdsopgaver. Hun udtrykte snarere sympati med den kattepine, vi ofte står i, når junior – igen – er lige på grænsen mellem syg og rask. For som hun sagde: ‘Hvad skal I gøre? Chefen venter, mødet er linet op, bedsteforældrene arbejder også, og i øvrigt var du hjemme med et feberramt barn i sidste uge’.

LÆS OGSÅ: Forældre: "Hvem melder sygt barn?"

Desværre er det ikke kun de små sommerfuglebørn, der indimellem sidder og hænger i et hjørne på stuen. Pædagogernes fagblad, Børn & Unge, undersøgte problematikken i 2013, og tendensen er ifølge fagforbundet BUPL den samme i dag. 

37 procent af de adspurgte pædagoger svarede, at de hver fjortende dag eller oftere oplever forældre, der afleverer syge børn. 85 procent af pædagogerne svarede desuden, at de havde haft forældre under mistanke for at stikke ungen en febernedsættende pille sammen med havregrøden – med det formål at holde feberen i skak indtil middagstid. Noget, som pædagogerne kalder ‘klokken 13-feberen’. Så er det om at skynde sig at få de vigtigste arbejdsopgaver ryddet af vejen, inden vuggestuen ringer og siger, at lille Ida har feber og skal hentes, synes agendaen at lyde. En agenda, som langt fra er omkostningsfri for dagligdagen i institutionen, forklarer Birgitte Conradsen, der er næstformand i BUPL. 

– Med den normering, der er i institutionerne, er det svært at dække det ekstra behov. Planlagte aktiviteter risikerer at blive aflyst, mens en pædagog går fra for at passe et febersygt barn og ringe til

forældrene, og kollegaen skal måske være alene med resten af børnegruppen. Det giver støj og konflikter blandt børnene, og det stresser pædagogerne, siger hun og peger desuden på risikoen for, at bacillerne tager halvdelen af stuen, børn som voksne, med i faldet.

LÆS OGSÅ: Trin for trin: En god aflevering i vuggestuen

En uheldig sidegevinst er desuden, at tillidsforholdet mellem dig og dit barns pædagog bliver brudt, hvis hun opdager, at Ida langt fra er frisk som en hav-ørn, når du uden et ord har vinket farvel og er ræset ud af parkeringspladsen. Det kan skabe en irritation hos pædagogen. Samtidig forstår Birgitte Conradsen dog godt forældrenes dilemma.     

– Jeg tænker, at de forældre er vildt pressede og går rundt med dårlig samvittighed hele dagen. Pædagogerne fortæller om forældre, der hellere vil have, at vuggestuen ringer og kalder dem hjem, end at de selv melder ‘barn syg’ om morgenen. Så er ansvaret for at måtte gå fra arbejde flyttet et andet sted hen, siger Birgitte Conradsen, som efterlyser en kulturændring på arbejdsmarkedet, så det bliver legitimt at melde pas på jobbet, når bakterierne huserer blandt de mindste. 

Syge børn vil have mor

Snot og forkølelse – hvad er fup og fakta

Jobbet opsluger os

Debat: Bør vi arbejde mindre?

Bedre forhold i Sverige

Ansvaret er dit

10 trin: Fra barsel til job

Meld rent ud

I den ideelle verden kunne du være begge dele. Hundrede procent dedikeret medarbejder og hundrede procent omsorgsfuld mor. Ligesom det i den ideelle verden altid ville være en nem afgørelse, hvorvidt dit barn sagtens kunne sendes af sted eller havde bedst af at være hjemme. Det er det bare ikke altid. Og det er måske også en del af forklaringen på, at der er halvsyge unger i landets institutioner: Det kan være svært at afgøre, hvad dagsformen er til. Når du står med et grænsetilfælde, er ærlighed vejen frem, anbefaler børnepsykologen.  

– Vær opmærksom på, at du ikke bilder dig selv ind, at dit barn er mere rask, end det er, fordi det passer ind i dine planer, siger John Halse, som også opfordrer dig til at melde rent ud til vuggestuen, når pilen både kan pege i retning af syg og rask. 

På den måde sender du dels et godt signal til pædagogerne, dels beskytter du dit barn ved at give vuggestuen mulighed for at være opmærksom på lille Idas behov, hvad enten det kan klares med lidt ekstra omsorg fra en kærlig pædagog eller det bliver nødvendigt at – skræk og ve – kalde dig hjem fra arbejde. Igen. 

LÆS OGSÅ: Gode råd, når børnene er syge

LÆS OGSÅ: Test: Har du styr på børnesygdommene?

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme