Medicin til syge børn

Medicin mod feber - skal, skal ikke?

Får dit barns feber dig automatisk til at åbne medicinskabet? Så er du ikke alene. Lægerne er ikke helt enige om, hvorvidt medicin er godt eller skidt.

Faktaboks

Piller, feber og læger
  • Tre ud af fire forældre giver deres børn paracetamol ved sygdom.

  • 66 procent giver paracetamol for at sænke feber. 54 procent for at lindre smerter.

  • 90 procent spørger en læge til råds, når deres børn har feber.

  • Antallet af børn, der blev forgiftet med paracetamol, steg fra 23 i 1997 til 81 i 2006.

Kilde: Paracetamol for feverish children: Parental motives and experiences, Forskningsenheden for almen praksis og Afdelingen for almen medicin ved Københavns Universitet, 2010.

Dit barn trykker sin hede pande ind mod dig og klynker. Feberen raser i den lille krop, og hele dit morhjerte skriger på at hjælpe. Heldigvis har lægevidenskaben forsynet dig med et middel til at lindre trængslerne, så er det ikke okay, at du finder en børnepanodil i skabet?

LÆS OGSÅ: Vi sender syge børn i vuggestue

Det synes de fleste forældre at mene. Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet giver tre ud af fire forældre deres børn paracetamol, som er det aktive stof i smertestillende piller som Panodil, Pinex og Pamol, når barnet har feber eller smerter. 

Det bekymrer Margareta Söderström, docent i almen medicin og associeret forsker ved Københavns Universitet – især når medicinen bruges ukritisk til at holde feber i skak. 

– Børn får alt for meget smertestillende medicin, når de har feber. Feber er ikke farligt i sig selv, det er et forsvar mod en infektion. Så når du giver febernedsættende medicin, behandler du symptomet og ikke sygdommen, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Få styr på dit barns feberkramper

Det er i bedste fald unødvendigt, mener Margareta Söderström. Risikoen er desuden, at du vænner dit barn til, at alt ubehag kan fjernes med medicin. Og værre endnu: At du ved kunstigt at forbedre dit barns almentilstand griber ind i hans evne til at komme sig. 

– Når du giver medicin, får dit barn det bedre og begynder måske at lege og løbe rundt. Men når man har en infektion i kroppen, skal man have ro, fastslår Margareta Söderström, som kun mener, at brug af smertestillende piller er berettiget, hvis dit barn har reelle smerter, for eksempel på grund af mellemørebetændelse.

Giv piller med god grund

Pas på med doseringen

De to læger er enige i, at du altid bør tage risikoen for overdosering alvorligt. Smertestillende piller virker på samme måde for børn og voksne, men når det gælder små størrelser, er det vigtigt at være opmærksom på, at det er lettere at komme til at give for meget medicin.

– For børn er skridtet mellem korrekt og farlig dosis meget lille, især hvis du forsætter behandlingen i flere dage, lyder det fra Margareta Söderström. 

Carsten Heilmann tilføjer, at risikoen for, at du kommer til at give for meget, især er til stede, hvis dit barn ikke har spist noget særligt i den periode, hvor du har givet paracetamol. Endelig fastslår han, at det altid er en god ide at spørge din læge til råds, når du overvejer at give dit barn medicin. 

LÆS OGSÅ: Test: Har du styr på børnesygdommene?

LÆS OGSÅ: Derfor sender vi syge børn i vuggestue

LÆS OGSÅ: 1813: Forældre raser over lange ventetider