Sandwich: Masser af inspiration og lækre opskrifter
Sandwichfyldet kan varieres, som det passer dig, og så kræver sandwichen ikke, at du har en kokkeuddannelse bag dig for at sætte den sammen. Uanset om du skal lave sandwich til madpakken eller picnicturen, kan du her på siden få masser af inspiration og se de lækreste opskrifter. Det gælder alt fra de kendte sandwichklassikere til nytænkte versioner.
På farten, i madpakken, på picnicturen, i kantinen til frokost og på cafeen. Den smager godt, den er praktisk at tage med sig og så kan den varieres i det uendelige. Sandwichen er her, der og alle vegne – og det med rette. Du kan lave en, der er mindst lige så god, som den, du kan købe på din yndlingscafé. Og her på siden får du et udvalg af lækre opskrifter på både klassikere og nye varianter inden for sandwichgenren.
Et spil kort engang i England
Det siges, at det hele startede med et spil. John Montagu, der var jarl af Sandwich, en by i den sydøstlige del af England, var i gang med et godt spil kort, da sulten meldte sig. Et kortspil kræver ikke bare fuld koncentration, men også at man har mindst én hånd helt fri, så der skulle nytænkes, hvis Montagu og hans medspillere skulle kunne spise samtidig med, at de spillede et vigtigt spil. Køkkenet måtte derfor gå i tænkeboks, så de kunne finde en måde, hvorpå man kunne nyde en lækker bid mad og samtidig koncentrere sig fuldt ud om sit spil.
Løsningen på den udfordring blev to stykker brød, der holdt sammen om et lækkert indhold. Den krævede nemlig kun én hånd fri, når den skulle spises. Herligheden blev navngivet sandwich, og resten er som bekendt historie.
Højtelskede sandwichklassikere fra hele verden
Listen over sandwichklassikere og populære kombinationer er lang. Her mener vi ikke bare varianter som clubsandwich, flæskestegssandwich og laksesandwich, der alle er nogle af de sandwich-typer, vi elsker højest her i Danmark. Hvor end du kommer i verden, er det naturligvis forskelligt, hvilke sandwichklassikere man støder på. I England er en af dem BLT-sandwichen, der måske endnu ikke så kendt her i landet. Hvis du skulle være i tvivl, består BLT-sandwichen af bacon, salat og tomat (heraf navnet, ’bacon-lettuce-tomato). På listen finder du også den franske sandwichklassiker croque monsieur, der med sit indhold af skinke, smeltet gruyére-ost og dijonsennep minder om en almindelig toast.
Clubsandwich – en vaskeægte caféklassiker
På de traditionelle cafeer, der har et klassisk cafemenukort, er den ikoniske clubsandwich så godt som altid at finde. Den serveres tit med pommes frites, og mens anretningen af den varierer fra sted til sted, er opskriften og fyldet det samme. I clubsandwichen finder du nemlig altid kylling, bacon og salat. I de fleste tilfælde har der sneget sig en tomatskive med, ligesom en form for cremefraiche-baseret karrydressing oftest er fast bestanddel. Brødet er det for det meste lyst, men sandwichen kan naturligvis også laves med groft brød.
Clubsandwichen har ligeledes en historie, der går mange år tilbage. Det oprindelige navn var clubhouse sandwich, men det er sidenhen blevet ændret til det lidt mere mundrette clubsandwich. Navnet bunder i, at den allerførste af sin slags blev serveret på en herreklub i byen Saratoga Springs, der ligger i New York. Det var allerede i 1890’erne. Lige siden har den været en yderst populær sandwich – måske en af de mest populære – ikke bare i New York, men i hele verden. Og heldigvis for det. Clubsandwichen er dog ingenlunde forbeholdt køkkenerne på cafeerne.
Opskriften er simpel, så du kan lave den på egen hånd derhjemme, og ikke mindst variere den, så den bliver helt, ligesom du allerbedst kan lide den. Du kan blandt andet krydre den lidt ved at tilføje mangochutney eller prøve kræfter med en grovere variant i rugbrød, hvor udskiftningen til rugbrød giver en variant, der med et stort indhold af fibre mætter godt.
Sandwich med bagels
Hvis du går ind i supermarkedet, kan du hurtigt finde brød, der er lavet lige præcis til formålet i form af sandwichbrød i både lyse og grove versioner. Det er også denne type brød, der danner rammerne for rigtig mange sandwiches. Det gælder blandt andet denne sandwich med fyld af en lækker laksecreme eller denne med laks, agurk og wasabicreme. En anden oplagt type af brød til sandwichen får du med de runde bagels. Alle de bagels-cafeer, der er at spotte rundt omkring i landet, taler sit tydelige sprog: Bagels er noget, de fleste holder af.
Du kan købe færdiglavede bagels i de fleste supermarkeder, men vi vove at påstå, at de bedste bagels er dem, du bager selv. Det er faktisk slet ikke så svært, som man måske skulle tro. Se denne opskrift på hjemmelavede bagels eller bag dem i en grovere version som disse grove bagels. Hjemmebagte eller ej, så kan du fylde dem med det indhold, du bedst kan lide. Du finder fire bud på opskrifter på fyldte bagels herunder:
- Bagel vegetarian med friskost og grillede artistokker
- Bagel med kylling, grøntsager og cheddarost
- Bagels med pastrami, cornichoner, tomater og radiser
- Bagel med røget laks og flødeost
KETO, LCHF og low-carb
Hvad har KETO, LCHF og low-carb tilfælles? Det er alle navne på kostprincipper, hvor kulhydrater – herunder brød i de fleste afskygninger – indtages i lidt eller slet ingen grad. Følger du en af de tre, betyder det også, at du ikke kan spise sandwich, for de laves altid med brød. Eller gør de nu også det? Sandwich er heldigvis ikke en beskyttet titel, der udelukkende har sin berettigelse med sandwichbrød eller bagels. Prøv en Keto clubsandwich, Keto-sandwich med tunmousse, rootza clubsandwich eller måske en æggeburger med ost og skinke, hvor brødet er erstattet med to spejlæg.