Pigefnidder - sådan hjælper du din datter

Pigefnidder - sådan hjælper du din datter

Smådrillerier og uhåndgribeligt fnidder børnehavetøserne imellem kan gøre din datter ked af det – og dig bekymret. Trøst dig med, at din pige lærer noget om sig selv og om venskaber.

‘Mor, jeg vil ikke have den bluse på – de andre griner af den!’

‘Griner de af den? Hvem gør det?’

‘De andre. Jeg vil ikke have den på.’

‘Jamen, du plejer da at elske den bluse?

Hvem er det, der griner af den?’

‘Bare nogen. Jeg vil ikke have den på mere. Jeg hader den!’

Og så stopper den der. Hun får en anden trøje på, og den første bliver lagt inderst i skabet. Hun er tilfreds. Og du står tilbage med ret mange spørgsmål:

Hvem griner af min datter? Bliver hun drillet? Hvorfor – hun plejer da at være ret populær, gør hun ikke? Skal jeg tale med pædagogerne? Kan hun selv finde på at gøre sådan ved andre?

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at være en god ven

Bekymringerne kan være mange, når du finder ud af, at uskylden har lagt sig, og din datter tilbringer sin dag sammen med en gruppe piger, der kan finde på at pege fingre ad hinanden.

Det sker dog for langt de fleste piger – hvis ikke før, så siden.

Forskel på drenge og piger

Lær at forstå din pige

Piger er mere sofistikerede

Prøver at finde deres rolle

Drop rollerne og se barnet

Meget på spil

Sådan bliver du mere nærværende

Du er din datters coach

Vær opmærksom

Hvis din datter får ondt i maven over det, der foregår, og ikke vil i børnehave eller skole, skal du selvfølgelig forsøge at komme til bunds i det.

Tag en snak med pædagogerne, og bed dem holde øje og hjælpe på vej – både hvis din pige er offer for udelukkelse, og hvis hun er én af dem, der bruger fnidderen mod andre. En åben snak med de andre forældre kan også afklare, hvad der sker.

Det vigtigste er, at du ikke trækker din datter ud af fællesskabet ved for eksempel at sige, at hun skal lade være med at lege med nogle bestemte.

Faktaboks

Alle piger er potentielle høns. Selv om din datter er blevet smådrillet én dag, kan det sagtens være hende, der gør noget lignende den næste. Får et barn en mere fasttømret rolle som den, der bestemmer, er det ikke nødvendigvis den mentalt stærkeste – den stærkeste vover derimod at stå uden for fnidderet. Pigen, der sætter gang i fnidderet, er ofte en, der forsøger at kompensere for noget – for stramme tøjler derhjemme, for slappe tøjler, for dominerende forældre eller noget helt andet.

Faktaboks

5 gode huskeråd til dig

VÆR TYDELIG

Når I taler om noget uheldigt, dit barn har oplevet, gjort eller sagt, så fortæl hende på en venlig måde, at sådan gør vi ikke i vores familie. Det kan være, hun har sagt noget grimt til en veninde eller i frustration har slået en af de andre piger.

INVITÉR VENINDERNE HJEM

Hvad enten det er gode veninder eller bare dem, hun nu en gang deler stue eller klasse med, er det vigtigt, at din datter får besøg af tøserne hjemme hos sig selv. Sørg for, at hun også får legeaftaler med de piger, hun ikke selv giver udtryk for, at hun gerne vil lege med.

LYT OG LED

Giv dig tid til at lytte til din datter, og coach hende frem til, hvordan hun kan reagere på det, hun oplever. Sådan viser du, at hun har mange muligheder, og at der ikke er én eneste løsning. Grinede en af pigerne af hendes trøje, så spørg, hvordan hun havde det med det? Hvad hun gjorde? Spørg hende også, hvad hun kunne have gjort i stedet. Det får hende til at reflektere og mærke efter på sig selv. Stol på, at hun nok skal finde ud af at navigere næste gang – eller næste gang igen.

VÆR EN GOD ROLLEMODEL

Tal ordentligt om andre. Det lyder oplagt, men der ryger af og til finker af panden, som børnene hører – og lærer af. Din datter vil gøre som dig, så hvis du er god til at sige, hvad du føler – når du bliver vred, glad eller ked af det – så bliver hun det også.

GLEM DIG SELV

Du kan sikkert huske fnidder fra din egen barndom – og noget af det gør måske ondt endnu. Hold det ude, når du taler med din datter. Hun er ikke dig, hun er sig selv, og det hjælper hende ikke at få dine erfaringer presset ned over sin situation.

LÆS OGSÅ: Øv, bøv, du å ikke være med

Lav i stedet legeaftaler med pigerne – også dem, der ikke opfører sig hensigtsmæssigt. Når man er sammen, lærer man hinanden at kende, man udreder misforståelser, og pigerne får ro og nærvær til at blive gode venner eller opbygge en relation.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du, at dine børn bliver venner for livet

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns valg af venner

LÆS OGSÅ: Tandbørstning: Bliv venner med tandbørsten