I sving skal tandbørsten. Men dit barn hyler og laver flitsbue i stedet for at sige ‘ahhh’ … Her er syv trin til at børste de små bisser, så I begge slutter af med en high five.
Børst gummer allerede inden første tand, så dit barn vænner sig til børsten. Den er også god at gumle på, når gummerne klør.
Tidspunkt
Efter morgenmaden og før sengetid skal tandbørsten i sving. Lidt svært, hvis dit barn løber skrigende bort, så snart du vifter med børsten. Måske kan I finde et bedre tidspunkt, indtil dit barn har vænnet sig til rutinen?
Om eftermiddagen foran fjernsynet eller lige efter aftensmaden inde på værelset mellem alle bamserne. Stå fast på, at tænderne skal børstes to gange hver dag. Det skal bare gøres!
gallery10billeder
Sig ‘ahhh’ …
I en perfekt verden læner dit barn sit hoved mod din mave, gaber op og siger ‘ahhh’. Du kommer nemlig bedst til, når du er bagved og over dit barns hoved. Ligesom hos tandlægen.
Læg din baby på puslebordet med hovedet ind mod dig, når du skal børste. Et større barn kan ligge i dit skød.
gallery10billeder
Sådan børster du bisserne
Du har sikkert hørt om cirkelbevægelser med tandbørsten. Ved børnebisser er det nemmere at tænke små gnubbebevægelser på hver tand. Begynd i undermunden om morgenen og i overmunden om aftenen. Ellers når du måske kun omkring de samme tænder hver gang.
Dit barn behøver ikke gabe høøøjt op, for så strammer munden til om tænderne. Du skal bare kunne få din frie pegefinger ind og holde ud i kinden for at komme til. Gnub med tandbørsten fra side til side på forsiden, bagsiden og tyggefladen af tænderne.
Tryk lidt, så børstehårene også kommer ind mellem tænderne, hvor huller typisk opstår. Især ved kindtænderne. Børstehovedet skal også en tur hen over overgangen fra tænder til tandkød for at fjerne madrester og bakterier der.
Er det svært at komme til på forsiden, så læg en lillefinger mellem læbe og tænder.
gallery10billeder
Hyggestund med tandbørsten
Lad os bare slå fast, at tandbørsten ikke nødvendigvis er populær hos den yngste generation. Brug afledningsmanøvrer, der gør tandbørstningen til en hyggestund. Lad for eksempel dit barn se sin yndlingstegnefilm imens.
Lyt til god musik eller syng, mens du børster. Du kan også fortælle en historie om tandbørsten, der jager tandtroldene fra tand til tand. Fordelen er, at du kan snakke eller synge, så lang tid det tager dig at børste tænderne rene. Lyder rent faktisk hyggeligt, ik’?
gallery10billeder
Når det slet ikke går
Så er der også de dage … Med et stortudende barn, du holder i benlås, mens du kæmper med tandbørsten. Situationen er ikke rar for nogen af jer.
Det er OKAY at holde lidt fast, men vis, at du forstår, at den lille slet ikke har lyst til det her. Sig beroligende: ‘Jeg kan godt se, du ikke vil, men vi skal gøre det’.
Giv et større barn valgmuligheder: ‘Skal vi børste, mens vi tæller til ti eller tyve? Eller til æggeuret ringer?’ Børst så meget som muligt, og så er det fint for denne gang.
En sidste udvej er at lade dit barn få tandbørsten og selv køre rundt i munden. Så er der en chance for, at tandpastaen trods alt kommer ind og gør gavn.
gallery10billeder
Yes, vi klarede det
Sååådan … Færdig! Spyt ud, men drop en tår vand bagefter, så fluor fra tandpastaen ikke bliver skyllet ud med det samme. Slut i stedet af med et kys eller en high five, og sig noget positivt om seancen.
Dit barn vokser indeni af at føle sig god til det her. Du skal ikke skamrose, hvis junior kun har lavet flitsbue og hylet. Så er det bare ‘dejligt, at vi fik det gjort’.
gallery10billeder
Syng det ind
Fra toårsalderen er det sjovt at se med, hvordan Anna skal have børstet tænder, inden hun skal i seng. Mor synger også tandbørstesangen, og bogen giver gode råd til tandbørstning.
Anna børster tænder af Kathleen Amant, Turbine Forlaget.
gallery10billeder
Børst godt. Sådan!
Kom med Liva på fem år på besøg hos tandlægen, hvor der bliver kigget grundigt på tænderne. Mon hun er ved at få en rokketand? Liva og far får også vist, hvordan tænderne børstes bedst. Bogen er god for børn fra omkring tre år.
Liva hos tandlægen af Mette Jørgensen, Forlaget Klematis.
gallery10billeder
En spændende rejse
En spændende og fantasifuld rejse ind i munden viser de to-seksårige, hvorfor god mundhygiejne er vigtigt. Den kanonsjove og farvestrålende bog giver lyst til at blive dygtig med tandbørsten.
Plakkerne kommer af Ulla Friberg, Didactica.
gallery10billeder
Forbered dit barn
Hvad er det dog, du propper ind i munden på mig, mor?! Dit barn aner ikke, hvorfor han skal have børstet tænder. Men gem snakken om huller og tandlægens bor nogle år endnu.
Stik den lille en babytandbørste allerede inden den første tand. Gerne hver gang du selv børster tænder. Sådan vænner dit barn sig til at have tandbørsten i munden.
Er tænderne kommet, kan du skrue op for dit barns interesse for tandbørstningen ved at børste bisser på dinoen og dukkerne eller læse bøger sammen med ham om det.
(10 billeder)
Faktaboks
OM EKSPERTEN
Birthe Krabbe er afdelingstandlæge med ansvar for det forebyggende arbejde i tandplejen i Aarhus Kommune.
Tandbørstning to gange dagligt
Fra første tand skal I børste to gange hver dag med en blød, alderssvarende tandbørste. Hellere en der er for lille, end en der er for stor.
Børsten skal gnubbe over hele forsiden, bagsiden og tyggefladen af hver tand, så tænderne bliver rene.
Flourtandpasta
Indtil kindtænderne bryder frem, er det okay at børste uden tandpasta. Når kindtænderne er der, skal der tandpasta på. Brug en klat på størrelse med dit barns lillefingernegl. Med fluor! Det giver stærke tænder uden huller.