Indisk mad - Få de lækreste opskrifter her
Her på ALT.dk får du inspiration til indisk mad med masser af smag. Af indiske klassikere kan vi blandt andet nævne butter chicken, tikka masala og daal, men der er også mange andre lækre opskrifter på indisk mad, du måske ikke kender i forvejen.
Tag på en smagfuld tur til Indien
Der er smæk på krydderierne - og krydderiblandingerne - i indisk mad. Chili, ingefær, koriander, hvidløg og karry er nærmest ikke til at komme uden om i det indiske køkken.
Eftersom krydderier er så centrale i indisk mad, starter vi dér, inden vi går videre til de indiske klassikere og det tilbehør, du kan servere til dem.
Garam masala
Garam masala er en essentiel del af Indiens kulinariske arv og bruges jævnligt i indisk madlavning. Navnet betyder "varm krydderiblanding" på hindi, og det er netop dét, det er: En blanding af lækre krydderier, der varmer både krop og sind. Og faktisk stammer den fra det nordlige Indien, hvor blandingen netop blev brugt til at holde varmen, når det var koldt udenfor.
Garam masala indeholder blandt andet korianderfrø, nelliker, kardemomme og kanel. Blandingen findes i både milde og stærke versioner og bruges blandt andet i kylling tikka masala, som er en indisk klassiker. Du kan naturligvis købe garam masala i supermarkedet, men har du mod på det, kan du også lave den selv.
Karry
Når vi beskæftiger os med det indiske køkken, er karry ikke til at komme udenom. Du har måske hørt om for eksempel green curry og red curry.
Karry er et blandingskrydderi, som kan bestå af mange forskellige krydderier. En vigtig ingrediens er gurkemeje, som giver karry sin karakteristiske, gule farve. Derudover indeholder karry gerne spidskommen, peber, kanel, kardemomme, muskatnød, hvidløg og allehånde.
Ligesom med garam masala kan du naturligvis også selv blande din karry.
Tandoori
Tandoori er endnu en krydderiblanding, der er meget brugt i det indiske køkken. For eksempel er du måske stødt på Tandoori-kylling. Her består marinaden netop af en god portion tandoori.
Tandoori består af nogle af de samme ingredienser, som du også finder i karry og garam masala, nemlig spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje, chilier og ingefær.
Du kan købe færdiglavet tandoori-krydderi, men igen kan du også lave den selv.
Herunder får du fem opskrifter med både svin, fisk og kylling med tandoori-krydderi:
Indiske klassikere
Er du vild med tikka masala, daal og butter chicken? Så er du ikke den eneste. Og hvis du endnu ikke kender dem, kan vi fortælle dig, at de alle er klassikere i det indiske køkken.
Indisk daal er en lækker og nem simreret, der er særdeles god at få varmen på. Og som samtidig er superbillig at handle ind til.
Daal består hovedsageligt af linser og flåede tomater, der bliver kogt godt ind. Det smager især af karry og paprika, men kan trækkes i forskellige retninger afhængigt af, hvilke krydderier du bruger.
Prøv for eksempel denne udgave, der skal serveres rygende varm og gerne med naanbrød og koriander til. Eller lav en mere stærk udgave med sød yoghurt.
Traditionel butter chicken er en cremet og krydret kyllingeret. Den cremede konsistens kommer fra fløde, og det fungerer enormt godt sammen med de mange lækre krydderier.
Tikka masala er en form for indisk karryret, som ofte laves med kylling, men findes i mange forskellige varianter. Selvom chicken tikka masala er meget udbredt, kan den altså også fås uden kylling.
Tilbehør til indiske retter
Indisk mad er som regel krydret, og det kan også være decideret stærkt. Der er dog rig mulighed for at "bløde" de stærke retter op ved at servere dem sammen med blandt andet frisk raita, mangochutney, limesaft og friske koriander.
Cashewnødder er ligeledes populære i det indiske køkken - både med og uden salt. Rist dem for eksempel i krydderier, og server dem som snack, eller kom de krydrede cashewnødder ovenpå din indiske ret.
Lad os kigge nærmere på tilbehør til indisk mad, som du naturligvis også finder opskrifter på her på siden.
Raita – indisk tzatziki
I Grækenland har de tzatziki, og i Indien har de raita. En klassisk version af indisk raita består af yoghurt blandet med hvidløg, agurk og mynte, og minder om den græske tzatziki. I modsætning til dens græske fætter, der altid indeholder agurk, kan frisk raita dog også laves med andre typer af grøntsager og endda også med frugt. Det gælder blandt gulerødder, løg, kiwi og ananas.
Herudover kan der i en frisk raita også findes fremtrædende krydderier som spidskommen og ingefær. I denne opskrift på tandoori-chicken finder du for eksempel opskriften på frisk raita med mynte og hvidløg.
Basmatiris
Det mest brugte tilbehør til indiske retter er ris. Når du vil servere ris – for eksempel til en omgang kylling tikka masala – kan du i princippet komme lige præcis den ristype, du bedst kan lide, i gryden. Men skal det være helt autentisk, skal du servere basmatiris. Det er den slags ris, der spises i Indien og det er da også herfra, basmatirisene kommer.
Ris kan naturligvis spises helt, som de er, men de kan også tilsættes for eksempel løg, hvidløg eller andre smagsgivere.
Er du glad for en god risret, er indisk mad altså perfekt for dig.
Naan og chapati
Indisk mad er næsten lige så essentielt som ris i det indiske køkken. (Herhjemme kalder vi det gerne "naan-brød", men eftersom "naan" i sig selv betyder "brød", er det lidt dobbeltkonfekt.)
Det lækre fladbrød kan købes mange steder og fås med eksempelvis hvidløg, salt eller koriander. Du kan også nemt lave det selv, og den hjemmebagte slags byder altså på en hel del mere velsmag. Så kan du også selv drysse dem med chili, hvidløg eller koriander afhængigt af, hvad du har lyst til.
Naan kan bages i ovnen, men bliver bedst af at blive steg på en skoldhed pande - gerne af støbejern. Steg dem i olie eller smør, og server dem gerne direkte fra panden.
Chapatis er et andet fladbrød fra det indiske køkken. Det minder om naan, men der er væsentlige forskelle.
For det første er chapatis tilberedt med chapati-mel - heraf navnet - imens man bruger hvedemel til naanbrød. For det andet er der bagepulver i naan og ikke i chapatis. Og for det tredje skal chapatis steges på en tør pande.
Du finder opskrifter på begge de lækre fladbrød her på siden. Prøv eksempelvis denne opskrift på indiske chapatis eller disse naanbrød med havsalt. Er du udendørstypen, der kan lide at tilberede mad i det fri, kan du også prøve kræfter med disse naan-brød, der skal bages over bål.
En mælkedrik til middagen, tak!
I Danmark er det ikke ligefrem kutyme at drikke en smoothie eller lignende mælke- og yoghurt-baseret drik til hovedmåltid. Det kan de sagtens i Indien, hvor lassi er en helt almindelig drik at servere til for eksempel butter chicken.
En lassi er en traditionel, indisk drik, der består af yoghurt eller mælk, vand og krydderier. Herudover er der ofte en form for frugt i, gerne mango.
Lassi er frisk og cremet i smagen, hvorfor den går godt til den stærke mad. Har du lavet en indisk ret, måske en omgang indisk kylling med tandoori, kan du altså med fordel servere en god lassi til.
Prøv for eksempel denne mango-lassi, der også har smag af mynte og vanilje. Eller hvad med en krydret kardemomme-lassi?
Vegetarretter i det indiske køkken
En stor del af den indiske befolkning er hinduer. Og en del hinduer er vegetarer. Derfor er meget indisk mad også vegetarisk.
I dag er der naturligvis flere og flere - både muslimer, kristne og folk med eller uden alle mulige andre religioner - der spiser vegetarisk, men traditionelt har der være et link imellem hinduisme og vegetarisme, som også afspejler sig i megen indisk mad.
Som protein i de indiske retter bruges der blandt andet bønner og kikærter. Cashewnødder bruges også gerne i (vegetariske), indiske retter, ligesom cashewnødder er populære som snacks og i desserter.
Klassikeren Chana Masala lavet på kikærter, og daal indeholder masser af linser. Der findes også retter med kylling, herunder den velkendte butter chicken, ligesom nogle indiske retter inderholder svinekød.
Eftersom køer er hellige i Indien, skal du til gengæld lede længe efter en klassisk indisk curry eller anden ret med netop denne type kød i. (Men dermed ikke sagt, at du ikke kan marinere oksekød i en indiske krydderiblanding, hvis du har lyst.)
Tilpas indisk mad til dine præferencer
Der findes både indiske klassikere, der er vegetariske, og som indeholder kød. Uanset hvad du foretrækker, er meget indisk mad dog let at tilpasse dine egne præferencer under tilberedning.
Mange indiske retter er nemlig stuvninger. Det vil sige, at forskellige former for grøntsager, bønner, ærter, kikærter, linser eller kød koges ind i væske - gerne ved svag varme og i længere tid. Den væske eller sovs, der opstår, bliver sevreret som en del af retterne.
Retter som chicken tikka masala, daal og forskellige former for curry er eksempler på stuvninger. Dette gør, at du nemt kan skifte ud i de forskellige ingredienser i din opskrift. Byt for eksempelvis kyllingen ud med kikærter for at få en vegetarisk udgave af butter chicken eller chicken tikka masala. Eller tilføj kylling til din daal, hvis du har lyst.
Ligesom du nemt kan bytte rundt på ingredienser i dine opskrifter, kan du også tilsætte lidt "rester" til indisk mad. Har du for eksempel nogle kartofler, løg eller gulerødder liggende i køleskabet, kan du fint smide dem i en daal, selvom det ikke indgår i din opskrift. Retten smager stadig skønt, og på den måde minimerer du dit madspild.
Uanset hvad du har lyst til, finder du de bedste opskrifter på indisk mad lige her på siden. Der er masser at vælge imellem, så tag en tur til Indien, næste gang du går i køkkenet.