Indiske chapatis
Brød helt uden ovn, som er gode til salater og simreretter.
8 stk.
Ingredienser
- 175 g fuldkornshvedemel
- ½-¾ spsk salt
- 1-1,2 dl vand
- 1 spsk olivenolie
Sådan gør du:
- Bland mel og salt i en skål, tilsæt vand og olivenolie og rør dejen sammen til en elastisk dej. Lad dejen hæve i en skål dækket med et klæde eller plastfilm i en ½ time. Tag dejen op, ælt og del den i 8 stykker, der rulles tyndt ud i stykker a 12-15 cm i diameter. Varm en støbejernspande og steg brødene på den ene side i 30-60 sekunder − NEJ, der skal ikke olie i panden. Vend og steg dem ca. 30 sekunder på den anden side. Spis brødene med det samme.
- Fuldkornshvedemel er groftformalede hvedekerner med alle skaldele og kim, så de gode fibre og næringsindholdet følger med.
- Energi pr. stk.: 90 kcal, fedt 22%, protein 11%, kulhydrat 67%
- Lynguide til godt brød
- 1. Hold øje med datoen på melpakningen – jo friskere, des bedre. Opbevar melet tørt, mørkt og køligt.
- 2. Lad alle ingredienserne have stuetemperatur.
- 3. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være lunken, ca. 37°. Er den varmere, bliver gærcellerne dræbt. Bruges koldt vand, er gæren længere om at blive aktiv.
- 4. En bradepande med vand i bunden af ovnen giver ekstra luftige og lækre boller og brød.
- 5. Koldhævning eller langtidshævning natten over i køleskabet giver fantastisk gode og saftige brød, som ikke skal æltes.
- 6. Frisk gær kan holde sig i 14 dage i køleskabet, men tørgær har en holdbarhed på et havlt år.
- 7. Hold altid lidt af melet i opskriften tilbage og se, hvor meget mel dejen kan tage. Det er nemmere at tilsætte mel end omvendt.
- 8. Lad brødene afkøle på en bagerist, så forbliver de sprøde i bunden.