Motorik: “Jeg troede, Ida var i gang med magtkampe”
Sidde, kravle, stå og gå – så er den motorik-potte vel ude, ikke? Nej! Dit barn har brug for at få stimuleret alle sine sanser. Hele barndommen. Det betyder en hel del – også socialt. Da Mies knap toårige datter begyndte at kyle med sine sokker, var det i trods, tænkte Mie. I dag ved hun, at Ida har forstyrrelser i følesansen.
Om familien
Mor: Mie Mangelsen, 32, kommunikationsmedarbejder.
Far: Jesper Mangelsen, 40, webansvarlig.
Børn: Eva, 3 år og Ida, 4 år.
‘Puha, så er vi nået til trodsalderen’ tænker Mie Mangelsen. Det er det forår, hendes datter Ida bliver to år, og den lille dame har pludselig set sig gal på sine sokker, som hun siger ‘driller’.
“Hun hev dem af, skreg og lå og vred sig på gulvet. Det kunne for eksempel handle om en snor, der sad lidt skævt. Så prøvede vi at rette til, klippe snoren af eller vende strømperne på vrangen. Nogle gange hjalp det, andre slet ikke,” fortæller Mie.
LÆS OGSÅ: Sundhed: Danske børn bevæger sig for lidt
Sokkesituationen skaber daglige konflikter, men heldigvis bliver det snart en god lang sommer, hvor Ida går i bare tæer. Men da det bliver vinter, begynder Ida at smide med sig selv og sokkerne igen. Hendes mormor strikker nogle strømper til hende i helt blødt uldgarn uden indvendig søm. Det virker, men:
“Så ændrede Idas fokus sig. Nu drillede det op ad benene, og hun ville ikke have strømpebukser eller stramme bukser på!” Mie tænker, at Ida igen har gang i magtkampe, men da den lille, forfængelige pige nægter at tage et par dyre leopardstrømpebukser på, som hun selv har valgt, går noget vigtigt op for Mie.
“Hun ville virkelig gerne have dem på, men kunne bare ikke holde dem ud. Der tænkte jeg ‘okay, det her handler om noget andet!’. ”
Utrøstelig
Mor-blogger: “En blog er det rene praleri”Børstes til ro
Med sin nye viden får Mie fat i en såkaldt taktilbørste, som ‘åbner’ følesansen, når hun børster Idas hud, og når hun efterfølgende trykker og masserer Ida, falder sansen til ro igen. Børsten virker.
“Hun kunne lide det med det samme, og efter første gang tog hun bukser på næste dag. Mie børster Ida morgen og aften, og en god periode følger. I takt med, at det bliver varmere i vejret, og Ida ikke behøver have så meget tøj på, ebber børsterutinen lidt ud. Men da årstiden skifter igen, reagerer Ida voldsommere end nogensinde.
“Det gjorde ondt på hende at have færdigsyet tøj på, så jeg måtte selv sy nogle helt løse bukser i tyndt stof til hende. Pludselig ville hun heller ikke have undertøj på, og de værste dage kunne vi ikke engang lægge dynen over hende!”
LÆS OGSÅ: Sæt dit barn på græs, og styrk hendes sanser
Læs videre på næste side …
Bare jeg var som jer
Tjek dit barns motorikBedre sent end aldrig
Motorik: Få en sund balanceDerfor er motorik så vigtig
Det hele starter med sanserne: I dag ved vi, at de tre primære sanser, vestibulærsansen, taktilsansen og kinæstesisansen, er fundamentet for al videre udvikling hos et barn – de udgør barnets grundmotorik.
LÆS OGSÅ: Tjek de 3 sanser hos dit barn
Udviklingens milepæle: Den motoriske udvikling kan variere lidt i tempo, men alle børn skal gennem alle milepælene, nemlig: løfte hovedet, trille, krybe, sidde, kravle, rejse sig, stå og gå. Barnet må ikke springe et trin over, for så er der bevægelser, der ikke bliver automatiseret. Eksempelvis krydsbevægelsen, som barnet foretager, når det kravler, og skal bruge til at komme fremad hele sit liv.
Uden grundmotorik, ingen leg og læring: Når milepælene er på plads, skal barnet i gang med at lære færdigheder som at, løbe, tegne og cykle. Er der noget, barnet ikke kan eller vil, skal I tilbage og se på grundmotorikken igen. Et barn, der ikke har styr på sin krop, kan enten blive indadvendt og udeltagende i legen eller klodset og ‘ufølsom’. Begge dele gør det svært at være med i fælleskabet. Senere hen i skolen er det svært at koncentrere sig om at lære, hvis al energi for eksempel går med at holde sig oprejst på stolen.
Børn skal bøvle: Alle børn har brug for at blive stimuleret motorisk, men nogle har mere brug for træning end andre. Nogle er født med motoriske udfordringer, mens andre ‘bare’ ikke får brugt kroppen nok – fordi de måske bliver sat for hurtigt op, eller fordi vi ikke tør lade dem tumle. Børn skal tumle og bøvle, ellers lærer kroppen ikke bevægelserne at kende.
Aldrig for sent: Dit barns motoriske træning starter allerede under graviditeten, hvor baby bliver stimuleret, når du bevæger dig. Så snart barnet er kommet ud, skal du også bare røre, vugge og tumle den lille. Men fik du ikke liiige tumlet så meget med baby under barslen, så fortvivl ikke. Selv voksne kan have glæde af motorisk træning, så det er bare om at komme i gang, både for mor og barn!
LÆS OGSÅ: Tumleleg med baby