Ahhh, snus til blomsterne, og læg dem i en spand. Din tumling elsker samle-ind-lege og vil gerne fylde spanden igen og igen, hvis du tømmer den. Lugtesansen og dit ansigtsudtryk lærer dit barn, at en rose dufter dejligt, og en hundelort er ‘ad’. Kommer I forbi en mælkebøtte i frø, kan du puste de små frø i babys ansigt.
gallery8billeder
Føl græsset
Lad den lille kradse i græsset og mærke det kilde under hænderne og de bare fødder. Find et sted med højt græs, og giv baby en svingtur gennem stråene. Den lidt større tumling kan få lov selv at løbe igennem og gemme sig. Når græsset op over dit barns hoved, bliver hele kroppen stimuleret.
gallery8billeder
Hej lille snegl
Sæt en snegl eller mariehøne på den lille hånd, så dit barn kan følge bevægelserne og øve sig i at fokusere. Alt, hvad der kribler og krabler er spændende for den lille, (så husk det med ansigtsudtrykket, mor. Edderkopper og regnorme er gode legekammerater udenfor!).
gallery8billeder
Lav lydskattejagt
Tag på lydskattejagt med din lille eventyrer. Find grene og slå på alt fra træstammer til sten. Måske kan I finde nogle blade, der knitrer, når man krammer dem.
gallery8billeder
Mærk overflader
Mærk forskellen på en bøgegren og et grantræ. Undersøg flere forskellige teksturer som ru bark, glatte sten, kold og våd jord, varmt og blødt sand.
gallery8billeder
Pip med fuglene
Peg på kvidrende fugle og summende bier. Efterlign dyrenes lyde, så dit barn forstår sammenhængen. Måske kan din tumling nævne tre lyde, han hører. Det gælder om at spidse ører …
gallery8billeder
Vindspil i træerne
Læg jer på et tæppe under et træ med lavthængende grene og betragt lyset spille mellem bladene. Et betagende syn for baby, der samtidig sanser en brise og hører bladene rasle.
gallery8billeder
Bid i det grønne
Guf løs af brombær, æbler og ærter fra køkkenhaven. Pyt med, at der også kommer græs, jord og sten i munden. Fra børn kan bevæge hænderne op til munden i tremåneders-alderen og frem til nimåneders-alderen sanser de bedst med munden. Jo større de bliver, desto mere bruger de fingrene og øjnene til at undersøge med.
(8 billeder)
Faktaboks
Sofie Katrine Jørgensen er ergoterapeut og arbejder med at styrke børns motorik, blandt andet med udendørs aktiviteter. Læs mere på Motorika.dk
Naturen står klar til at stimulere dit barns sanser – året rundt. Både høre-, føle-, smags-, syns- og lugtesansen bliver styrket, når I bevæger jer ud. For små børn er sanserne et vigtigt redskab til at forstå den store verden.
I de første 18 måneder er leg faktisk en stor udforskning af omgivelserne gennem sanserne. Der kigges, føles og smages på ting for at lære dem at kende og finde ud af, hvad er farligt, og hvad der ikke er.
Dit barns motorik bliver også styrket i det fri, fordi de kropslige sanser får et boost. Jo tryggere, dit barn er ved at komme ud i naturen, desto mere mod og nysgerrighed vil hun have til at udforske den.
Tip! Få tjek på (u)spiselige planter!
Usikker på, hvad dit barn må putte i munden? Få styr på giftige planter, bær og svampe.