Sexstilinger

Her er 11 sexstillinger, I skal kende: Fra de frække til de intime

Listen over sexstillinger, som I kan afprøve i sengen (eller hvor akten end skal foregå) er alenlang, men hvor meget betyder stillingerne, når det kommer til nydelsesfuld sex, og er der nogen, som er værd at involvere hver gang?

Vi har allieret os med sexolog og parterapeut Ditte Winkel for at blive klogere, og ifølge hende betyder stillingerne meget mere, end vi lige umiddelbart giver dem værdi for.

Sexstillinger er nemlig en måde til intimitet. Det kan både være det bløde, det romantiske, det langsomme og det udforskende. Det kan være frække sexstillinger, hvor der kan være et aspekt af spicyness, hvor vi udforsker hinandens grænser, hvor vi leger mere med magt, hvor det er mere SM-agtigt, og hvor det kan blive lidt hårdere.

Men det, der ofte sker med sexstillinger, er, at vi går hen og bliver magelige.

”I den første periode af parforholdet, hvor vi lærer hinanden at kende, er vi faktisk ret dygtige til det. Det legebarn, som vi alle sammen har i os, er fantasifuldt og kreativt. Og det er meget nemmere at slippe løs i en opstartsperiode, hvor vi skal lære hinanden at kende.

Vi er nysgerrige på hinandens kroppe.  Der er meget mere humor, og vi kan grine meget mere under sex.  Så hvis vi prøver noget af, der ikke fungerer, er det nemmere at grine af, og sige pyt, så prøver vi bare noget andet,” siger Ditte Winkel.

Så kommer der en hverdag, hvor sex bliver noget, der mange gange skal proppes ind imellem to andre aktiviteter, noget praktisk eller logistisk. Og så er det, vi bliver magelige, og sex går hen og bliver lidt kedeligt eller trivielt.

Som sådan er der ikke noget galt med det, If it ain't broken, don't fix it, forklarer Ditte Winkel.

”Men lad mig bruge en analogi, som jeg hører mange gange fra parrene i min konsultation.

Den handler om, at der findes frikadelle-sex, som er den sex, vi kender; den smager godt, og vi ved, at med et billig glas rødvin fra Netto til 35 kroner, glider det let ned. Og der er heller ikke noget forkert i det på en tirsdag eller en onsdag.  Det kan være rigtig dejligt, og det kan være genkendeligt og trygt.

Men en gang imellem må det gerne være gourmetsex. Der må gerne være en fornemmelse af noget champagne og kaviar, hvor der opstår en beruselse, og sommerfuglene svirrer i maven.”

Ditte Winkel anbefaler, at vi øger barren en lille smule. Det sker måske kun en gang hver tredje måned eller hver halve år. Men så er det dér, vi skejer lidt ud og forsøger at finde nysgerrigheden frem igen, også når det gælder sexstillinger.

For det er vigtigt at forny sig, fordi ellers er der rigtig mange, som kan miste sexlysten over tid.

”Og det gør vi mange gange, fordi det bliver uinteressant eller uinspirerende. Det er lidt som at se den samme film igen og igen, og til sidst kan vi ikke blive ved med at finde den spændende,” siger Ditte Winkel og uddyber:

”Sex handler om det, der opstår i øjeblikket. Det handler om kontroltab, overgivelse og spontanitet. Alt det, som bliver affødt af den nysgerrighed eller den inspiration, der lige pludselig kan opstå imellem to mennesker. Og hvis vi går ind i soveværelset, hvor vi allerede har skrevet drejebogen, er der bare ikke efterladt ret meget plads til det, der kan opstå i øjeblikket.

Og så keder vi os.”

I behøver ikke hænge i lysekronerne

Ditte Winkel understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at sex ikke bliver talt alt for meget op, for det skal ikke lyde som om, at dit sexliv skal være et omrejsende cirkus, hvor I hænger fra lysekronerne, og hver gang skal være nyt og indeholde en række forskellige sexstillinger.

”For det er det ikke.  Og det er det ikke efter 15 eller 20 års ægteskab.  Men det må gerne have elementer af det. Vi behøver ikke at skulle stå på hovedet for at opfinde noget nyt eller at kunne praktisere yoga i en halvanden time for at kunne komme ud i nogle ekstreme stillinger.

Der er faktisk mange måder, hvor du nemt kan modificere en allerede implementeret stilling, hvor det er så små nuancer, der skal til for bare lige at ændre en bevægelse eller et trykpunkt.”

Hvis I gerne vil forny jer i sengen, er det vigtigt, at I har en snak om, hvad I synes, der mangler, eller hvad I længes efter. Og det er forskelligt fra par til par.

Det, som Ditte Winkel oplever, er, at den fortælling, vi har om sex, ofte er den meget penetrerende – det er meget ind- og ud-bevægelsen. Mange synes også, at vi dyrker sex på den forståelse, at det ligger hos manden – altså den maskuline forståelse for sex.

”Og der kan I som par med fordel tale om at få tilføjet noget mere intimt og mere langsomhed. Det kan være øjenkontakt, kys eller søde ord, der bliver hvisket i øret. Det kan være sexstillinger, som tager tempoet lidt ud, eller som muliggør det intime med kys og øjenkontakt.

Men det kan også være, at I mangler lidt sjov og ballade. Det kan være noget, der er mere frækt. Og det kunne være gennem sexstillinger. Men det vigtigste er at tale sammen og få forventningsafstemt, hvad er det, vi mangler eller længes efter i vores sexliv, og hvordan vi sammen kan det implementeret.”

Her er 11 sexstillinger: Fra stabile klassikere til den undervurderede

Den overvurderede: 69’eren

I den ligger I front mod front men omvendt, så begge parter kan modtage oralsex på samme tid.

”Der er selvfølgelig nogen, der synes, den er fræk, og at den kan noget, og det skal vi ikke underkende.

Men der er rigtig mange, som synes, at det kan være svært at nyde samtidig med, at man skal yde, altså som finder det svært at ligge ned, slappe af og modtage samtidig med, at de skal give.

Hvis kvinden ligger nederst, kan hun have svært ved at styre, hvor meget af partnerens penis hun får ind i munden. Kommer han for langt ned i svælget, og hvis han bliver for begejstret undervejs, kan han jo godt sætte tempoet op. Og så kan det være svært for hende at give et tilfredsstillende blowjob, og ikke mindst føle, at det faktisk er en rar stilling at ligge i.”

Klassikerne

Cowgirl

Det er en stilling, hvor han ligger på ryggen, og hvor kvinden sidder overskrævs med fronten mod ham, og kan ride ham.

Det er en stilling, som er ret god til at stimulere klitoris - og dermed opnå orgasme.

Når vi taler om det her emne, er vi nødt til at have nogle sexstillinger med, som gør det nemt for kvinden at opnå en klitorisorgasme undervejs. Og det skyldes, at op mod 75 % af alle kvinder ikke kan komme, medmindre de bliver stimuleret på klitoris. Derfor er vi nødt til at tænke ud af boksen i forhold til den klassiske ind- og ud-bevægelse, altså penetrationsbevægelsen, som ellers er den, der oftest er herskende under sex. Så vi skal have nogle stillinger med, som er gode til at stimulere især den udvendige del af klitoris. 

I Cowgirl har kvinden muligheden for selv at styre intensiteten, tempoet og presset i det, hun gnider, nemlig helt nede ved roden af penis.

Den er også god til både masser af øjenkontakt og kys. Mange mænd synes også, at det er lækkert med udsyn til alle godterne – at de kan se hendes bryster og hendes nydelse. Så cowgirl kan både være fræk og romantisk.

Den kan også ret nemt blive til stillingen, som vi kalder for lotusblomsten, hvor han sætter sig op sammen med hende, og parret har benene rundt om hinanden. I den stilling vil hun også kunne få meget stimulering udvendigt på klitoris, samtidig med at hun bliver stimuleret indvendigt i skeden af hans penis.

Og i den stilling kan I også stadig have øjenkontakt og kysse.

Skeen

Det er også en af klassikerne, hvor I ligger op ad hinanden, hende med ryggen til ham, og hvor han trænger ind i skeden bag fra.

Den er rigtig god, fordi kvinden kan stimulere sig selv samtidig, fordi hun har hænderne fri – det kan fx være med en vibrator eller fingrene. Så den giver mulighed for, at man selv kan hjælpe nydelsen med på vej.

Der er masser af hudkontakt i skeen. Vi kan nusse hinanden, hviske hinanden søde ting i øret, bide lidt i øreflippen eller omme i nakken.  På den måde tilbyder den også ret meget intimitet.

Den er også god til analsex. Den givende part kan selvfølgelig styre tempoet, men den modtagne part har større mulighed for at være med i forhold til, hvor langt han glider ind i selve opstartsperioden af analsexen.

Doggy

Mange synes, at den klassiske doggystyle er mere i den frække ende, fordi der meget naturligt sker en form for magtforskydelse, og der er noget dyrisk over den. Kvinden er på alle fire, hvor manden penetrerer hende vaginalt bagfra,

Det, jeg gerne vil sige med doggy-stillingen, er, at hvis du er sammen med en partner, som er veludrustet på den måde, at penis er lang, kan du godt synes på nogle tidspunkter i din cyklus, at det kan gøre ondt, hvis han kommer for dybt ind, så han støder imod livmoderhalsen. Og på andre tidspunkter i måneden, vil du opleve, at der kan tempoet godt være højt, eller at han sagtens kan støde i bund, uden at der er nogle problemer med det.

Så der kan være tidspunkter på måneden, hvor du kan mærke, at den stilling ikke fungerer for os i dag, men lad os prøve i næste uge, for der kan det være dejligt og lækkert for os.

Doggy kan også glide over i en downward doggy, hvor kvinden hviler sit hoved på sengen eller gulvet. Her kan det være ret lækkert at rulle f.eks. en dyne sammen eller putte en hovedpude ind under bækkenet på kvinden, så hun får en naturlig kurve, hvor numsen stikker lidt op i vejret.

På den måde kan han sidde imellem benene og støde i bund på hende, og det er der mange, der synes, at den kan være ret lækker at spice op med.

I kan også lege med et spejl i begge stillinger – det kan være på badeværelset eller i soveværelset, hvor I kan få øjenkontakt. Det kan give en ekstra dimension for mange.

Stillingen kan også give følelsen af underkastelse eller dominans, for det er en stilling, der kan give anledning til at hive i håret eller klappe i bagdelen – altså at give den modtagende part lidt røde baller. Der giver den muligheden for virkelig at kunne udfolde sig i den boldgade.

De tre spicy

Den første, jeg vil fremhæve, er en stilling til oral sex, fordi jeg tænker, at sex ikke kun er penetrerende sex. 

Og den stilling er, hvor kvinden sidder på sin partners ansigt og modtager oralsex. Det er lige meget om, hun sidder med front mod partnerens ansigt eller væk.

Der har hun til en vis grad muligheden for at styre intensiteten, eller hvor meget hun vil gnide samtidig med.  Og på den måde kan hun have fuld styring over sin egen nydelse. 

Jeg har valgt at tage den med på listen, fordi jeg synes, at den giver noget i forhold til kvinders seksualitet; at hun tager sin nydelse hjem, og hvor hun bliver den styrende part i sexakten, eller i hvert fald bliver en samarbejdspartner i forhold til sin egen tilfredsstillelse.

Det kan nogle gange være svært for kvinder bare at tage imod, og ikke skulle gøre noget for at nyde. Og der er denne stilling meget ultimativ i forhold til netop det, hvor hun virkelig kan give den gas.

Omvendt cowgirl

Han ligger på ryggen og har samlet benene, kvinden sidder øverst, men med ryggen og ansigtet væk fra ham, mens hun rider ham. Som kvinde kan du både sidde op, men du kan også læne dig tilbage.

Stillingen er god, fordi du selv kan komme til din egen klitoris udvendigt og stimulere den samtidig.

Og så har den også det visuelle element, som rigtig mange mænd synes er ret lækkert, for han har frit udsyn til baller, anus og det hele omme bagfra.

Og det kan være meget frækt for ham bare at skulle ligge og se, hvordan hun bevæger sig og kører på hans penis.

I denne stilling kan I også tage spejlet i brug, så I kan få øjenkontakt.

G-Force

Det er en, der er sjov.

Kvinden ligger på ryggen, manden sidder på knæ imellem benene på hende, og så løfter hun sit bækken eller sit underliv op, så hun får eleveret underlivet, hvor han kan hjælpe til med at understøtte og holde omkring hofterne på hende, mens han penetrer hende.

Det er en af de allerbedste stillinger for kvinden overhovedet i forhold til, at hun bliver stimuleret på sit indvendige G punkt.

I denne stilling, kan han virkelig få penetreret på indersiden af skeden og ramme g punktet, som for mange kvinder kan bringe dem til orgasme. Så den er ret god i forhold til det penetrerende aspekt.

Derudover kan han lege udvendigt på hendes klitoris; han kan have en vibrator, som han kan bruge på hende, eller han kan bruge sine fingre samtidig, for det kan være svært for kvinden at gøre, fordi hun har nok med at holde underlivet oppe.

Den undervurderede 

Det er missionærstillingen, hvor hun ligger på ryggen med spredte ben, og han ligger ovenpå hende. Den har fået et lidt blakket ry for at være både kedelig og ensartet. Og det synes jeg er smadderærgerligt. Jeg kunne godt tænke mig at give den lidt fornyet hype, fordi jeg synes, at den kan rigtig mange ting.

Den tilbyder selvfølgelig masser af øjenkontakt og kys. I kan flette fingre og hviske i øret – rigtig meget af det lidt mere bløde indenfor sex.

Men den er ret nem at modificere undervejs med bittesmå tiltag, uden at det nødvendigvis er noget, der behøver at blive italesat.

I kan undervejs, når I laver missionæren, lave det, der hedder Rock the Boat, hvor I i stedet for at have fokus på at lave ind- og ud-bevægelsen, kører han i stedet for penis helt i bund, så roden er helt inde i vagina, og så laver han en gnubbe bevægelse, hvor han kører op og ned. På den måde kan den stimulere klitoris udvendigt, så hun måske kan opnå orgasme med den sexstilling.

Der er også muligheden for, at hun undervejs trækker knæene op under sig, hvor hun enten støder dem imod på hans brystkasse eller trækker dem op og lægger benene på hans skuldre. På den måde kan I få en dyb og intens penetrering, hvor I virkelig kan føle, at han kommer helt i bund.

Og der er den, vi kalder for halvmissionær, hvor han sidder på knæ, rejser overkroppen op og kan penetrere mellem hendes ben.

Det kan også være sjovt at lege med at sætte tempoet ned, så det virkelig bliver en langsom penetrering, og på den måde se, hvad der sker i det øjeblik, når det ikke er så mekanisk eller så hurtigt. 

Den er også god for ham, fordi han kan tage styringen. Det kan fx være godt, hvis det er svært for ham at holde i lang tid under selve akten. I missionæren har han mulighed for selv at styre tempoet og sætte det ned, hvis han kan mærke, at han er ved at nå klimaks. På den måde kan det være medvirkende til, at vi kan forlænge sexakten. 

Så der er mange stillinger i den her sexstilling, så den behøver absolut ikke at blive kedelig. 

Den nye sexstilling

Der har jeg valgt den, der hedder dobbelt doggy.

Begge parter står i doggy style med ansigterne væk fra hinanden, så de står næsten bagdel mod bagdel, og så har vi en dobbelt dildo, som vi skiftes til at køre på.

Så for kvinden kan det være penetration i begge huller, og for manden, hvis han altså er til det, kan han blive penetreret analt.

Men den er også god, hvis man er et homoseksuelt par eller et biseksuelt par, det kan være kvinde og kvinde, mand og mand, hvor der kan leges på den måde.

Der er selvfølgelig lidt samarbejde omkring at finde ind i en rytme, der passer begge parter. Skal det være hurtigere, skal det være langsommere, er det for vildt, at den ene måske bliver penetreret analt, og den anden bliver penetreret vaginalt. Så der kan også være en synkronisering, der skal opstå undervejs i forhold til tempo.

Men det kan være enormt frækt at vide, at I bliver begge penetreret samtidig.

2 boblere

Oral sex på knæ

Hvor hun giver et blowjob til ham.

Jeg synes, at den er lidt interessant, fordi der er meget i spil her – altså både det, at du selv kan styre, hvor langt han skal ned, men han kan være med til at styre hastigheden af det.

Men der er noget enormt frækt, hvis I fx tænder på væsker, som spyt og sperm, tænder på at have en fornemmelse af at blive kneppet i munden, eller at han får lov til at kneppe hende i munden. Og når det sker, kan det være svært at styre sine væsker. Det kan være tårer, det kan være snot, det kan være spyt. Og der er nogen, som synes, at det kontroltab, der kan ske, er rigtigt frækt.

Og så er der selvfølgelig muligheden for, at, hvis han kommer under det her, kan han både komme i munden på hende, ud over ansigtet eller brysterne. Så det at sprøjte bliver meget visuelt

Det er ham, der er i den modtagende position.  Den kan gøres ret hård, hvor der kan leges med grænser, men den kan også være ret blid og nydelsesfuld, hvis det er hende, der sætter tempoet, og han læner sig fuldstændig tilbage og lader hende gøre det, som hun vil. 

Sex på vaskemaskinen

Eller sidder på et køkkenbord, altså hvor I er i en anden setting end sengen. Og det er måske netop det, den kan.

Det bliver en sexstilling, som inviterer til sex i andre rum, på restauranten, på badeværelset, på diskoteket.  Det, der er den største appel ved den, er, hvordan den spices op i forhold til omgivelserne.

Så sex ikke behøver at være noget, der foregår i soveværelset. Det er noget, der kan opstå henover, at I laver aftensmad eller i middagsstunden, hvor I tilfældigvis begge to er hjemme. På den måde har den noget spontanitet over sig.

Om eksperten

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Læs mere på Dittewinkel.dk

Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3. Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.ditte-pix.jpg