Skilsmissebørn

Ny familie? Sådan støtter du dit skilsmissebarn

Bente Boserup fra Børn Vilkår giver gode råd til, hvordan du støtter dit skilsmissebarn i en sammenbragt familie.

Når en skilsmisse er en realitet, og dit barn derfor ikke længere er en del af en kernefamilie med far, mor og børn, står du som forælder med en stor udfordring. Det bedste, du kan gøre, er at håndtere situationen voksent og konstant have børnene som førsteprioritet.

Det vigtigste er, at forældrene er deres opgave voksen og tager ansvaret. Det siger Bente Boserup fra Børns Vilkår, som igennem mange år har rådgivet forældre og børn i skilsmissesituationer.

Børns Vilkår har blandt andet holdt samtalegrupper for børn med specielle vanskeligheder i forbindelse med forældrenes skilsmisse. Og der, hvor børnene har det rigtig svært, er i de situationer, hvor forældrene har svært ved at samarbejde efter skilsmissen.

Bente Boserup fortæller videre, at Børns Vilkår er blevet opmærksom på, hvor meget netop det at være en del af en ”ny familie” fylder hos skilsmissebørnene.

Barn i en ny familie

Ny kæreste?

”Det er min nye kæreste…”

Stedsøskende

Barnet skal føle sig hjemme

Bedst at bo i nærheden

Stedforældre skal ikke overtage

Faste rammer

Snak om den ”gamle familie”

Skilsmisse nummer 2

Og netop derfor kan det være ekstra hårdt for skilsmissebørn, hvis også den nye, sammenbragte familie går i opløsning. Børns Vilkår er blevet opmærksomme på, at skilsmisse nummer 2 ofte tærer hårdt på børnene. Far skilles for eksempel fra sin nye kone og hendes børn – og med ét ser børnene dem aldrig mere. Afhængig af hvor tæt og langt forholdet har været, er det noget, som børn virkelig kan sørge over.

– Det er faktisk lidt ligesom et dødsfald. Barnet føler virkelig, at det mister en søster eller bror for evigt,” forklarer Bente Boserup. Så hvis de voksne eventuelt kan give børnene mulighed for stadig at se den anden familie, er det bedst, afslutter Bente Boserup.

Faktaboks

GODE RÅD TIL DEN FØRSTE TID

  • Du skal kunne rumme, at barnet fortsat elsker den anden forælder.
  • Fortæl barnet, at det ikke er barnets skyld, I er blevet skilt, og at I selv har nogen at tale med, når I har det svært.
  • Giv barnet lov til at sørge og rase.
  • Det er naturligt, at barnet ændrer adfærd i den første tid efter skilsmissen.
  • Giv barnet en forklaring, der passer til barnets alder.
  • Husk, du måske skal forklare det mange gange.
  • Husk at give barnet mulighed for at dele svære følelser med andre som for eksempel lærere og pædagoger. Det kræver, at I fortæller, hvad der foregår derhjemme.

GODE RÅD OM HÅNDTERING AF DEN SPLITTEDE FAMILIE

  • Fortæl barnet, at samvær er for barnets skyld – og ikke for jeres.
  • Ordningen skal jævnligt reguleres i forhold til barnets alder og behov.
  • Husk at anerkende, at I har en fælles fortid som familie, og at barnet har brug for, at I begge husker og taler pænt om denne – og om hinanden.
  • I skal selv sørge for at udveksle informationer. I må ikke bruge barnet som budbringer. Det kan være voldsomt belastende for barnet.
  • Husk at anerkende, at barnet har et liv hos jer begge to, og at I skal give barnet mulighed for at tale om oplevelser og følelser – også de positive.
  • Husk barnets behov for at bevare kontakt med familie og venner på både mors og fars side af familien – også efter skilsmissen.
  • Husk, at det er for belastende, hvis barnet selv skal tage ansvar for alt det praktiske bøvl ved at være skilsmissebarn, og at det er et voksenansvar at udveksle oplysninger og informationer. Det er vigtigt at lave noget alene med sit barn ind imellem.

Læs mere på www.bornsvilkar.dk.

LÆS OGSÅ: Lad børn være børn i en skilsmisse

LÆS OGSÅ: 5 råd til den gode skilsmisse

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Pres ikke på med bonusforældre