Cecilie dater flere på samme tid: En del af mig bliver udelukket, hvis jeg er monogam

Cecilie ønsker ikke at blive gift, få børn eller bo med en partner, og lige nu dater hun tre forskellige. Her deler hun sit syn på romantiske relationer og kærlighed som en ubegrænset ressource.

Som solo-polyamorøs ønsker Cecilie ikke at blive gift, få børn eller bo med en partner, og lige nu dater hun tre forskellige. Her fortæller hun om at få noget unikt fra hver partner, uden at det tager noget fra ens andre relationer.

Hvordan definerer du den forholdskonstellation, du er i?

"Jeg dater flere personer romantisk og er etisk non-monogam. Det vil sige, at både jeg og mine partnere er okay med, at vi dater flere på samme tid. I mit tilfælde er det non-hierarkisk, hvilket vil sige, at der ikke er noget hierarki mellem mine partnere."

"Jeg er solo-polyamorøs, hvilket vi sige, at jeg ikke har én primær partner, da jeg ikke kan se mig selv bo med nogen, blive gift eller få børn."

 

Cecilie Müllertz

Cecilie Müllertz.jpg
  • 25 år
  • Kommunikationsmedarbejder
  • Biseksuel ciskvinde
 

Hvordan kom du frem til, at den konstellation var den bedste for dig?

"Det er noget, jeg har indset gradvist de seneste syv år. Da jeg var 18 mødte jeg en fyr, som jeg meget hurtigt blev kærester med. Vi kunne godt se os selv have en lang fremtid sammen, men vi havde det svært med, hvis det betød, at vi aldrig kunne være sammen med andre igen. Efter et halvt års tid begyndte vi at åbne op og mødes med andre - sammen."

"Senere begyndte vi også at mødes med andre hver for sig. Det var også for, at jeg kunne udleve min biseksualitet. Jeg følte, at det var en del af mig, der blev udelukket, hvis jeg kun skulle være i et forhold med en mand resten af mit liv." 

"Det er tre år siden, vi begyndte at date andre, og de sidste måneder har vi bevæget os fra at være hinandens primære kærester til at være partnere på lige fod med de andre, vi dater."

"Så lige nu er han én ud af tre, jeg dater." 

Hvordan påvirker den her konstellation din dagligdag?

"For eksempel ved, at jeg har mulighed for at bo alene. Det fungerer bedst for mig, fordi jeg lader op alene og har brug for mit eget space. Og når man har flere partnere, er det jo nok også smartest, at der ikke sidder en anden partner i stuen, når der er besøg."

 
 

"Det har været lidt ligesom at gå fra flow-tv til on-demand streaming for mig; Jeg kan vælge dem til, efterhånden som jeg har lyst til at ses med de forskellige."

Hvad er det mest udfordrende ved den konstellation?

"Det mest udfordrende er nok, at der ikke er så mange polyamorøse mennesker, så det kan være svært at finde andre."

"Ofte har jeg datet nogen, som ikke har defineret sig selv som polyamorøse, men har været åbne for at prøve det. Men flere gange er der så sket det, at de senere har fundet ud af, at de foretrækker at være monogame."

"Selvom det kan være hårdt, at noget slutter, har jeg på en måde også sluttet fred med, at det måske ikke er meningen, at alting skal vare for evigt. Men derfor kan det stadig være godt, så længe det varer."

Hvad er det bedste ved konstellationen?

"For mig er det bedste, at det føles rigtigt helt ned i maven; At jeg hverken begrænser mig selv eller min partner i forhold til at gå ud og leve vores bedste liv. Vi kan frit gå ud og møde nye mennesker. Vi kan få forskellige input, lidt ligesom at man har flere venskaber. Hver person giver én noget unikt, uden at det tager noget fra de andre. Og man udvikler sig og lærer mere om sig selv, når man er sammen med forskellige mennesker. Samtidig fjerner det noget af presset fra den enkelte relation, når man fordeler sine behov på flere relationer."

 

"Og så er det også skønt at se sine partnere gå ud i verden og få den her ubegrænsede kærlighed. Jeg ser det ikke som en begrænset ressource, man kan løbe tør for."

Har du nogle regler i dine relationer?

"Jeg har ikke nogen regler for, hvad mine partnere må. De må gerne gå ud og finde en primær partner at få børn med, det tager ikke noget fra vores relation. Men jeg laver altid en regel med mine partnere om, at vi skal kommunikere åbent."

"Det er svært at være i denne type forhold, hvis man ikke siger til, når der er noget galt, i stedet for at lade det vokse sig til et større problem. Så det er vigtigt hele tiden at kommunikere sine behov og udfordringer, men også spørge ind til ens partneres behov."

Hvordan tror du, at dine relationer kommer til at se ud i fremtiden?

"Jeg er hoppet lidt af forholdselevatoren, hvor man hele tiden skal finde et nyt niveau: Først skal man flytte sammen, så skal man giftes, så skal man have børn. Jeg er faktisk bare rigtig glad for, hvor jeg er nu."

 

"Det er mit drømmescenarie, som det er nu, men jeg er da også åben overfor at indgå i andre former for konstellationer i fremtiden såsom et throuple, hvor vi er tre personer."

Hvad ville du ønske, at andre mennesker vidste om din måde at indgå i romantiske relationer på?

"Jeg ville ønske, at flere var bevidste om, at det er en mulighed."

"Jeg tror, vi bliver socialiseret til at tænke, at monogami er en forholdskonstellation, vi alle passer ind i. Men i virkeligheden bliver vi bare ikke præsenteret lige så meget for andre muligheder. Ikke at jeg tror, at polyamori er for alle, men jeg tror, at flere ville kunne se sig selv i det, hvis de vidste, hvor ufarligt det er og kendte mere til det."

"Mange frygter jalousien og tror, at det er farligt, men jeg tror, man skal se mere på jalousi som noget, der kommer indefra og handler om, at vi enten ikke føler os sikre på os selv eller i vores forhold. Og det kan vi heldigvis arbejde med."

 
 

Kærlighed uden kasser

Artiklen her er en del af serien 'Kærlighed uden kasser', hvor vi taler med danskere, der lever i - det nogen ville kalde - anderledes kærlighedskonstellationer. 

Du kan læse meget mere på Instagramprofilen her.