6 gode råd: Det skal du sige til din mor eller far, hvis de drikker for meget

6 gode råd: Det skal du sige til din mor eller far, hvis de drikker for meget

865.000 danskere anslås at have et alkoholproblem. Er du nervøs for, at din mor eller far er en af dem?

Synes du, at dine forældres indtag af hyggevin om aftenen har taget overhånd? Har et enkelt glas udviklet sig til flere - og er du i tvivl om, hvad du skal stille op? Vi har fået alkoholbehandler og familieterapeut Lisbeth Kimer fra Alkoholenheden i Rusmiddelcenter Slagelse til at komme med sit bud på, hvad du gør, når alkoholen i hjemmet fylder for meget.

LÆS OGSÅ: Jeg sniffede rensebenzin, røg hash og tog kokain, ketamin og ecstasy. Jo længere væk et stof kunne få mig fra virkeligheden, jo bedre var det

Tabu at diskutere vores alkoholkultur

Hvis det har undret dig, hvorfor du har svært ved at få ordene om din mor eller fars stigende alkoholforbrug ud over læberne, så skyldes det ifølge Lisbeth Kimer, at alkoholproblemer er et tabu i samfundet og at vores sprog for alkoholens skyggesider er begrænset.

"Vi taler ikke nok om de tricks, alkohol laver med hele familien. Et af trickene er, at alkohol skaber tavshed og hemmeligheder. Effekten af det er, at jeres indbyrdes kommunikation nedbrydes, og at I begynder at tolke hinandens gøren og laden frem for at spørge, hvad der sker og hvordan det går."

Det er netop denne tavshed, vi skal gøre op med. Og en måde at gøre det på, er ved at følge Lisbeth Kimers fem konkrete råd. 

LÆS OGSÅ: Mads Holgers kæreste: Kærligheden er en drabelig affære

1.Tag snakken uanset hvor mange genstande dine forældre drikker

De første spørgsmål der ifølge Lisbeth Kimer melder sig hos voksne børn med forældre, der er begyndt at drikke mere, er: Hvornår siger jeg til min mor eller far, at jeg har bidt mærke i, at de drikker flere glas vin, end de plejer? Hvad siger jeg overhovedet? Og drikker de egentlig for meget, eller er det bare mig? Til spørgsmålene svarer Lisbeth Kimer:

"Jeg kan ikke sige præcis, hvornår for meget er for meget, men lige så snart alkohol går ud over relationerne i familien, er det et problem - og så er tiden inde til at bryde isen og fortælle personen, hvad du ser. Og hellere en gang for meget end en gang for lidt. Dog er det vigtigt at huske på, at det aldrig er din skyld eller dit ansvar, at din mor eller far drikker."

2.Du skal ikke være fordømmende

Hvis du netop nu går og skælder din mor eller far ud, eller kommer med vrede kommentarer, fordi de drikker for meget, og du ikke ved, hvad du eller skal stille op, så skal du overveje en helt anden taktik.

"Når du italesætter problemet, er det afgørende, at du ikke kommer med fordømmende kommentarer, men i stedet fortæller din mor eller far, at du savner, at de er mere nærværende, når I er sammen. At du har bemærket, at han eller hun allerede har drukket inden, du kommer på besøg. Og at det gør dig ked af det. Sæt ord på din bekymring og fortæl, hvad det gør ved dig og din situation, når der bliver drukket for meget. Hvis det er for svært for dig at sige ansigt til ansigt, vil jeg anbefale, at du i stedet skriver et brev."

3.Tag snakken i fællesskab

Er I flere børn i familien, skal I gå sammen om at fortælle jeres mor eller far, hvordan I har det med deres drikkeri, lyder andet råd fra Lisbeth Kimer.

"Det vil gøre indtrykket endnu større på den, der drikker, hvis I er sammen om det. Men igen er det vigtigt, at I ikke skælder ud. I skal appellere til jeres mors eller fars omsorg."

4.Fortæl din forældre om mulighederne for at få hjælp

Når I tager snakken i fællesskab, kan det ifølge Lisbeth Kimer være en god idé, at du fortæller din mor eller far, at der findes mange tilbud, der kan hjælpe dem af med overforbruget. Og at det ikke behøver at koste penge.

"Fortæl dem at de altid kan få en uforpligtigende samtale med råd og vejledning på de offentlige alkoholbehandlingssteder. Det kan også være en god idé, at du tager med. I Slagelse Alkoholenhed ser vi en positiv effekt, når familien inddrages i alkoholbehandlingen. Både fordi det er en støtte for den, der drikker, men også fordi alkohol har fat i alle familiens medlemmer på forskellig vis. Du kan også fortælle om Alkohollinjen, der er en anonym og gratis telefonlinje."

"Mange vil opleve, at det ikke har nogen effekt første gang, man fortæller om de tilbud, der er, men det er vigtigt, at du fortsætter din opfordring og ikke giver op."

5.Skab dig noget frirum

Efter du har italesat alkoholproblemet, og uanset om du har fået en positiv eller negativ tilbagemelding, skal du sørge for at tage styringen over dit eget liv i stedet for at lade alkoholproblemet styre, lyder det fra Lisbeth Kimer Mikkelsen.

"Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Men det du kan gøre, er at afgrænse dig fra den af dine forældre, der drikker, så du får skabt dig noget frirum. Du skal øve dig i at mærke efter, hvornår dine grænser er nået og fjerne dig fra det, når det ikke føles rart. Du kan med fordel begrænse dine besøg hos dine forældre i en periode. Du kan enten vælge at være der i en time ad gangen, eller blive væk i en periode. Bare husk at få sat ord på, hvorfor du trækker dig."

6.Tænk ikke på din forælder først, men dig selv

Ud over at du skal skabe dig noget frirum, er det afgørende, at du får prioriteret dig selv og dine ønsker frem for altid at tage hensyn til den af dine forældre, der drikker, forklarer Lisbeth Kimer.

"I langt de fleste familier, hvor der drikkes for meget, ser vi, at alkohol bliver det styrende element i familien. Det hele kommer til at handle om, hvorvidt det nu er en god eller dårlig dag i forhold til drikkeriet, hvilket er med til at vedligeholde problemstillingen og fastlåse familiens medlemmer."

Du kan ikke leve dit liv gennem den, der drikker. Du er nødt til at tænke på dig selv, dine drømme og dine ønsker for fremtiden. Men det er ikke sikkert, at du kan gøre det på egen hånd.

"Uanset om du er barn eller voksen af en mor eller far, der drikker for meget, vil det være hjælpsomt at tale med en professionel om dine oplevelser," lyder de afsluttende ord fra Lisbeth Kimer.

LÆS OGSÅ: "Jeg prøver at komme mig over mit knuste hjerte vha. min dagbog, dansk poesi og øl"

LÆS OGSÅ: "Det var ikke min drøm at møde en gift mand, men det gjorde jeg, og derfra gik det meget hurtigt"

LÆS OGSÅ: Stiletdronningen i London: "Jeg lever med en pacemaker, som har reddet mit liv fire gange"

Alkohollinjen

Alkohollinjen 

Din mor eller far kan få anonym rådgivning om alkoholproblemer. Ring gratis på telefonnummeret: 80 200 500 

Alkolinjen åbningstid

Ring og tal med en professionel rådgiver alle hverdage kl. 11.00 – 15.00