Anna Louise Tranæs

Anna Louise var vært på TV 2: Efter 25 år tog hun drastisk karriereskift

Da Anna Louise Tranæs Didriksen stoppede som tv-vært på TV2 efter 25 år, skulle hun finde ud af, hvad hun så skulle bruge resten af sit arbejdsliv på. I dag er hun både glad for årene på tv og glad for at hun valgte at gå tilbage til lærerfaget.

”Er hun her bare, fordi hun skal researche?”

Spørgsmålene var mange, og reaktionen let undrende, da Anna Louise Tranæs Didriksen havde skiftet rollen som tv-vært ud med lærerjobbet på sine børns skole.

Hun der kom gennem nåleøjet 25 år tidligere og blev vært på TV2Sporten. Hun der blev landskendt, tjente godt og elskede den hurtige branche. Hun ville nu være skolelærer på Rosmus skole mellem Ebeltoft og Grenaa.

"Mens jeg lavede tv, jokede jeg med, at ”hvis jeg ikke skal lave tv, kan jeg jo altid blive skolelærer” Ha, ha, det mente jeg jo ikke, men pludselig stod jeg i en situation, der fik mig til at tænke, at hvis jeg skulle nå at arbejde med mit fag, så skulle det være nu," siger Anna Louise Tranæs Didriksen, 58.

På langbordet foran hende ligger et ringbind, hvori hendes mor har samlet artikler, der handler om Anna Louise. Om hendes gennembrud på tv, hendes ægteskab og hendes børn. Om at være korthåret, mørkhåret og langhåret. Alt det, der er spændende, når en person bliver kendt – og dét blev Anna Louise i 1994, da hun blev Line Baun Danielsens afløser på TV2Sporten.

"Min mormor sagde: ”Du kan da prøve at søge!” Hun vidste, at jeg havde søgt ind på Journalisthøjskolen uden at komme ind, og at det i den periode var svært at få job som lærer. Jeg søgte jobbet og var en af ti, der kom til optagelsesprøve. Jeg kan huske, at Morten Stig var der, og det var så stort, at jeg næsten ikke kunne sige noget," mindes Anna Louise med et grin.

Fanget af fjernsyn

Hun blev sat til at læse alle sportssektionerne hver dag, og selvom stofområdet var nyt, var det alligevel velkendt. Anna Louises morfar var nemlig den berømte sportsjournalist Børge Munk Jensen, som arbejdede på avisen BT i 68 år (!) Han har en stor del af æren for, at der voksede en journalistdrøm i maven på først den lille og siden den voksne Anna Louise.

"Han var stor i slaget, og en gudsbenådet fortæller. For mig var han helt eksotisk," mindes Anna Louise.

Da hun selv kom ind i medieverdenen, mødte hun skepsis, fordi hun ikke var uddannet journalist:

"Jeg blev altid lidt pikeret, når de sagde: ”Vi skal bruge en journalist”, for jeg er jo også formidler, men jeg fandt efterhånden en niche med badminton. Spillerne var så søde mod mig, da jeg var helt ny," fortæller Anna Louise.

Hun mindes den hårde konkurrence på tv-stationen, men også et arbejdsmiljø med omsorg:

"Jeg fik mine to ældste børn med kort mellemrum og var samtidig morgenvært på TV2. Vi boede ved Vejle dengang, så jeg kørte turen til Odense hver dag, og jeg sagde ja til meget mere, end jeg kunne overkomme. Jeg følte mig indimellem som en hjort, der er fanget i lyset, og var meget selvkritisk. Hvis jeg lavede en fejl, syntes jeg, at det var forfærdeligt, men hvis Morten Stig sagde noget forkert, så havde han bare en dårlig dag.

Der var meget konkurrence, og da min læge sagde, at jeg skulle sygemeldes med stress, havde jeg svært ved at acceptere det, men jeg mødte kun forståelse på TV2. Da jeg vendte tilbage, var det på nedsat tid og på programmet "Helt Solgt" som ikke var direkte, men optaget på forhånd. Det gav mig ro, for det med LIVE fjernsyn kan godt være sådan...."

Anna Louise bevæger hænderne hidsigt, griner og tilføjer:

"Jeg kunne nu rigtig godt lide det; jeg er et visuelt mennesle og blev indfanget af fjernsyn."

Farvel fjernsyn

Anna Louises æra på landsdækkende tv sluttede på hendes 43-årsfødselsdag:

"Jeg skulle til medarbejdersamtale og lagde ud med at sige: ”Jeg vil gerne sige op!” Jeg havde længe mærket, at det trak i en anden retning end det, jeg gerne ville, og vi var flyttet her til Djursland. I dag tænker jeg, at jeg måske flyttede herop for at give mig selv en god grund til at stoppe på TV2, men uanset så savnede jeg tid med mine børn og et mere roligt arbejdsliv."

Familien bor stadig i det hus, de byggede på en bakketop med udsigt over Djurslands marker, i 2009. De to ældste børn er flyttet hjemmefra, mens yngstebarnet bor her og går i gymnasiet. Det nye hus blev også begyndelsen på en ny tid for Anna Louise, der blev vært på TV2Østjylland.

"Det var så frit at være der, og jeg elskede at lave programmerne 'Vild med Dyr', hvor vi besøgte dyreparker," fortæller hun.

Frem til 2018 tænkte Anna Louise kun på lærergerningen som den teoretiske "for sjov mulighed", men så skiftede kursen på hendes arbejdsplads:

"Det handlede meget om, hvad der kom ud på nettet, og det kunne jeg ikke se mig selv i. Det kunne mine chefer heller ikke, så det blev enden på samarbejdet, og så skulle jeg finde ud af, hvad jeg skulle bruge resten af mit arbejdsliv på," forklarer Anna Louise.

Hun kendte Rosmus skole godt, fordi hun selv var forælder der, og da de manglede en vikar, slog Anna Louise til.

"Jeg havde ikke turdet tage springet, hvis jeg ikke havde haft læreruddannelsen, og jeg var helt glad for at finde mit lærerbevis fra 1991 frem. Jeg ville gerne vise det stykke papir, men det var der nu ikke nogen, der var interesseret i at se," fortæller hun grinende.

I dag er hun ansat, klasselærer og glad for sit sporskifte:

"Jeg er så glad for det, jeg kan! Den faglighed, der ligger i at være uddannet til noget, sætter jeg pris på, men samtidig er jeg glad for, at jeg ikke har været lærer hele mit arbejdsliv, for det er et hårdt job på en helt anden måde, end det er hårdt at lave tv. Her møder jeg til gengæld dem, jeg formidler til, og der er kontant afregning, hvis jeg ikke gør det godt nok."

Anna Louise er taknemmelig for årene på tv, og glad for at hun tog springet til noget andet:

"Jeg kan godt savne det hurtige ved tv, men jeg kan også lide roen i lærerjobbet, og jeg føler, at jeg her gør en forskel for nogen. Jeg kan føle mig helt høj, når jeg går hjem efter en skoledag!"