Anne Dorthe Tanderup

Anne Dorthe Tanderup om mødet med Bjarne Riis: ”Jeg faldt for det, jeg ikke selv havde"

Håndboldspiller Anne Dorthe Tanderup spillede med på kvindelandsholdet i 90’erne og blev en af hele Danmarks yndlingspiger. Det var et chok for generte Anne Dorthe, men heldigvis mødte hun også på det tidspunkt cykelrytteren Bjarne Riis.

Anne Dorte Tanderup blev kendt i hele Danmark, da hun sammen med kvindelandsholdet vandt sølv ved VM i 1993. Og den ellers vildt generte kvinde måtte pludselig vænne sig til en hverdag i medierne søgelys.

”Alle rev i os og stak mikrofoner op i hovedet på os, men vi havde jo bare spillet noget bold. Vi var spontane, umiddelbare og autentiske, og jeg tror, det var det, danskerne elskede ved os. Jeg forsøgte at holde mine ben på jorden, men det er svært ikke at blive revet med, når man for eksempel får en sponsoraftale med Adidas og får alting forærende. Alle vil gerne være en del af dit liv, og alle døre står åbne. Jeg havde svært ved at sige nej til alle de mennesker, der ville mig noget,” fortæller Anne Dorthe Tanderup i denne uges Hendes Verden.

I 1996 møder hun for første gang den tidligere cykelrytter, Bjarne Riis. Hun var 24, og han var otte år ældre, da de blev kærester – og med ham fandt hun en ro i en hektisk hverdag.

”Jeg faldt for det, jeg ikke selv havde: Roen. Derudover så Bjarne mig for den, jeg var. For ham handlede det ikke om håndbold, det var bare mig. Jeg følte, jeg var kommet hjem sammen med ham, og at jeg kunne slappe af.”

Først og fremmest connectede de to omkring sporten, selv om cykling er meget forskellig fra håndbold. Men derudover kom Bjarne Riis fra et hjem, der var meget anderledes, end det Anne Dorthe Tanderup var vokset op i.

”Han var alene med sin far, mens jeg kom fra en barndom med total opbakning. Når jeg hørte om hans barndom, kunne jeg godt forstå, at han kunne sætte sig op på en cykel og køre seks timer om dagen. Han var så modsat mig, og vi var tiltrukket af at være hinandens modpoler, mens vores fællesnævner var at være fysisk aktive, men også at vi begge er både reserverede og eksponerede.”

Kendt som Bjarne Riis' kone

I 1997 måtte hun stoppe karrieren som professionel håndboldspiller, og i den periode var Bjarne Riis også en stor støtte.

”Jeg prøvede at genoptræne i otte måneder, men måtte til sidst stoppe. Heldigvis havde jeg mødt Bjarne og var klar på noget nyt. Jeg er også sådan en, der får tingene overstået og rykker videre. Men der var flere gange, Bjarne sagde: ”Anne Dorthe, hvad er det, du ikke vil huske? Hvad er det, du ikke vil tale om?” Men nej, i lang tid ville jeg ikke tale om, at jeg ikke længere spillede håndbold."

Da parret flyttede til Schweiz, blev hun faktisk kendt som hende, der havde fire børn – ikke hende, der havde en OL-guldmedalje.

”Nu er jeg vist mest kendt som Bjarne Riis’ kone, hvilket nogle af mine veninder er lidt fornærmede over, ha-ha. Men der var engang, hvor jeg havde svært ved, at folk kom over og snakkede med mig, for jeg er ikke selv typen, der ville gå over og hilse på en kendt. Jeg følte det som en indtrængen i min privatsfære, og ofte følte jeg, at det handlede mere om mit udseende, end om hvordan jeg spillede håndbold. Men i dag er det fint.”

Læs hele interviewet med Anne Dorthe Tanderup her, hvor hun fortæller om karrieren som håndboldspiller og om at flytte hjem til Danmark igen.