Kvinde kigger ud ad vindue

Arvestrid: ”Vi søskende er holdt op med at tale med hinanden”

Det elskede sommerhus er blevet en kilde til konflikt mellem Brit og hendes søskende efter forældrenes død.

Vi er tre søskende, hvis forældre døde med fem års mellemrum. Først døde mor og nu for nylig også far.

Nu skal aktiverne deles, og det er virkelig svært. Jeg synes, at de andre river tingene fra hinanden og skændes om alt. Jeg er ligeglad med, hvad jeg får.

Jeg er chokeret over, at vi søskende - som altid har haft et godt forhold – pludselig er havnet i denne situation. Men det værste er, at der er opstået en konflikt om vores forældres sommerhus. Jeg vil sælge min del, for jeg synes, det bliver for besværligt, at tre familier skal deles om ferieperioderne.

Min mand og jeg har desuden ingen børn, hvilket mine søskende har, og derfor mener de, at jeg og min mand skal bruge huset uden for skolesommerferien, altså i foråret og efteråret. Men vi vil jo også gerne kunne holde ferie om sommeren for at kunne nyde varmen og muligheden for at bade.

Nu siger mine søskende, at jeg enten skal tage imod en tredjedel af huset eller give afkald på arven, fordi de ikke har råd til at købe mig ud. Selvfølgelig vil jeg ikke give afkald på min arv, og mine søskende mener ikke, at de kan skaffe pengene til at købe mig ud.

Situationen er helt fastlåst og har skabt så store spændinger mellem os, at vi i øjeblikket ikke taler sammen.

Jeg har svært ved at sove om natten. Jeg er ked af at have mistet mine forældre og nu også mine søskende, føles det som. Og alt sammen på grund af materielle ting. Åh, hvor ville jeg ønske, at vi havde talt om det, før mine forældre døde. Men døden var et emne, vi altid undgik. Det er så dumt, føler jeg nu.

Juristens råd: Sådan undgår du konflikter om arven

Det er vigtigt at tænke over, hvordan du ønsker, at dine aktiver skal fordeles, når den tid kommer. Hvis du tør bryde tabuet om at tale om arv, mindskes risikoen for, at dine efterladte havner i konflikt.

Der er mange grunde til, at der kan opstå problemer, når en arv skal fordeles. Den afdøde kan for eksempel have bestemt i sit testamente, at et af børnene skal have mere eller mindre end de andre, hvilket kan føre til sårede følelser og uenighed, fortæller jurist Arne Larsson, der har arbejdet med jura i mere end 30 år.

Hans bedste råd er at turde tage spørgsmål om arv og testamente op med sine pårørende.

  • Tal med dine børn og andre pårørende om, hvordan du ønsker, at din arv skal fordeles, når du går bort. Det kan være svært at tale om døden, men husk, at det mindsker risikoen for skænderier mellem dine nærmeste.
  • Et andet vigtigt råd er at være fair over for dine børn, så du undgår senere skænderier. Giv ikke gaver til den ene, som den anden ikke får. Det kan være, at du vil begunstige et barn, som har dårligere økonomiske forhold end de andre, men vær opmærksom på, at det kan få de andre børn til at føle sig forfordelt.
  • Selvfølgelig kan forældre gøre, hvad de vil med deres penge, mens de er i live, men gør det åbent. Forklar, hvad du gør og hvorfor. Informer og involver børnene. Lad det ikke komme som en overraskelse, at du f.eks. har foræret sommerhuset til en af dem uden at fortælle det til de andre.