Brutal historie, storbycharme og enestående arkitektur: Er denne destination det billige alternativ til London, Berlin og Prag?

Riga-rejsetips: Det skal du se, spise og drikke i den lettiske hovedstad

Drop tankerne om dyre feriedestinationer, tætpakkede shoppinggader og kønsløse måltider. Med enestående charme og en uhyggelig historie er Riga det billige alternativ til den klassiske storbyferie.

Billigt, anderledes og fyldt med charme.

Lyder det som en rejsedestination for dig?

Så skal du pakke taskerne, suse forbi lufthavnens gates til London, Berlin eller Prag og hoppe på et fly med destination: Riga, Letland.

I Letlands hovedstad får du nemlig alt fra kulturelle perler og historiske vingesus til eminente kulinariske oplevelser – alt sammen til næsten ingen penge.

Byen er en lille én af sin slags, og du behøver således ikke meget mere end en weekend med din familie, veninde eller kæreste under armen, før du har fået én på opleveren.

Far vild i de små, charmerende gader med imponerende kirker, smukke bygninger og masser af grønne parker, og sug til dig af den brutale, østeuropæiske stemning og historie.

Der er nok at tage sig til i den hyggelige storby, men ved du ikke, hvor du skal starte, har vi udvalgt et par gode tips til den lettiske hovedstad.

Sådan kommer du til Riga fra Danmark

Det er nemt at besøge den lettiske hovedstad, Riga, fra Danmark. Der er nemlig daglige afgange med direkte fly fra både Billund og Kastrup Lufthavn, hvor flyvetiden er henholdvis 1 time og 40 minutter samt 1 time og 30 minutter. Fra Aalborg vil det også være muligt at flyve, her er dog 1 til 2 mellemlandinger.

Inden længe vil det også være endnu nemmere at tage toget til Riga, da en lang togstrækning fra Berlin til de baltiske stater snart indvies. Hold dig opdateret på toglinjen her.

Når du ankommer til Riga, kan du nemt bruge offentlig transport til at komme ind til byen. Fra lufthavnen går bus 22 direkte til centrum.

Så mange dage bør du bruge i Riga

Vil du se hele Riga, så anbefaler vi en tur på mindst fire dage, men har du det fint med blot at se bymidten og de største seværdigheder dér, så vil en weekendtur også være rigtig fin.

Vil du en tur ud af byen til fx Tallinn eller Vilnius, så anbefaler vi, at du er afsted i mindst fem dage.

Art Nouveau riga

Riga er en af de byer, hvor der er blev bygget Art Nouveau-bygninger. Foto: Emma Fjalland Lund.

Denne tid på året bør du besøge Riga

Vejret i Riga minder meget om det danske vejr, og de fleste turister tager derfor til Riga i sent på foråret eller i løbet af juli. Vi kan dog også anbefale at besøge byen i august, hvor der er lidt færre turister, men samtidig god sommerstemning.

Her skal du bo i Riga

Der er mange skønne hoteller i centrum af Riga, som er tæt på både de vigtigste seværdigheder, såsom sorthovedernes hus og domkirken, men det kan måske være svært at navigere i, hvor det kan være bedst at bo i Riga.

Vi boede i en AirBNB i centrum, som giver en mere autentisk oplevelse af Riga, og i ibis Riga Centre, som ligger tæt på byens liv, men alligevel langt nok væk til, at man ikke bliver forstyrret om natten. Perfekt til dig, der gerne vil opleve både den nye og gamle bydel, samt være tæt på det hele.

Læs mere om hotellet her.

Riga transport - Sådan kommer du rundt i Riga

Mange af Rigas store seværdigheder ligger i den gamle bydel, eller i gåafstand derfra. Trænger benene til et hvil, er der i Riga rig mulighed for både at tage tog og sporvogne rundt i byen.

Her skal du spise i Riga - en by med mange restauranter

Riga bugner af lækre restauranter, caféer og barer, hvor du kan spise dig mæt til ingen penge. Du kan både få traditionel, fed mad fra det lettiske køkken, spændende retter fra verdenskøkkener eller mere moderne klassikere hos nogle af de mange små caféer og restauranter. Fornem dig frem og lad lysten styre værket – men hold dig fra de mest turistede områder lige omkring centrum i den gamle bydel. Mangler du alligevel et par gode råd, har vi samlet nogle favoritter til dig her.

Ala Pagrabs, Folkklubs riga menu

1. Ala Pagrabs, Folkklubs

Hos Ala Pagrabs, Folkklubs i Riga får du serveret traditionel lettisk i de skønneste omgivelser under Riga centrum. Du kan bl.a. få de traditionelle pandekager lavet på kartofler og gulerødder, men også smage både deres kyllingebryst roulade og kyllingelever wrappet i bacon. Men bare rolig, der er også mange andre mere "almindelige" retter på menukortet til dem, der ikke ønsker at give sig i kast med nævnte retter. Foto: Emma Fjalland Lund.

Lad dig endelig ikke snyde af den lidt underlige indgang, de mange trapper og det lange kælderrum, som du skal igennem. For enden ligger nemlig den skønneste, lille restaurant, der serverer lækker, østeuropæisk mad - og skal vi være helt ærlige, så er hele menukortet faktisk er værd at at skrive hjem om.

Vær klar på en anderledes oplevelse, når du får de lokales favoritter serveret i det smukkeste, underjordiske rum med buegange, live-musik og god stemning. Sørg for at booke bord, da de hurtigt fyldes med både lokale og turister.

Ala Pagrabs, Folkklubs

Peldu iela 19

2. Big Bad Bagels

Indrømmet. Big Bad Bagels har ikke synderligt meget med Riga eller Letland at gøre – de serverer sådan set bare lækre bagels med alt, hvad hjertet begærer. Helt simpelt og utroligt tilfredsstillende. Snup f.eks. en Bacon in Mexico-bagel med en forfriskende Avolicious-smoothie til – så er du klar til at generobre byen med fornyet energi.

Der findes to Big Bad Bagels i Riga, og de er både den første og eneste bagel-biks i storbyen. Kombiner eventuelt frokosten med et besøg i Riga Central Market, som ligger lige overfor Big Bad Bagels Spīķeri.

Big Bad Bagels

Parunāsim riga

Maskavas Street 4 eller Baznicas Street 8

3. Parunāsim

Der står hygge på menukortet på den lille, hyggelige café i Riga. Foto: Amalie Louise Bernitt.

Når klokken slår kaffe-tid, skal du forsøge at finde Parunāsim – en lille, hyggelig og uformel perle, der ligger gemt i en baggård bag Rigas travle byliv. Her kan du slå dig ned i en blød, antik sofa i de historiske lokaler med en rygende kop koffein eller en kold drink. Skal du også have stillet den søde tand, har baren et stort udvalg af hjemmebagte kager, der kan friste selv den bedste afholdsmand. Der emmer af hygge hos Parunāsim, der – meget passende – kan oversættes til ”Let’s talk”.

Parunāsim

Maza Pils iela 4

4. Apsara

Det hyggelige tehus Apsara i Riga ligner ikke umiddelbart et sted, der gør det store væsen af sig. Men dér kan du godt tro om igen. Gemt i en park ligger den japanske drivhus-agtige bygning, hvor du kan slænge dig i puder og tæpper på gulvet med en kop varm te, mens du nyder udsigten over floden. Teen er produceret af det lettiske temærke Apsara, der specialiserer sig i alle typer te med et naturligt islæt – og du kan købe dig fattig i de forskellige varianter, inden du forlader denne lille lomme af lettisk hygge.

Apsara tehus

Krišjāņa Barona iela 2A

5. Vina Studija

Vinen er i forsædet hos den moderne Vina Studija i Riga, hvor du kan få klassiske caféretter med et moderne twist, serveret med et godt drinkkort. Maden er skøn – ikke i topklasse, men absolut blandt Rigas bedre udvalg – og der er vin til enhver smag. Mæng dig blandt Rigas unge, smukke og velklædte og nyd et ukompliceret måltid. Vi spiste fire voksne og to – ikke så velkomne – børn for 200 danske kroner pr. person, inklusive vin og to retter. Husk at booke bord.

image9w3bn.png

Vina Studija

Stabu ielā 30

6. Alaverdi

På Alaverdi serverer de den traditionelle russiske chačapuri, som klart anbefales. Foto: Emma Fjalland Lund.

Riga Old Town
Līvu laukums riga

Vil du prøve det georgiske nabolands køkken, mens du er i Riga, kan vi også anbefale Alaverdi. Den ligger centralt placeret i den gamle bydels mange flotte bygninger. Her får du både mad og drikke til fornuftige priser. Vi kan særligt anbefale, at du prøver deres adjara khachapuri og deres hjemmelavede lemonade med grapefrugt.

Det skal du se

Oplevelser er der mange af i den lille, lettiske hovedstad, der især er kendt for sin samling af smuk arkitektur. Her kan du få alt fra spændende museer til hyggelige parker og flotte gader, ligesom du kan gå på opdagelse i kontrasterne mellem den gamle og nye bydel. Vi har udvalgt en håndfuld af de største seværdigheder og spændende aktiviteter til dig herunder.

Rigas gamle bydel

De små, snoede gader i Rigas gamle bydel er lige dele hyggelige og fascinerende. Foto: Amalie Louise Bernitt.

Riga er fyldt med fantastiske bygninger og mange store pladser, hvor du på bedste vis kan nyde de farverige huse. F.eks. på Līvu laukums. Foto: Emma Fjalland Lund.

Riga Central Market

Rigas gamle bydel er retfærdigvis med på UNESCOs Verdensarvsliste. Som en af de største samlinger af Art Nouveau-bygninger i Europa er bydelen en smuk fornøjelse af farverig arkitektur med små krummelurer, der kan holde dine øjne beskæftiget i timer. Tag på slentretur gennem de smalle gader med toppede brosten til fods og sug stemningen til dig.

Læg særligt mærke til Rigas mest populære seværdigheder, som er de historiske bygninger Sorthovedernes Hus samt de smukke kirker Saint Peter’s Church og Rigas domkirke, som alle ligger i Rigas centrum. Det tager ikke meget mere end et par timer at nå hele bydelen rundt, så tag dig god tid og søg ly i en af de mange bagerier eller langs floden Daugava, når benene bliver trætte.

Den nye bydel

Forskellen på Rigas gamle og nye bydel er slående, nærmest brutal. Fra at have slentret gennem gammel arkitektur med fine detaljer i den gamle del, bliver du mødt af en bombastisk, grå og faldefærdig stemning i den nye del af hovedstaden.

Riga KGB-museum

Måske lyder det ikke som et sted, du skulle få lyst til at hænge ud - men gør det alligevel. Her holder de unge nemlig til, og bydelen er meget mindre turistet end den gamle del, der godt kan emme lidt af en ”vi-er-til-for-turisterne”-stemning. I den nye bydel finder du i stedet hippe butikker, finurlige caféer og fantastiske restauranter, ligesom du kan gå på opdagelse i den mindre flatterende del af Rigas nyere historie – dengang KGB havde kontrollen.

Riga Central Market

Du kan få alt, hvad hjertet begærer, hos Rigas største madmarked. Foto: Amalie Louise Bernitt.

Et absolut must-see i Riga er det store, lidt kønsløse og utroligt østeuropæiske centrale marked Riga, hvor tusindvis af lokale hver dag strømmer til for at købe proviant. På det centrale marked kan du gå på opdagelse i friskfangede fisk (så friske at nogle stadig lever), ko-tunger, kød, alverdens syltede grøntsager, blomster, frugt og plastik-dimser til dit hjem. Måske finder du intet, du må eje, på det centrale marked i Riga, men oplevelsen er uden tvivl en af dem, du husker.

Riga Central Market

Nēģu iela 7

KGB-museum: The Corner House

Riga Bastejkalns Park

Rigas nyere historie er langt fra lutter idyl. I KGB-museet vil du lære om Letlands historie - og hvorfor særligt den ældre, lettiske generation er skeptiske overfor fremmede. Foto: Amalie Louise Bernitt.

Gemt mellem kønsløse lejlighedskomplekser i den nye bydel ligger et museum, du absolut ikke må gå glip af, når turen går til Riga. Ved første øjekast ligner museet mest af alt en gammel kontorbygning med afskallet tapet og fortællinger om dengang, KGB hærgede i gaderne under Anden Verdenskrig. Men gør dig selv den tjeneste at gå med på den guidede tur ned i kældergangene.

I de lange fængselsgange, i fangegården og i garagen, der engang fungerede som henrettelsesrum finder du nemlig uhyggelige beviser på de mange år efter Anden Verdenskrig, hvor KGB handlede med brutalitet. Historierne er så velfortalte, så levende, at det med sikkerhed får det til at risle koldt ned ad din ryg - flere gange.

KGB-museet

Brīvības iela 61

Er du mere interesseret i Rigas historie fra sovjettiden? Så tag forbi Latvian Academy of Sciences, som ligger i den nyere del af Riga, kun en spytklats afstand fra det centrale marked. Her kan du virkelig se, den sovjetiske byggestil, men samtidig også få den bedste udsigt over Riga fra bygnings udkigsplatform.

Vi kan også anbefale besættelsesmuseet, som ligger lige ved siden af Sorthovedernes Hus. På dette museum får du et indgående indblik i befolkningens liv i Riga under sovjettiden, hvor Letland var besat af russerne.

Bastejkalns-parken

Ølsmagning i riga

Gå en tur i en af de mange smukke parker i byens centrum. Her ses Bastejkalns-parken og det ikoniske frihedsmonument, som står på den store plads midt i parken. Foto: Amalie Louise Bernitt.

Hele 19 procent af Riga er dækket af smukke, grønne parker, og der er således rig mulighed for at snuse lidt natur til sig, når storbykulleren banker på. Den mest populære park er Bastejkalns-parken, som omslutter den ældste del af byen.

I den park kan du gå tur langs floden i Riga, se broen med hængelåse, småsnakke med din rejsemakker om de mange statuer eller hoppe med på en kanalrundfart. Derudover bør du stoppe ved Rigas mest kendte monument, Frihedsmonumentet, der er rimelig imponerende i sig selv, og som er blevet opført for at mindes soldaterne, der døde i kampen for Letlands selvstændighed.

Kunstmuseet Bourse

Den tidligere børs i den gamle bydel i Riga er for nyligt blevet forvandlet til et smukt kunstmuseum, der såvel indefra som udefra er en fryd for øjet. Her kan du slentre rundt mellem orientalsk, egyptisk, europæisk og lokal, lettisk kunst, imens du kan ane livet på den centrale plads uden for vinduerne. Har du ikke tid til at se museet indefra, bør du alligevel stoppe for at nyde den store, orangebrune bygning, når du går forbi.

Art Museum Riga Bourse

Doma laukums 6

Dette skal du prøve i Riga

En ølsmagning, du vil huske

En ølsmagning lidt udover det sædvanlige finder du hos Two More Beers i Rigas centrum. Foto: Emma Fjalland Lund

Fødselskatedralen riga

Er du vild med øl, så er det lokale bryghus, Two More Beers, i centrum af byen en af de barer, som du bare skal besøge, når du i Riga. Foruden at de har en superhyggelig ølstue og et fantastisk udendørsareal i en af de gamle baggårde i den gamle bydel af Riga, så har du også mulighed for en unik ølsmagning. Her får du selv lov til at udvælge fire øl på menukortet, som du gerne vil smage - eller lade dem overraske dig. Er I to eller flere afsted, kan vi anbefale, at I køber en ølsmagning per person og beder tjeneren om at give jer så mange forskellige som muligt, og så dele dem alle. Det er en sjov oplevelse, som I sent vil glemme - tro os.

Guidede gå-ture - (næsten) gratis oplevelser

En perfekt måde at lære Riga at kende på, er at tage på en guidet tur.

Vi anbefaler at bestille en tour hos Riga Free Tour, som består af en række lokale guides, som viser dig gratis rundt. Den eneste betaling, de får, er, hvad du ønsker at give dem i drikkepenge. De tilbyder både klassiske byrundture i Rigas gamle bydel, en tur i den nye bydel samt en Art nouveau-tour, hvor der er fokus på de mange Art Nouveau bygninger i Riga.

Dagstur fra Riga til Tallinn

Læs mere og bestil din (gratis) billet her.

Riga Black Balsam

Riga er særligt kendt for deres 'Riga Black Balsam', som er den lettiske nationaldrik, og den er et must at prøve, når du besøger Riga. Den sorte væske i den sorte lerflaske er brygget på urter og blev før i tiden brugt som lægemiddel. Nu drikkes den dog udelukkende for nydelses skyld. Er du ikke til den sorte balsams stærke smag, kan vi anbefale, at du prøver den røde med kirsebær i stedet. Den er noget sødere og ikke lige så kras i smagen.

Hvad bør jeg købe med hjem fra Riga

Det er oplagt at købe en flaske Riga Black Balsam med hjem til venner og familie. Derudover er rav i alle former og farver en stor salgsvare i byen, så hvis du ikke har været heldig at finde rav ved den danske vestkyst, er dette også en oplagt ting at købe med hjem.

Hvilket sprog taler de i Letland?

Om Letland

Hvilket sprog taler de i Letland?

I Letland er lettisk det officielle sprog. Du vil dog også opleve, at mange taler både russisk, hvidrussisk, polsk og ukrainsk grundet de mange besættelser, der har været i Riga, men også den tætte historiske blandt landene.

Hvilken valuta bruger de i Letland?

I 2014 gik man i Letland fra at bruge lettiske lats til i stedet at bruge Euroen, som de stadigvæk bruger i dag.

Hvor stort er Letland?

Letland er cirka 64.500 km².

Hvor stort er Letland i forhold til Danmark?

Letland er med sine cirka 64.500 km² halvanden gang større end Danmark med sine cirka 43,000 km².

Hvor stor er Letlands befolkning?

I 2022 boede der omrking 1.8 millioner i Letland.

Om den lettiske hovedstad, Riga

Hvilken tidszone er Riga i?

Om vinteren er Riga i den tidszone, der hedder GMT+2, hvilket vil sige, at de er én time efter Danmark. Om sommeren stiller de i Riga - og resten af Letland - urerne én time frem for at få mere ud af dagens lys, på samme måde som vi gør. I Riga er de derfor om sommeren stadigvæk en time foran Danmark.

Hvor mange bor der i Riga?

Der bor cirka 605 tusind i Riga.

Hvor mange gange har Riga været besat?

Riga har været besat hele 10 gange, før byen i 1991 kom tilbage i Lettiske hænder. Riga har bl.a. hørt under både Sovjetunionen og Nazityskland, men også Sverige og Polen.

Hvad skal de største seværdigheder i Riga?

De største seværdigheder i Riga er Sorthovedernes hus, Frihedsmonumentet samt de traditionsrige kirker Rigas katedral og St. Peters kirke, som alt sammen ligger i centrum af Riga.

Her tager du de flotteste billeder i Riga

Der er mange smukke bygninger at se i Riga. Her ses Fødselskatedralen samt den svenske port. Foto: Emma Fjalland Lund

Særligt den gamle bydel i Riga har en arkitektur, som vi ikke ser herhjemme, og det er derfor oplagt at tage en række billeder, som du kan vise til familie og venner. Her er en liste med steder i Riga, som er værd at besøge, hvis du gerne vil tage nogle fine billeder af de flotte bygninger.

  • Alberta iela, den gamle by
  • Letlands universitet, den gamle by
  • Sorthovedernes hus, den gamle by
  • Trokšņu iela, den gamle by
  • Den svenske port - og gaderne deromkring, den gamle by
  • De tre huse Mazā Pils iela 19, som stammer helt tilbage fra middelalderen, den gamle by
  • Fødselskatedralen, den gamle by
  • Līvu laukums, den gamle by

Her bør du tage på dagsture fra Riga

Tallinn

Det tager kun fem timer i bus at komme fra Riga til Tallinn, og den gamle, historiefyldte hovedstad er bestemt et besøg værd. Foto: Emma Fjalland Lund.

Et oplagt sted for en smuttur fra Riga er den estiske hovedstad Tallinn. Ligesom Riga byder den på en spændende historie - bl.a. var det her, Dannebrog efter sigende faldt ned fra himlen. Byen ligger stadig godt vogtet af den gamle bymur, men nyere, moderne bydele trækker også folk uden for murerne.

Der går en bus fra Rigas busstation direkte til Tallinn, og du er fremme på blot fem timer. Husk dog at booke denne tur hjemmefra, for at sikre at der er plads på bussen.

Vilnius

I modsatte retning af Tallinn fra Riga finder du Vilnius, Lithauns hovedstad. Vilnius er særligt kendt for sin barok- og middelalderlige arkitektur. Både i og lige udenfor byen finder du gamle borge og smukke katedraler.

Ligesom til Tallinn går der en bus til Vilnius fra Rigas busstation direkte til Tallinn, og her er du fremme på blot fire timer.