Anja Schoenwand

Anja fik knust sit hjerte – men så begyndte hun at hjælpe andre med deres kærlighedsliv

Anja havde lige fået knust sit eget hjerte, da hun begyndte at lave datingvideoer for andre. Lige nu har hun ikke selv tid til at lede efter kærligheden, men hun vil gerne ændre den overfladiske måde, vi møder hinanden på.

På skærmen toner en kvinde i 60’erne frem. Hun har glimt i øjet og er farverig i påklædningen.

Kvinden viser rundt i sin hyggelige stue, hvor glæden ved farver går igen.

Fra stuevinduet panorerer kameraet ud over en dejlig udsigt, mens kvinden fortæller om sin interesse for musik, udstillinger og biografture. Ting, hun gerne vil gøre med en kommende kæreste. Præsentationen varer et minut, men efterlader seeren med et indtryk af kvinden, hendes liv og ønsker.

Videoen ligger på hjemmesiden tidmeddig.dk, som er starten på en datingportal, der skal bestå af små videoer og primært henvender sig til den modne målgruppe.

Kvinden bag hedder Anja Schønwandt.

"Jeg vil gerne ændre datingkulturen ved at skabe et trygt og seriøst sted, hvor man kan finde kærligheden," siger hun.

"En video besvarer en masse spørgsmål, man ikke ellers får stillet, og samtidig viser den personens mimik og smil."

Hele figuren skal med

Anjas koncept er at tage rundt i landet og optage videoer med kærlighedssøgende mænd og kvinder, hvor de fortæller om deres liv og viser rundt i deres hjem.

"Jeg viser personen på en ægte og ærlig måde Det giver en anden tryghed og fornemmelse for et menneske at se det i sine egne omgivelser. Her kan man ikke snyde. Desuden er det en ekstra sikkerhed, at jeg har mødt mennesket bag profilen og kan sige god for vedkommende," forklarer Anja.

Hun stiller en række spørgsmål om, hvad der gør vedkommende glad, hvor han eller hun kunne tænke sig at rejse hen, hvilke interesser han/hun har, og hvad vedkommende ønsker at foretage sig sammen med en partner. Til sidst er ordet frit.

Anja viser altid personen i helfigur, så beskueren får et indtryk af højde og drøjde.

"På en video kan du se, hvordan personen er bygget, mens du på en datingapp kun kan forholde dig til nogle tal. Mange bliver valgt fra, fordi de er for lave eller høje, men når du ser dem på en video, betyder det måske mindre," siger hun.

Sex og champagne

Anjas ide til datingbureauet opstod, da hun selv blev single. Før det havde hun været sammen med faren til sine tre børn i 14 år, men forelskede sig pludselig i en kvinde.

"Jeg gik direkte hjem til min mand og fortalte, at jeg ville skilles, for jeg måtte følge mit hjerte," fortæller Anja.

Forholdet til kvinden varede i tre år og sluttede i 2015. Da Anja var klar til at søge kærligheden igen, vendte hun som så mange andre kærestesøgende blikket mod de mange datingapps, hvor man nemt kan komme i kontakt med andre singler. Men hun erfarede, at dating er en jungle af falske profiler, aftaler, der bliver aflyst i sidste øjeblik, match, der forsvinder, og samtaler, som begynder fint for at ende i ”hvad siger du til, at jeg binder dig og hælder champagne ud over dig?”.

"Jeg blev både forskrækket og nysgerrig efter, hvem der står bag sådan en profil," siger Anja.

Hun talte med andre singler og opdagede, at hun ikke var den eneste, der savnede en seriøs platform, og da hun er uddannet fotograf og arbejder med web, lå ideen om et videobaseret datingforum lige til højrebenet.

Hun mødte dog en ny kæreste, og tanken blev atter skubbet til side.

"Jeg kunne jo ikke så godt lave et datingbureau, når jeg var i et forhold," griner hun.

Hvor blev dansen af?

Juleaften forrige år sad Anja alene og græd i sin stue. Forholdet var gået i stykker, hun skulle flytte, og hendes tvillingedrenge havde besluttet sig for at bo hos deres far.

"Jeg var langt nede og skulle indstille mig på et liv uden en kæreste og mine børn. Jeg dykkede ind i sorgen, men jeg skulle op på hesten igen," siger Anja, der er mor til tvillingerne på 16 og en datter på 20.

Og så dukkede ideen om videodatingbureauet op igen, og denne gang greb Anja den.

"Jeg havde en god ven på 65 år, som havde mistet sin kone og var i tvivl om, hvordan han skulle møde en ny kvinde," fortæller hun.

"De fleste datingsider henvender sig til yngre mennesker, og han var desuden fra en tid, hvor man mødtes til dans og kunne se hinanden."

Hun tilbød sin ven at lave en præsentationsvideo og fandt også et par singlekvinder i sit netværk, der var interesserede.

Datingbureauet var en realitet – og nu skal det vokse sig større.

Giv dyrebar tid

Anja har kaldt sit firma for Tid Med Dig, fordi hun synes, det er vigtigt, at man giver hinanden tid, når man dater, før man finder ud af, om der er basis for et forhold.

"Og når man så mødes i virkeligheden, kan man spørge til nogle af de ting, man har set på filmen," siger hun.

Nogle finder det grænseoverskridende at vise sig frem i en video, men på Anjas datingportal kan filmene kun ses, hvis man er medlem. Ud over filmene skriver de medvirkende en lille tekst om sig selv som på en almindelig datingside.

Men man er nødt til at komme ud af busken.

"Hvis man ikke gør noget, sker der jo intet," påpeger Anja.

Det seneste år har hun brugt al sin tid på at Tid Med Dig, for hun tror på ideen. Selv er hun stadig single, for hun har haft så travlt med at hjælpe andre med at finde kærligheden, at hun ikke har tid til stævnemøder.

"Nu er det forår, og hormonerne vågner, og så vil jeg møde en ny kvinde. Det må du gerne skrive," smiler Anja.

Anjas råd til succesfuld dating

  • Giv lidt mere af dig selv, og vær ærlig.
  • Accepter, hvis den, du dater, ikke har lyst til at fortsætte.
  • Vær opmærksom på ikke at læse dine egne følelser og drømme ind i den andens svar.
  • Skriv en ordentlig besked, hvis du ikke længere ønsker at se en person.
  • Husk, du er ikke alene. Der er mange andre singler end dig

Om Anja Schønwandt, 46 år

  • Webfilmsinstruktør og uddannet fotograf, bogholder og webintegrator.
  • Mor til tre og single.
  • Se mere på tidmeddig.dk