Derfor skal du se serien, alle taler om

Derfor skal du se serien, alle taler om

Vi har spurgt fire kvinder, hvad de mener om Norges nye teenageserie 'Skam'.

Den norske netserie 'Skam' har ikke kun taget Norge, men også Danmark med storm. .Herhjemme har et utal af kvinder allerede delt deres begejstring for den nye serie på de sociale medier. Vi har taget en snak med fire danske 'Skam'-fans for at blive klogere på, hvorfor en teenageserie omhandlende 16-18-årige piger i 1. g på et norsk gymnasium, kan ramme lige i seriehjertet hos kvinder sidst i tyverne. Vi kan afsløre, at der er bred enighed om, at hvis du ikke allerede har set serien, så er det bare med at komme i gang - allerede i aften. Du kan læse her hvorfor.

LÆS OGSÅ: Copenhagen Pride: Se alle billederne fra den store regnbuefest

Du kan se serien gratis på skam.p3.no.

Sanne Cigale Benmouyal, 30år.

Du kan næsten lugte hormonerne, og du kan med sikkerhed føle utilstrækkeligheden og frustrationerne hos karaktererne i 'SKAM'. Til at begynde med ved du ikke hvorfor, du bliver besat af serien. Og det føles næsten kriminelt at følge med oppe i hovederne på 16-årige drenge og piger i en norsk skolegård. Men snart går det op for dig, at du følger skamløst med, fordi du (gen)oplever hele din teenagetid. Med de dårlige huddage, de dage hvor du var overbevist om, at verden ville gå under, efterfulgt af de dage hvor du kunne have erobret hele verden. Over to nætter græd og grinede jeg mig igennem de to sæsoner, der ligger gratis tilgængeligt på nettet. Jeg sad på sjette time i træk og blev forelsket i skolens 'kulteste' fyr, William, for der er altid en William.

– 'SKAM' er ikke norsk, den er universel. For den vestlige teenager rammer den rent. Den borer sig lige ned midt i en tid, hvor selv det mindste kunne blive stort. Det er bare med at hoppe med ombord i en broget venindegruppe, som du ville ønske, du kunne have været en del af.

Karen Sofie Egebo, 28 år.

– Siden jeg slugte 'SKAM' på en weekend for to måneder siden, har jeg nærmest ikke snakket om andet. Jeg har fået flere af mine venner hooked, og jeg har allerede set det hele en gang til med min lillebror, som også er begejstret. Men det er egentlig mærkeligt; jeg er 28 år og derfor som sådan ikke målgruppen for en teenageserie, der handler om 16-årige gymnasieelever. Alligevel er jeg helt opslugt af den. 'SKAM' er en succes af flere grunde; for det første virker den virkelig ægte. Den tager sin teenager alvorligt ved ikke at være moraliserende à la Beverly Hills 90210, den integrerer de sociale medier, dagens 16-årige er flydende i, på en helt naturlig måde. Og så er der pauserne! En scene kan tage 10 minutter, og i løbet af den tid har karaktererne sagt lige så mange - eller endda færre - ord, som karaktererne i Gossip Girl ville have sagt på et minut. Det er befriende og så ægte. Dernæst er der det norske sprog, der er så sødt og giver en uskyldighed til karaktererne, som gør, at de virker alderssvarende. Der er slowmotionsekvenserne med et lydspor af klassisk eller korsang. Og der er de mange små plottråde, som ikke skæres ud i pap, men som løber helt subtilt i baggrunden - som de jo gør i virkeligheden. 'SKAM' er virkelig vellykket og har gjort, at jeg har helt lyst til at være 16 år med alle de usikkerheder, der hører med den alder, bare fordi serien gør det sejt at være teenager igen. Og så i Norge!

Mi Skjold Brix, 29 år.

– Jeg er overrasket over, at jeg faldt for 'SKAM'. Jeg mener... Det er en norsk serie om gymnasieelever og på papiret ikke umiddelbart ophidsende, men jeg endte med skamfuldt at bingewatche begge sæsoner på to dage efter flere i mit feed havde anbefalet serien. Nu har jeg lyst til at få klippet en page, gå med læbestift altid, lave lektier og råbe drittsekk af alle badboys og bitches i mit liv. Hvorfor? Fordi SKAM har det hele; humor, god stil, drengejagt og dumme veninder på en fin og ikke skabagtig måde. Det er en serie om den mest bøvlede periode i opvæksten, som er næsten dansk. Det stikker Gilmore Girls og O.C. til sammen, og så synes jeg, at det norske bidrager yderligere til kultfaktoren. Til at starte med er det lige lovlig pudsigt, men ender med at gøre det hele lidt mere autentisk end alle de amerikanske serier, jeg slugte på ungpigeværelset. Jeg må erkende, at være nået den alder, hvor jeg bliver nostalgisk over min teenagetid i en sådan grad, at folk virkelig burde tjene penge på det! (Spice Girls, reunite!). Og her er en serie med indiekulturel værdi nok til, at jeg tør dyrke savnet og stå ved det. Jeg synes, 'SKAM' er lidt mindre fald-på-halen-komik end Sjit Happens og mere nerve ala Girls, og det er meget rart.

Freja Sofie Madsen, 26 år.

– 'SKAM' kommer virkelig under huden på én. Jeg tror måske, det er fordi, den er så simpel. Man følger de her karakterer i Oslo og mange af de ting, de oplever, er ting man også selv har oplevet på et tidspunkt i livet. Selvom serien er skrevet til 16-årige piger, og jeg selv synes, det var lidt pinligt, at jeg så en 'ungdomsserie', nu hvor jeg helt officielt er voksen, så blev jeg bare totalt revet med. Jeg kan intet andet end at anbefale alle andre at se den.

LÆS OGSÅ: Nyt hashtag spreder sig på de sociale medier

LÆS OGSÅ: 100 kvinder, 100 kroppe, 100 historier

LÆS OGSÅ: "Pludselig går min krop i kramper. Det næste, jeg husker, er, at jeg ligger på Hvidovre Hospital"