I weekenden slog Bella Centeret endnu engang dørene op til årets Bogforum, den årlige bogmesse for aktuelle udgivelser. Det var som at vælte sig i levende bogtitler. Alle udgiver tilsyneladende en biografi! Suzanne Brøgger,Linse Kessler, Renée Toft Simonsen, Bodil Jørgensen, Henrik Qvortrup, Mette Fugl, Lise Nørgaard, din mor.. Alle!
En af dem, der har postet sine ord i et biografiprojekt op til flere gange er journalist og ghostwriter Danni Travn. Han står bag den anmelderroste biografi om Jesper Langberg, der har ligget på bestsellerlisterne hos både Arnold Busck og Bog & Idé. Snart er aktuel med sin anden biografi om Bent Fabricious Bjerre.
Hvordan vælger du som biografiforfatter dine hovedpersoner?
- Udgangspunktet er rent personligt: Har personen udrettet eller oplevet noget, jeg mener har tyngde og væsentlighed nok til en bog? Er du ikke grundlæggende interesseret i personen bliver det tungt at være inde i deres liv og hoved så længe. Derfor takker jeg også løbende nej til tilbud. Dernæst overvejer jeg om, der er potentiale nok til en fortælling med spændstig dramaturgi. Et liv er ikke nødvendigvis en spændende historie, og jeg vil ikke bare lave lange leksikonopslag. Og endelig overvejer jeg det kommercielle parameter: Vil bogen kunne blive fascinerende nok til faktisk at sælge?
- Derudover gælder det også om at blive valgt som biografiforfatter eller ghostwriter. Hovedpersonen eller vedkommendes efterkommere skal få tillid til, at historien er tryg i dine hænder. I hvert fald hvis du vil samarbejde med de helt centrale kilder - og det vil jeg, for jeg er en pæn dreng.
Hvad har dem du har skrevet om til fælles udover at være offentlige personer?
- De, jeg har skrevet om, har det tilfælles, at de har haft en ekstrem drivkraft inden for deres felt. Mennesker, der virkelig brænder for noget, som virkelig satser, som virkelig vil gøre en forskel fascinerer mig. Og jeg bliver nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor de er eller er blevet sådan. Hvilke punkter i livet, der har skubbet dem i en retning. Hvilken modstand de har mødt. De svar søger jeg så gennem min research og forsøger at udkrystallisere scener og sammenhænge, så læseren ikke bare får et liv refereret, men får fortalt en engagerende historie.
Hvad stræber du efter, når du skriver en biografi?
- Den skal give et troværdigt billede af et menneske og samtidig være reelt spændende læsning. Mit indtryk er, at en del biografier mister fremdrift og dramaturgi, fordi forfatteren gerne vil vise, hvor meget de ved om emnet. De drukner deres bøger i fakta. Forfatteren skal selvfølgelig kende sin fakta, men skal også turde sortere i den og sige: Hvor ligger selve historen henne?
Nyeste bøger på biografihylden, vi glæder os til at læse:
'Linse, Jeg gør hvad jeg vil'
Skrevet i samarbejde med Michael Holbæk
Ekstra Bladets Forlag,
Pris kr. 227,00. Kan købes her
Puk Damsgård 'Hvor solen græder - en fortælling fra Syrien'
Politikens Forlag
Pris kr. 249,95. Kan købes her
'Krukke, En biografi om Suzanne Brøgger'
her'Bodil Jørgensen, en rejse gennem bly og græs' her her
herLÆS OGSÅ: ALTfordamerne:Sådan bliver hun inspireret af mændenes garderobe
LÆS OGSÅ:50 pakkekalenderidéer til ham under 100 kr.
LÆS OGSÅ:Hvem bor hvor? Se 3 stilfulde hjem