Helena Andresen er Folketingets yngste: ”Da jeg vågnede, var min mobil eksploderet”
21-årige Helena Andresen begyndte tidligt at interessere sig for politik – bl.a. fordi hun som ordblind i folkeskolen oplevede at blive "puttet i en kasse". Nu er hun valgt ind i Folketinget – som en af de yngste nogensinde.
Indtil for få måneder siden havde Helena Andresen et godt job i Kolding Storcenter som salgsassistent i Partyland.
"Det var vildt hyggeligt for eksempel at hjælpe folk med at finde pynt til en konfirmation," siger den 21-årige Helena Andresen, som var på sit tredje sabbatår efter gymnasiet, da der lige pludselig kom et helt andet job ind fra højre.
Hun blev valgt til Folketinget.
Den 1. november kunne danskere i Sydjylland nemlig sætte deres kryds ved den måske lidt utraditionelle kandidat. Helena Andresen er 21 år, ordblind, butiksansat og ikke ud af en specielt politisk familie. Men så var det alligevel ikke mere mærkeligt, at hun stillede op.
"Jeg har altid interesseret mig for politik, og i folkeskolen var samfundsfag mit yndlingsfag. Jeg så også ret meget op til Lars Løkke. Jeg syntes, han var en dygtig politiker," fortæller Helena Andresen fra sit kontor på Christiansborg.
Kontoret er sparsomt møbleret, for hvor andre folketingsmedlemmer har haft årtier til at samle nips, sagsakter og kunst på deres kontorer, har Helena kun siddet på tinge få måneder. Måske har hun også haft ekstra brug for at sætte sig ind i tingene, for det lå bestemt ikke i kortene, at hun skulle sidde i Folketinget.
Allerede som barn så hun dog, hvilke konsekvenser lovgivning har for borgerne. Endda hendes egen mor.
"Da jeg var fire år, var min mor i en bilulykke. Jeg kørte i en bil med min far, og bagefter kørte min mor og lillesøster i en anden bil. Pludselig kom der en bilist kørende mod os. Min far undveg og kørte nærmest ned i en grøft. Men min mor nåede det ikke, og da min far gik ud for at se, hvad der var sket, holdt hendes bil ned ad en skrænt, og der kom røg op af den," husker Helena.
Ulykken kostede Helenas mor dyrt, idet hun fik tre brud i ansigtet og piskesmæld, og i dag er hun fleksjobber og arbejder ti timer om ugen.
"Der mødte jeg systemet og så, hvor meget det påvirker hende. Jeg har også en rigtig god ven, der er blevet fejlopereret i ryggen og intet kan. Hun er i arbejdsprøvning, og jeg kan se, hvor ressourcekrævende det er for både hende og samfundet. Den slags fik mig til at interessere mig for politik, forklarer den unge koldingenser."
"Vi er efterhånden mange, der gerne vil have lukket jobcentrene og i stedet vil have borgerne før systemet. Når mennesker oplever modgang, skal de have hjælp, og den får man ikke ved at begrave de kompetente ansatte i bureaukrati," slår hun fast.
Personlige stemmer
Som 15-årig meldte Helena sig ind i Venstres Ungdom, og det var til et arrangement i det regi, at hun mødte den tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen, som kom på besøg hos VU i Kolding og holdt en tale. Helena gjorde sig positivt bemærket ved spørgerunden, og da den garvede minister mødte Helena efterfølgende, greb hun fat i den unge spire og sagde halvt i sjov, ”Vi har besluttet, at du skal stille op for Venstre”.
"Det havde jeg aldrig tænkt på, men det satte noget i gang i mig," husker Helena. Når Helena tænkte nærmere over det, kunne hun dog se, at det var Liberal Alliance, hun var mest enig med. Derfor stillede hun op til kommunalvalget 2021 for det parti.
"Personligt fik jeg et godt valg, men jeg kom alligevel ikke ind. Men så kom der nogen fra partiet og sagde, at jeg skulle stille op til Folketinget i stedet. Det vil jeg altid være dem taknemlig for," siger Helena Andresen og kigger rundt på sit kontor.
Helena kom nemlig ind, selv om hun ikke engang selv havde regnet med det.
"Jeg stillede mest op for at få erfaring med at føre valgkamp, og så håbede jeg, at jeg kunne komme ind om fire eller otte år," siger hun.
Fordi hun arbejdede i butik, kunne hun dele pjecer ud for sin politik om morgenen, til hun skulle være i forretningen, og om aftenen efter lukketid kunne hun stille op i politiske debatter og passe sine sociale medier.
"Det var en meget travl periode," smiler hun.
På selve valgaftenen deltog hun i Liberal Alliances fest i København uden nogen forventninger om at blive valgt ind.
"Da jeg vågnede næste morgen, var min telefon eksploderet. Jeg havde fået et rigtig godt valg i Kolding, men jeg ventede, til den sidste stemme var talt op, og jeg var sikker, før jeg talte med journalisterne. Faktisk sad jeg hele dagen og trykkede ”opdater” på min telefon for at få valgresultatet," husker Helena Andresen.
Hun var med sine 21 år den yngste til at blive valgt ind i Folketinget ved valget i 2022.
En levevej
Nu har hun siddet der nogle måneder, og hun har allerede fire gange stillet sig op på talerstolen i Folketingssalen. Hun er især blevet grebet af børne- og uddannelsesområdet.
"Jeg er selv ordblind, men det blev først opdaget i 7. klasse. Jeg har også gået i skole under folkeskolereformen, hvor man begyndte at putte elever ind i kasser. Jeg har været på talerstolen og tale mod, at man bruger forældrenes indkomst til at fordele gymnasieelever, og det blev faktisk stemt væk for nylig," fortæller hun begejstret.
Med pladsen i Folketingssalen fulgte også en lejlighed i København, så selv om hun stadig bor i Kolding, er hendes hverdag i hovedstaden.
"Der er virkelig meget, man skal sætte sig ind i, når man kommer ind i politik, og samtidig ved man, at pressen holder øje med en," siger hun.
Men selv om Helena kun lige har lært at finde rundt på Christiansborgs gange, er hun allerede blevet grebet af arbejdet som folketingspolitiker. Selv om hun drømmer om at læse en bachelor i finans og måske blive ejendomsmægler, så kan det også blive til en lang karriere i politik.
"Det må meget gerne blive en levevej," siger hun drømmende.