#jegharoplevet: Kvinder taler ud om sexisme
Hashtagget #jegharoplevet har fået tusindvis af kvinder til at dele deres historier om sexisme på Twitter.
Hashtagget er direkte inspireret af #jegharopplevd, som norske feminister startede, men nu vælter det også ind på Twitter med både skræmmende, chokerende og krænkende historier fra danske kvinder.
Debattør og journalist på Ditte Giese har tidligere delt sine erfaringer med at blive begramset i offentlig transport (i øvrigt noget alle kvinder i Frankrig har oplevet, ifølge ny undersøgelse). Hun bakker også op om kampagnen:
#jegharoplevet at blive mistænkeliggjort af både mænd & kvinder, når jeg fortæller offentligt om sexisme. Hej søstre! http://t.co/eN9eNKav1P
— Ditte Giese (@dittegiese) 16. april 2015
#jegharoplevet, at blive spurgt om, hvor meget jeg kostede. Jeg stod og ventede på familie foran hovedbanegården. Jeg var 16. Og skrækslagen
— Nanna Frank (@FrankNanna) April 16, 2015
#jegharoplevet at få at vide, at jeg havde "kneppeøjne" og derfor ikke kunne tillade mig at sige nej.
— Linda Nørgaard (@lindaframke) April 16, 2015
#jegharoplevet at vågne med åbne bukser og en fremmed mands hånd i mit skridt
— Femininjaen (@Femininjaen) April 16, 2015
#jegharoplevet, at blive spyttet i hovedet af en mand i byen, fordi jeg ikke ville danse med ham!
— Masja (@MasjavonMaria) April 20, 2015
Flere kendte kvinder har også blandet sig i debatten og har valgt at dele deres private historier og oplevelser med diskrimination og sexisme.
#jegharoplevet at blive svinet til fordi jeg ikke ville i seng med mænd fra min branche som havde koner og kærester derhjemme.
— Ibi Makienok (@Ibisplanet) April 16, 2015
#jegharoplevet en flok mænd, jeg optrådte for, råbe "du ska' ha' pik" så modbydeligt insisterende, at jeg måtte gå af i frygt for voldtægt.
— Sanne Søndergaard (@SanneSonder) April 16, 2015
Også flere mænd har benyttet hashtagget #jegharoplevet. De fortæller blandt andet om episoder, hvor de har oplevet, at andre mænd har krænket kvinder. Derudover benytter mange mænd hashtagget til at udtrykke, at de skammer sig på deres køns vegne, og at de tager afstand fra de episoder, som kvinderne tweeter om.
#jegharoplevet at hjælpe en kvinde væk fra en banegård, fordi hun var oprigtigt bange for at blive voldtaget af en gruppe unge mænd.
— Kasper Frank (@KalleF) April 16, 2015
Tak til alle der deler ud af svære ting og sager på #jegharoplevet - I er modige og inspirerende.
— Martin Eskesen (@GodtEske) April 16, 2015
Wow. Tjek #jegharoplevet ud. Vi mænd kan være ret nederen.
— Niels Friis (@FriisNiels) April 16, 2015
Tidligere på året startede intiativet Everyday Sexism Project, som har samme formål som hashtagget #jegharoplevet – nemlig at sætte fokus på sexisme.
På hjemmesiden Danmark.everydaysexism.com kan kvinder dele deres historier, og i modsætning til på Twitter er der her ingen begrænsning for, hvor lang beretningen må være.