Kirsten Birgit: Fede mænd er de bedste elskere

Kirsten Birgit: Fede mænd er de bedste elskere

64-årige Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm leverer landets korteste og skarpeste nyheder i Radio24syv-programmet Den korte radioavis. Efter længere tids kidnapning lykkedes det omsider Eurowoman at få fat i den eftertragtede seniorkorrespondent til en snak om råkost, katteejere og Spirella-korsettet.

Hvad kvinder ikke ved om mænd er?

"Det undrer mig til stadighed, at det ikke er gået op for mange kvinder, at fede mænd er de bedste elskere. Du skal ikke bilde mig ind, at disse skæggede kz-fanger, der går for at være mænd nu om dage, kan tilfredsstille en kvinde. De har jo ingen vægt bag deres stød. En god tommelfingerregel er, at på en rigtig mand må man ikke kunne se bunden af navlen."

Jeg kan ikke lide ...

"De fleste ansatte i serviceindustrien. Magen til opførsel. Et smil og høvisk interaktion er åbenbart ikke inkluderet i prisen, når man betaler 50 kr. for en kop filterkaffe. De burde have et lag tæsk."

Hvad er det mest ligegyldige, du ejer?

"Jeg ejer ikke ligegyldige ting. Alt, hvad jeg ejer, har en historie: Min fyldepen er en Onoto Chartwell magen til Churchills, min ostehøvl har tilhørt Reagan. Folk fylder deres hjem med ligegyldigt ragelse, de ikke har råd til. Det var bogstaveligt talt årsagen til finanskrisen i 2008. Køb noget, der virker og holder. Min paraply er 50 år gammel. Det er en James Smith & Sons – paraplyen, der byggede det britiske imperium."

Hvilket råd ville du give, hvis du mødte dig selv som teenager?

"Køb første oplag af Introducing The Beatles (bandets første album, red.) i stedet for at købe en paraply."

LÆS OGSÅ: Ditte Giese: "Vi kvinder tænker ligeså meget på sex og er ligeså liderlige som mænd"

Hvad er den sjoveste kompliment, du har fået?

"Tom Jones sagde engang til mig, at det var utroligt, at jeg ikke virkede mere beruset."

Danmark kunne godt bruge lidt flere ...

"Der skammede sig. Folk har ikke længere nogen skam i livet. Jeg tror, at Danmark ville blive et skønt land, hvis dansken begyndte at skamme sig over at være til gene for andre i stedet for at betragte det som et adelsmærke at være til besvær. Det går desværre den gale vej, og krænkelseskulturen og offermentaliteten har kronede dage herhjemme."

Hvad er det vigtigste, du har lært i dit liv?

"At klare mig selv. Det lærte min far, Jens Birgit, mig. Børn i dag lærer, at hvis noget er svært, så er det verden, der er noget i vejen med."

Inden jeg dør, skal jeg helt sikkert prøve ...

"At blive skudt ud af en kanon. Det har jeg altid været dybt fascineret af. Jeg kan ikke give et svar på hvorfor."

Jeg kunne aldrig finde på ...

"At erhverve mig en kat. Katten er det mest illoyale af alle dyr. Og dette vil jeg gerne sige til alle jeres læsere: Hvis I nogensinde tager med en herre hjem efter et stævnemøde, og det viser sig, at han er katteejer, så er det med at komme af sted. Så lider han med al sandsynlighed af en personlighedsforstyrrelse."

LÆS OGSÅ: Sofie Hagen: "Ingen ved mere om sundhed end tykke mennesker"

Hvad er den mest eksotiske oplevelse, du har haft i din karriere?

"Jeg har engang spist en kokosnød under et besøg på Filippinerne, da jeg skulle skrive et portræt af Imelda Marcos til Weekendavisen. Det var ikke mig."

Hvis du skulle bagtale dig selv, hvad ville du så sige?

"Har du hørt, at Kirsten Birgit aldrig har fået den Cavling, som hun så afgjort fortjener?"

Hvis nogen skulle spille dig i en film, hvem skulle det så være?

"Den, der ligner mig mest, er nok en ung Grace Kelly, så hvis hun ikke havde fået en hjerneblødning og var kørt ud over en skrænt i sin tid – og i øvrigt havde haft Meryl Streeps talent, nærmer vi os næsten en person med format nok til at portrættere mig."

Hvad har været det mest overvurderede det sidste år?

"Den amerikanske dollar. Når man kontrollerer seddelpressen og ikke kan holde fingrene fra printknappen, bliver pengene automatisk mindre værd."

Det mest undervurderede?

"Spirella-korsettet. Det er mig en gåde, at nutidens unge kvinder vil være sig selv bekendt. Langt de fleste af dem går efterhånden rundt og ligner gammel nedfaldsfrugt. Hey søster! Så tag dig dog sammen og få strammet op."

Hvad kunne du godt blive lidt bedre til?

"At fejre mine succeser. Det bliver sjældent til andet end en enkelt flaske Pol Roger-champagne og et dusin østers, når jeg fx har skrevet en skarp politisk analyse."

LÆS OGSÅ: "Freja er den første pige, jeg har været sammen med"

Hvilket motto eller ordsprog ville du aldrig følge?

""Man skal ikke skue hunden på hårene." Hvad er det for en omgang vås? Når man kommer op i min alder, skal der sgu ikke mange splitsekunder til at vurdere et andet menneske. Bare se Bjarne Corydon. Ligner han måske en med rent mel i posen?"

Hvornår kunne du finde på at stikke en hvid løgn?

"Når Morten Sabroe spørger, om jeg vil med på Hawaii-bar."

Hvad er din største frygt?

"Frygt er irrationel, men det kan da godt lige give et gib i mig, hvis jeg hører en arabisk stemme lige bag mig. Heldigvis bor jeg på Frederiksberg, så det gør jeg sjældent. Ellers tanken om at skulle spise råkost resten af mit liv."

Hvornår fældede du sidst en tåre – og hvorfor?

"Det gør jeg én gang om året, når jeg 5. november genlæser George Orwells 1984. Lige dér, hvor Winston i værelse 101 under tortur, i desperation og angst, tigger sin bøddel om, at han skal gøre det mod Julia i stedet. For de fleste almindeligt tænkende mennesker er den bog en dystopi, men for vores politikere fungerer den tilsyneladende som en håndbog i, hvordan man opbygger et samfund."

Hvordan vil du gerne dø, hvis du selv kunne bestemme?

"I det her land må man jo fandeme ikke engang bestemme over sin egen død, så jeg rejser til Schweiz, så snart jeg får stillet i udsigt at skulle tage ophold på et dansk plejehjem."

LÆS OGSÅ: "Indimellem føler jeg, at jeg er i et hamsterhjul, jeg ikke kan hoppe ud af"

LÆS OGSÅ: "Der var ikke noget, der hed brune og hvide problemer, for vi kom alle i skole med blå mærker"

LÆS OGSÅ: Eksklusivt interview med Susan Sarandon: "Man skal leve, ikke blot eksistere"