Kære unge studenter: Dyrk vensomheden, ikke 12-tallerne!
Vær en karakter i stedet for at gå op i høje karakterer, mener klummeskribent Anne Søgaard.
Kære alle I skønne betydningsfulde unge mennesker,
I disse dage får I magiske øjeblikke med gode venner og fællesskaber. Husk dem, plej dem og vand dem, for de bliver det mest dyrebare, I tager med jer. Intet 12-tal kan måle sig med de tætte relationer, der får jer til at føle jer værdsatte og elskede, og det er det allervigtigste at få med sig for at stå stærkt i livet.
I unge skal føle, at I er nogen – ikke kun noget. Og det gør I kun, hvis vi dæmper præstations- og vurderingskulturen og ikke kun vurderer hinanden ud fra tal og ydre præstationer, men fokuserer mere på de indre værdier. De kærlige handlinger, som smitter resten af samfundet og gør, at vi har blik for hinanden og husker på, at ingen trives alene, og at vores velbefindende er et fælles ansvar.
Derfor vil jeg gerne introducere ordet vensomhed for jer. Det er det modsatte af ensomhed og handler om, at vi skal vise hinanden venlighed og tale hinanden op, så ulighed og mobning kan blive erstattet af fællesskab og social trivsel.
Men det er jo lettere sagt end gjort, når så meget i vores samfund indirekte opfordrer til spidse albuer.
Derfor får I her mine 5 bud på at få mere vensomhed ind i tilværelsen:
1. Gå mere op i, hvem du selv vil være, frem for hvem andre er
Drop den snorlige tilgang og dyrk den skæve vej. Hav mod til ikke at følge strømmen og mærk i stedet efter indeni. Hvem vil du gerne være – og ikke hvad du gerne vil være. Vær en karakter i stedet for at få en høj karakter, og vurder ikke andre, men vurder hvem du selv gerne vil være. Måske munder det ud i et arbejde, der højner livskvaliteten for andre borgere og får dem til at føle sig vigtige – og måske vil det have præcis samme effekt på dig selv.
2. Gør noget for andre – det er meget bedre end 12-taller
Du bliver simpelthen høj af at gøre noget for andre, og jo tidligere du efterlever det, jo gladere vil du også selv blive. At få andre til føle sig betydningsfulde og vigtige for gruppen kræver så lidt, men betyder så meget for dem, man hjælper. Det vil også resultere i, at du selv følger dig mere værdifuld, så det er dobbelt op på selvværd og indre glæde, når man gør noget for andre.
3. Husk venligmodet – vær modig med din venlighed
Bliv den superhelt, som du godt selv vil møde, ved at sende vensomhed ud hver eneste dag uden at få noget igen – og ikke kun til den årlige indsamling for fattige børn. Hjælp en i din klasse, som du ved har brug for det. Tal de svages sag, men tal også gruppens kultur op, find stjernestunder sammen og dyrk dem.
4. Bliv de skuldre andre kan stå på
Andre har haft os på skuldrene for, at vi skulle blive stærke, kærlige mennesker, som kunne vokse og gro. De troede på os, og derfor har vi også en pligt til at tro på det bedst i andre. Ikke bare vores nærmeste venner, men også vores generelle omgivelser. Hjælp og støt dem, når der er behov for det. Det kommer i sidste ende tilbage til dig selv, når du en dag vakler.
5. Ros hinanden
I stedet for at pege fingre, bør vi rose hinanden meget mere. Dels fordi det smitter, men også fordi det i sidste ende vil gøre det meget lettere for os at få øje på det gode i hinanden. Ros din klassekammerat for at være betænksom, ros din lærer for at være anerkendende over for alle, ros din veninde for at passe på miljøet. Det vil gøre en større forskel, end du tror.