Pernille Højmark

Pernille Højmarks far tog sit eget liv, da hun var 13 år: ”Der er en kæmpe portion vrede i sorg”

Det har på mange måder gjort Pernille Højmark til den, hun er I dag, at hun mistede sin far i en ung alder. Det fortæller hun til Hendes Verden.

Da skuespiller og sanger Pernille Højmark er bare 13 år, oplever hun den størst tænkelige sorg, et barn kan opleve, da hendes far tager sit eget liv.

”Det var jo fuldstændigt forfærdeligt. Når du mister en forælder, er det et gigantisk svigt af alt, du kender. Det er jo hele verden, der eksploderer, og i det morads må du altså selv finde vej,” siger hun i et stort interview med Hendes Verden, uge 35.

Den enorme sorg, som Pernille Højmark oplevede, da hun mistede sin far, har på mange måder formet hende og gjort hende til den, hun er i dag.

”Der er en kæmpe portion vrede i sorg. Det er uretfærdigt, hvorfor fanden skulle det ske? Men det er også en kraft at komme videre på. Så min vrede har også drevet mig vidt. Det, der skete for mig, var, at jeg blev interesseret i at finde ud af noget om verden, og så ville jeg bare ud af skolen og klare mig selv,” fortæller hun.

En rebel med flossede kanter

I 8. klasse fik Pernille Højmark en ny, morderne dansklærer, som fik stor betydning for hende.

”Han fodrede mig med bøger, som jeg læste og læste og læste. Jeg blev ekstremt velformuleret, og jeg elskede at debattere og diskutere, og jeg kunne godt lide at jorde specielt mænd, der troede, de vidste, hvad de snakkede om.”

Lige så stor i slaget og diskussionslysten Pernille Højmark kunne være, lige så flosset var hun i kanterne. Det kom ofte til udtryk til skolefesterne, når alkoholen gik ind, og Pernille sad ude på toilettet og græd, fortæller hun.

”Jeg var ekstrem. Jeg var både den benhårde, diskussionslystne, samfundsrevsende unge pige og samtidig fuldstændig smadret indvendigt. Den dobbelthed kunne ingen forstå. Det gør folk utrygge, når de ikke kan finde ud af, hvem du egentlig er, så det isolerede mig.”

Læs hele interviewet med Pernille Højmark i Hendes Verden, uge 35. Her fortæller hun om at forblive venner med sine eksmænd, om at blive ældre – og livets næste store projekt. Du kan finde artiklen i vores digitale magainunivers, Flipp.

Om Pernille Højmark

  • Pernille Højmark, født i 1960.
  • Uddannet fra Aarhus Teaterskole i 1983 og har haft roller i en lang række danske film og TV-serier.
  • Siden 1987 forsanger i Sweethearts, som hun stiftede med sin daværende mand Kim Kidholm.
  • Forfatter til bøgerne Sande Løgne og Først nu forstår jeg intet.

Ring til Livslinjen

Denne artikel omhandler selvmord. Er du selv i krise og har selvmordstanker, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på tlf. 70 201 201. Der er åbent alle årets dage fra kl. 11-05.