Den anmelderroste roman ’Sauna’ er blevet filmatiseret: Her er, hvorfor du skal se den

Den unge, usikre bøsse Johan møder transkønnede William i en anderledes, rørende og hudløs film om ny kærlighed. Filmen får fem ud af seks hjerter af ALT for damernes anmelder.

ALT for damerne logo

Hvad vil det sige at være en mand? Ligger det maskuline i kroppen eller i at tage ansvar, turde stå ved sine valg? 

Denne film undersøger de mere skjulte facetter af mænds liv. Den unge fyr Johan (Magnus Juhl Andersen) er sprunget ud af skabet, stukket af fra provinsen og ind i Københavns pulserende bøsseliv. 

Dagene og nætterne går, men da han møder William (Nina Rask), en ung trans-fyr, opstår både følelser og en reel forbindelse. Der tages mange modige valg i denne debutspillefilm af supertalentet Mathias Broe, der kender miljøet indefra. 

På den ene side den direkte, autentiske skildring af saunalivet, hvor mænd har anonym sex med hinanden, og på den anden side at slippe klichéen om, at homo-film skal vise udfordringerne mellem flertallet og minoritet. 

Ude i virkeligheden kan fronterne blive trukket hårdt op i mødet med ”Hr. og Fru Danmark”. Men alt i filmen foregår i undergrunden, og konflikten holdes internt blandt queers og i Johan, der ikke altid har nemt ved finde ud af det. 

Følelsen af en grundlæggende ensomhed, frygten for at blive afvist, men også fryden ved fællesskabet i en familie, man selv vælger, går dog igen. 

Lyd og kameraarbejdet er måske ikke teknisk vildt, men det giver fortællingen en åbenhed og ægthed. Skuespillet er bevægende, man tror på den drengede nyforelskelse mellem William og Johan, takket været Rask og Juhl Andersen. 

Dilemmaerne er inden i karaktererne – for det er ikke nok at springe ud, stå ved sit køn og identitet, man skal stadig finde ud af, hvem man er. 

Filmen, der bygger på den anmelderroste roman af samme navn af Mads Ananda Lodahl, tør også spørge: Og hvad SÅ? Hvad kommer bagefter? Hvem er man(d)?

”Sauna” har biografpremiere den 24. april