Sigurd Barret

Sigurd Barrett: ”Der sad jeg alene og holdt juleaften og sang”

Entertaineren Sigurd Barrett er far til syv og god til at holde fast i julens traditioner. Tingene gik dog ikke som planlagt den juleaften, hvor han måtte sidde helt alene i et hus på Færøerne, og julemiddagen bestod af frikadeller og kartoffelsalat.

Hvornår begynder julen for dig?

"Så snart sommerferien slutter og nogle gange før, for jeg har altid en juleturné, der skal planlægges.

I år er det særlig stort, fordi jeg har 25-års jubilæum, så jeg skal både på Det Kongelige Teater og lave biografkoncerter. Privat går jeg dog først i gang med at tænke på jul noget senere."

Hvordan er din december måned?

"Den er fuld af julekoncerter, men der skal også være tid til familien. Derfor kommer jeg også altid hjem om aftenen, uanset hvor jeg har spillet koncert. Det er vigtigt for mig at være der med børnene næste morgen, inden jeg tager af sted igen.

Jeg er rigtig god til at holde fast i traditioner med at invitere familien til gløgg og juleklip, men jeg må også erkende, at jeg må sige nej til meget i december, for eksempel julefrokoster. Sådan er julemåneden for mig: Enten er jeg på arbejde, eller også er jeg noget for min familie."

Hvordan holder du jul i år?

"Min kæreste rejser til Færøerne med vores to børn, mens jeg har besøg af resten af min familie her. Min adoptivmor er død, men jeg har som voksen fået kontakt til min min biologiske mor, som kommer, og det gør mine fem store børn, min biologiske søster og mine børns fætre og kusiner også, så vi bliver en stor flok."

Hvad spiser I juleaften?

"Både and og flæskesteg. Jeg står selv for maden til dem alle sammen. For en del år siden skulle jeg lave julemiddag til 20 personer for første gang, så jeg spurgte en kok, om han ville lave en køreplan over, hvordan man tilbereder det hele, så det kan serveres varmt samtidig.

Jeg tror, jeg har hans lange håndskrevne seddel et sted. Den starter med, at man skal forstege anden dagen før, og så skal man sætte vand over til kartofler næste dag og så videre. Det hele er planlagt på minuttet. Jeg tror, jeg har lavet julemiddag efter den køreplan fem gange nu, og den bliver altid helt perfekt."

3 hurtige om julen

Gertrud Sand eller Georg Jensen?

"Gertrud Sand"

Marcipan eller nougat?

"Nougat"

Kirke eller Disneys juleshow?

"Kirke"

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Jeg kan i hvert fald huske en, som var helt anderledes. Under corona rejste jeg til Færøerne for at holde jul med min kæreste og vores to børn. Men da jeg kom derop, var reglerne sådan, at man skulle gå tre dage i karantæne, når man landede. Det betød, at jeg skulle sidde alene i et hus juleaften. Det var jo helt vanvittigt at sidde alene i et hus i Thorshavn, når man har syv børn, men det kunne ikke være anderledes.

Min kæreste kom forbi i løbet af dagen og satte frikadeller og kartoffelsalat uden for min dør, så jeg havde noget at leve af. Klokken 17 kørte jeg en tur – for det måtte man gerne – forbi kirkegården i Thorshavn og så, hvordan alle indbyggerne gik derned med lys og lagde kranse på gravene. Bagefter kørte jeg hen til en gammel katedral-ruin, hvor jeg sad alene og holdt juleaften og sang. Sidst på aftenen kom min kæreste og vores børn over til mig, for så holdt vi resten af karantænen sammen."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Mine forældre besluttede et år, at vi skulle holde jul i Tyskland, fordi min morfar havde fået en ny kæreste dernede. Jeg var nok omkring 15 år, og det var i forvejen en svær tid for mig. Jeg havde lige fået en slags kæreste i Danmark, som jeg ikke havde lyst til at forlade. Jeg savnede hende og gad ikke min familie og syntes, at den tyske jul var helt forkert. De dansede ikke om juletræet, og gaverne lå bare på en stol. Den jul lærte mig, hvor meget traditioner betyder for mig."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Det er en rød bil, jeg har fået af mine fem store børn. Ét er, at den er julens farve, men den symboliserer også at være et stort legebarn, og det er jeg."

Hvad giver I som mandelgave?

"Jeg blev adopteret som lille og voksede op som enebarn, og der blev snydt, for jeg fik altid mandlen, og så er det jo til sidst ikke sjovt mere. At snyde med mandlen er noget pjat, for børn kan lige så godt lære, at det er en leg, vi alle sammen leger.

Til gengæld kom jeg engang til at lade mandelgaven være en seddel om, at man skulle tage opvasken. Det var en jul, hvor mine fem store børn var hos mig, og det var min datter, Magda, der "vandt". Hun skulle selvfølgelig ikke vaske op, men hun var faktisk sur resten af aftenen. Den joke gentager jeg aldrig."

Har du en yndlings salme?

"Ja, "Et barn er født i Betlehem", fordi den indeholder min adoptivmors yndlingsvers: ”På stjernetæpper lyseblå skal glade vi til kirke gå”. Hun var så glad for det vers, og hver gang vi når til det, står vi stille om træet og mindes Gytta. Jeg synes godt, man kan bruge juleaften på at mindes dem, der ikke er her mere, ligesom de gør på Færøerne, når de går på kirkegården.

Det er ikke, fordi julen skal handle om de døde, men man kan godt lige sige deres navn, drikke deres skål eller sende dem en tanke. Jeg kan dog godt huske, fra jeg var barn, at jeg var træt af min onkel, som altid skulle sidde og snakke om de døde midt i hyggen juleaften."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Ja, det er ”Jullerup Færgeby” i skarp konkurrence med ”Vinterbyøster”. De er vel fra 1973-74, hvor jeg var omkring syv år og totalt modtagelig over for tv med dukker."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Når vi går omkring juletræet, er det at synge meget vigtigt. Hver person må bestemme en sang eller en salme, og vi starter med den yngste, som typisk vælger "Søren Banjomus", og slutter med en bedstemor, som vælger "Julen har bragt velsignet bud".

Vi bruger ikke sanghæfter men synger efter hukommelsen, og min biologiske mor kan huske de fleste. For os er det at synge ikke noget, der skal overstås."

Om Sigurd Barrett, 56 år

Uddannelse: Musikvidenskab.

Kendt fra: Sigurds Bjørnetime.

Aktuel med: 25 års jubilæumskoncerter samt julekoncerter og tre helt nye bøger. Se også Sigurds julekalender på Youtube fra 1. december.

Familie: Har to børn med sin nuværende kæreste og fem børn fra sit første ægteskab.

Bopæl: København.