Sexlyst i 30’erne: Hvad er forskellen på frikadelle-sex og gourmet-sex?

Sexlyst i 30’erne: Hvad er forskellen på frikadelle-sex og gourmet-sex?

Hvordan står det egentlig til med danske kvinders sexlyst anno 2020? Hvorfor er der så meget skyld og skam forbundet med at italesætte vores behov og præferencer? Og hvad er de største forskelle på sexlysten hos henholdsvis mænd og kvinder? Josefine Stork (30) og Sandie Westh (33) undersøger nærmere i det nyeste afsnit af podcasten Tik Tak 30, som du kan lytte til i appen Talk Town..

Hvad er forskellen på mænd og kvinders sexlyst? Hvad kan det få af konsekvenser for parforholdet? Og kan vi blive klogere på det hele ved at tage en tur i Zoologisk Have?

Det er omdrejningspunktet i det nye afsnit af podcasten Tik Tak 30.

Her forsøger værtsduoen Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) at blive klogere på sexlysten hos henholdsvis mænd og kvinder i det moderne parforhold ved blandt andet at tale med Ditte Winkel, som er parterapeut og sexolog. Hun oplever nemlig, at de kvinder, som opsøger hende for at få hjælp med deres sexliv, ofte forbinder deres egen sexlyst med en masse skyld og skam:

”Enten kommer de, fordi de ikke har lyst og skammer sig over det, eller også kommer de, fordi de har ”for meget” lyst og skammer sig over det. Så det er vældig, vældig tabuiseret, uanset om du hælder i den ene eller den anden retning,” siger hun blandt andet i podcasten.

Her forklarer sexologen, at der både findes kulturelle og fysiologiske årsager til, at mænd og kvinders sexlyst kan komme forskelligt til udtryk, og at det nærmest er uundgåeligt i et parforhold, at man ikke oplever perioder med forskellige grader af lyst.

I stedet for at fokusere på, om man har høj eller lav sexlyst, bør man dog i stedet tale om ”spontan sexlyst” versus ”receptiv sexlyst”, mener sexologen og forklarer, at den spontane sexlyst er den, man især husker fra forelskelsesfasen, som forsvinder med tiden for op mod 70 procent af alle mænd og kvinder, mens den receptive sexlyst kommer anderledes til udtryk:

”Det er den sexlyst, som rigtig mange mænd og kvinder først oplever, når vi bliver berørt. Det vil sige den kommer ikke af sig selv – man skal op og give det en chance og sige til sin partner: "Lige nu har jeg ikke lyst, men jeg vil gerne gå med dig i soveværelset og bruge 5-10-15 minutter på at prøve at starte maskineriet op og se: Tænder min krop? Så jeg skal have noget nus, jeg skal have noget pil, jeg skal masseres, jeg skal slikkes, jeg skal kysses, alle de her ting." Og så er der rigtig mange mennesker, der oplever, når først de er i gang, at så er det rigtig dejligt, og så kan man overgive sig. Men man skal lige startes op engang.”

Gør op med fordomme – og urealistiske forventninger

Den receptive sexlyst oplever både mænd og kvinder, så det er en myte og en fordom, når man taler om mænds sexlyst som noget nær konstant, hvor de altid går rundt og har lyst til sex, for det er langt fra tilfældet, forklarer Ditte Winkel:

”Sådan forholder det sig ikke – og stakkels mænd at skulle leve op til det ideal altid at have lyst! De kommer jo også og føler sig enormt forkerte i deres lyst, fordi det ikke forholder sig sådan.”

Generelt vil man veksle mellem at mærke den spontane og receptive sexlyst, uanset om man er mand eller kvinde, afhængig af omgivelserne og den livsfase, man befinder sig i, fx har man måske mindre lyst i perioder, hvor man er stresset på arbejde eller måske lige har født.

Og det vil være uundgåeligt, at sexlysten ikke clasher i perioder og kræve, at man som par indgår kompromiser og har realistiske forventninger til, at man ikke nødvendigvis kan få ”gourmet-sex” hver dag, siger Ditte Winkel:

Gourmet-sex er den sex, som giver nogle minder, som vi kan blive ved med at trække frem: Kan du huske dengang, hvor vi lå ude i klitterne ved Vesterhavet? Eller noget andet. Gorumet-sexen er beluga-kaviaren, det er champagnen, det er den, man blev høj på. Den må gerne nogle gange være der. Men vi kan ikke forvente, den er til stede tirsdag aften kl. kvart i kvalme", siger hun og fortsætter:

"Det er der, vi snakker hverdagssex – det er frikadelle-sexen, det er den der, hvor vi deler en flaske rødvin fra Netto til 35 kroner. Det smager også godt, og det kan også noget! Og så er der junk food-sexen… Det er den dér sex, hvor man tænker – måske allerede efter en time – at man er sulten igen. Det mættede IKKE en disse. Og nogle gange ville man måske hellere have været foruden, fordi det var så skod.”

Lyt til afsnit 3 af Tik Tak 30 om sexlyst her og bliv klogere på, hvorfor forspil kan være så vigtigt, hvorfor du langt fra afviger fra normalen, hvis ikke du har fået en orgasme – og om en tur hos aberne i Zoologisk Have kan lære os noget om sexlyst hos både mænd og kvinder.

Om Sandie og Josefine

  • Sandie Westh er 33 år og arbejder som freelance journalist, klummeskribent og podcaster
  • Josefine Stork er 30 år og arbejder som journalist, TV-tilrettelægger og podcaster

Begge er i faste parforhold og bosat i København.

Om podcasten Tik Tak 30

tik tak foto.jpg

En podcast om at være kvinde i 30’erne og indehaver af en livmoder med en udløbsdato. 

I podcastserien Tik Tak 30 tager Josefine Stork (30) og Sandie Westh (33) udgangspunkt i deres egen livssituation, når de med hjælp fra en række eksperter forsøger at afdække og undersøge de forventninger, der er til den moderne kvinde i 30’erne, men også de ting, vi kvinder går og grubler over, når uret tikker derudad.

I tredje afsnit sættes der fokus på sexlyst i podcasten. For hvordan står det egentlig til med danske kvinders sexlyst anno 2020? Hvorfor er der så meget skyld og skam forbundet med at italesætte vores behov og præferencer? Og hvad er de største forskelle på sexlysten hos henholdsvis mænd og kvinder? Kan man blive klogere på den ved at tage en tur i Zoologisk Have? Og hvad er egentlig forskellen på frikadelle-sex og gourmet-sex? Josefine Stork (30) og Sandie Westh (33) undersøger nærmere…

Lyt til tredje afsnit her og bliv meget klogere.