Vibeke Dorphs brevkasse

Mine børnebørns juleønsker smadrer min økonomi

Jeg har ikke råd til at give mine børnebørn det, de ønsker sig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om dyre juleønsker til børnebørn

Min 36-årige søn mødte for tre år siden en sød pige, der er enlig mor til to børn. De bor nu sammen, og det er meningen, at vi i år skal fejre julen hos dem. Jeg var rigtig glad for at blive inviteret med, for min søn er min eneste familie og udsigten til at være sammen med børn juleaften, lød også dejligt – min søn og nye svigerdatter venter i øvrigt selv deres første fælles barn.

Problemet er, at jeg nu har fået børnenes ønskesedler, og det har slået mig ud.

 

For de ønsker sig elektronik, dyrt sportstøj, Lego og legetøj, alle ønsker ligger på omkring de 500 kroner, og det er min økonomi ikke til. Jeg lever af min pension, og med de stigende priser, så sidder jeg virkelig stramt i det.

 
 

Alt det ved min søn og svigerdatter, alligevel nævnte de intet om det, da jeg fik børnenes ønskesedler – måske fordi de begge to tjener godt. Jeg er glad for både de søde børn og svigerdatter, og jeg ønsker på ingen måde at ødelægge aftenen, men jeg har ganske enkelt ikke råd til at give så dyre gaver, så hvad gør jeg?

M.J

Vibeke Dorph råder til selv at finde på en gave

Nu er den bedste julegave, jeg har fået i hele mit liv, et dukkehus, som min morfar købte brugt og selv satte i stand. Bestemt ikke en dyr gave, men selvom det nu er mange, mange år siden, så kan jeg tydelig huske, hvordan jeg ikke kunne vente på, at juleaften var ovre, så jeg i ro og fred kunne indtage mit eget lille hus.

Dette kun sagt for at understrege en gammel sandhed som desværre er gået lidt i glemmebogen; nemlig at en gaves værdi ikke altid kan gøres op i penge. Mit forslag til dig vil derfor være, at du blæser på de dyre ønskesedler og i stedet giver børnene noget, de ikke ved, at de ønsker sig.

Nu har jeg ikke selv små børn hjemme længere, men jeg er på gaver med mine to små kvikke nabobørn. De er i tidens løb bl.a. blevet beriget med et billigt sæt walkie-talkies til fælles brug købt i et byggemarked. Et broderisæt med frugtmønstre, en dinosaurus, som de selv skulle bygge, en kogebog med flotte kager og nogle små dyr, der voksede sig enorme, når man puttede dem ned i en karaffel med vand.

Alt sammen ting, som jeg egentlig godt selv kunne tænke mig og absolut ikke bekostelige. Børnene er da også hver gang blevet glade for gaverne, og mon ikke også dine børnebørn bliver det, selvom de ikke får ting fra den dyre ønskeseddel som deres forældre i øvrigt sikkert har vredet armen om på dem for, at de skulle se at få lavet.