Amanda manglede plads på sit kollegieværelse: Her er hendes 9 bedste ’hacks’ til at bo småt
Pladsen kan føles trang i en lille studiebolig, og der skal ofte lidt ekstra kreativitet til for at få plads til det hele. 22-årige Amanda Lassen har samlet sine 9 bedste råd til at få mest ud af de få kvadratmeter.
Småt kan sagtens være godt.
Det ved 22-årige Amanda Lassen, der står bag Instagramprofilen DIY-Kollegielivet.
Den unge studerende manglede inspiration til at indrette sig på meget få kvadratmeter, da hun flyttede ind på et lille kollegieværelse i København. Siden da har hun ønsket at skabe en platform, hvor hun sammen med andre studerende kan inspirere hinanden til indretning af små hjem.
For man behøver ikke nødvendigvis gå på kompromis med indretning, blot fordi man bor småt.
Bliv inspireret af Amanda Lassen og læs hendes ni bedste tips til at bo småt.
Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?
Jeg hedder Amanda Lassen og er 22 år gammel. Til daglig studerer jeg erhvervsøkonomi og filosofi på Copenhagen Business School.
Da jeg flyttede til København, flyttede jeg ind på et nybyggede kollegiet i Nordvest. I dag bor jeg på et kollegie på Frederiksberg. Begge kollegier har været på omkring 19-24 kvadratmeter med eget badeværelse og køkken med kogeniche.
Hvad fik dig til at starte profilen?
Da jeg boede på kollegiet i Nordvest, var jeg nødt til at tænke ud af boksen af flere årsager. Der var blandt andet ingen opbevaringsplads – så jeg måtte udtænke måder, hvorpå jeg bedst kunne udnytte den begrænsede plads, jeg havde. Derudover fandt jeg også ud af, hvordan man fik upersonlig nybyg til at føles mere personligt og hjemmeligt.
Da jeg skulle flytte på mit nye kollegie, skulle jeg igennem præcis samme proces med overvejelserne om, hvordan jeg kunne udnytte pladsen bedst muligt. Jeg forsøgte gennem hashtags på Instagram at finde billeder af andre kollegieværelser som inspiration, men jeg måtte erkende, at der var meget lidt at hente.
Det undrede mig, at det var så svært at findes inspiration til etværelseslejligheder og kollegieværelser, da størstedelen af unge (især i København) står i netop den boligsituation. Jeg startede derfor min Instagram med udgangspunkt i både mit nuværende og gamle kollegieværelse. Derudover rakte jeg også ud til bekendte, som jeg vidste boede på kollegie, for at få content, jeg kunne dele på profilen.
Her kan du se nogle af de billeder, som Amanda deler på profilen @DIY-Kollegielivet.
Hvor får du din inspiration fra?
Jeg har gjort stort brug af hashtags på Instagram som #smallliving, #ikeahack, #kollegielivet og #farver.
Det meste inspiration henter jeg fra Instagramprofiler med fokus på DIY (Do It Yourself), up-cycling og renovering/nybyg, såsom @diydanmark og @ikeahack.
Hvilket ”hack” er du selv mest glad for?
Det må være mit ’Ikea-hack’ i køkkenet. Jeg har ’hacket’ mit gamle Ikea Pax-skab og givet det en ny funktion som et højskab. Jeg har erfaret, at det er begrænsningerne, der skaber de nye ideer.
Skabet under vasken i køkkenet måtte jeg nemlig ikke bore i, så jeg var nødsaget til at lave en hylde mellem overskabet og Pax-skabet for at stabilisere Pax-skabet. Det har resulteret i en smart og praktisk opbevaringsløsning til spækbræt.
Hvad er dine 9 bedste tips til at indrette små hjem?
1. Hav højthængende gardiner
Hæng gardinerne helt op til loftet, så fremstår rummet større.
2. Hav mange lyskilder - og mulighed for at dæmpe lyset
Ofte glemmer man, at man også bruger sit hjem om aftenen, hvor jeg personligt fortrækker ’hyggebelysning’. Om aftenen anvender jeg lyskæder som min primære lyskilde. Lyskæderne er sat til en fjernbetjent stikkontakt, så jeg har tænde dem alle med en fjernbetjening uden af skulle sætte kæderne i stik hver aften.
3. Bland selv den maling du skal bruge til møbler
Bland akrylmaling i hvid træmaling, så slipper du for at købe en hel bøtte farvet maling, hvis du for eksempel kun skal male et lille møbel. (HUSK, at gemme lidt restmaling i en bøtte, hvis nu møblet skal have lidt pletmaling)
4. Skab opbevaringsplads under sengen
Jeg har købt hvide bedrollers i træ, som jeg har sat lædergreb på, så de fremstår mere elegante og er mere funktionelle, når de skal trækkes ud. Eventuelt kan du hæve sengen og lave et ”Ikea hack” ved at bygge en kommode under den.
5. Se rummets muligheder i kubikmeter fremfor kvadratmeter
Flere af mine følgere har højsenge, hvor de har ’stue’ under sengen. Jeg har selv hængt Ikea køkkenmoduler helt op til loftet for at skabe mere opbevaringsplads.
6. Skab ”zoner” i rummet
Jeg har anvendt et stort gulvtæppe til at afgrænse et område til lænestolsområde. Min malede væg skaber en zone omkring mit spiseområde.
7. Gør dit køkken personlighed ved at skifte grebene ud
Ofte må man ikke male eller lave store ændringer på køkkenet, når man bor til leje. Udskiftning af greb er derfor en smart og billig løsning til et mere personligt køkken.
8. Lav et spisebord af køkkenbordplader
Ofte er spiseborde ret bredde, hvilket ikke altid passer ind i en lille lejlighed. Jeg har selv erfaring med at anvende køkkenbordplade til skrivebord/spisebord. Jeg har skåret længden til så den passer ind i min studiebolig.
9. Sælg det, du ikke bruger
Når man har begrænset plads, er det vigtigt at udnytte hver enkelt kvadratmeter. Det er derfor en god ide et par gange om året at genoverveje de møbler, man har på værelset. Ens behov ændrer sig nemlig hele tiden.
Personligt havde jeg selv spiseplads til seks mennesker, selvom jeg aldrig havde flere end tre-fire personer spisende samtidigt på selve værelset. Jeg valgte derfor at tilpasse bordpladen i længden og fjerne to stole.