Charlotte Sommerskov

Charlotte bor på blot 26 kvm: Se hendes skønne ”mini”-kuppelhus

Tæt ved Ringsted bor Charlotte Sommerskov i en lille landsby, hun i sin tid selv var med til at skabe. Og trods hun i sin bolig på blot 26 kvadratmeter nøje må overveje hver en genstand, oplever hun i sit småbitte hjem et liv med færre bekymringer. Mød hende her.

For 20 år siden var jeg med til at skabe den økologiske landsby Hallingelille.

I dag er vi 24 huse, men dengang syntes kommunen, det var noget mærkeligt noget, så vi kæmpede virkelig. I dag er de glade for Hallingelille, og vi har et godt samarbejde om forskellige projektet. Det er lidt skægt.

Jeg startede med at bo i et værelse i fællesbygningen. Siden er jeg flyttet ind i kuppelhuset her. Det blev beskrevet som nedrivningsegnet og var fyldt med svamp, og der var hverken køkken, badeværelse eller isolering. Så det fik jeg lært at lave, blandt andet via Youtube-videoer.

I dag er der virkelig et godt fællesskab i landsbyen. Jeg arbejder som selvstændig, og det kan være ensomt, men ikke når jeg er en del af dette fællesskab. Vi har mange arrangementer som yoga og dans.

Jeg har i mange år ikke haft ret mange ting. Det er befriende. Da jeg blev skilt for mange år siden, flyttede jeg fra et 300 kvadratmeter stort hus, og jeg forærede mange af mine ting væk. Det var fantastisk at kunne give én, der ikke havde så mange penge, en ny seng. Min veninde lever efter reglen, at når der kommer en ny ting ind, skal der en gammel ud. Det prøver jeg også, men det kan være svært, da jeg også godt kan lide at få brugt ting. Jeg køber sjældent nyt, men gør ofte gode genbrugsfund.

Charlotte Sommerskov4.jpg

Der er ting med affektionsværdi, men må vælge fra. Men jeg har det sådan, at jeg kun behøver ét minde fra en person. For eksempel har jeg en dåse fra min mormor, som betyder meget for mig. Men det er det eneste minde fra hende, jeg har gemt.

Charlotte Sommerskov2.jpg
Det kuppelformede hus virker større, end det er, fordi der er så højt til loftet.

Indretningen af kuppelhuset kan være lidt svær. Der er kun én lige væg, med badeværelset på den anden side, og den bliver brugt til køkkenelementer og hylder. Jeg har et maleri stående, som jeg ikke kan hænge op, fordi der ikke er vægplads. Der er heller ikke mange vægge at sætte hylder op på, så jeg har ikke supermeget opbevaringsplads.

Men det smarte ved kuppelhuset er, at det virker større, end det er, fordi der er så højt til loftet. Jeg har set nogle artikler, hvor der står, at man kan bygge sit eget kuppelhus på seks timer. Det kan man altså ikke. Det griner jeg lidt af.

Charlotte Sommerskov3.jpg

Jeg elsker det her hus, netop fordi det er småt og uperfekt. Det har engang været – og er måske stadig – det mindste hus i Ringsted. Et meget anderledes hus. Der er altid et eller andet, der lige skal lappes, men det gør jeg gerne.

Charlotte Sommerskov5.jpg

Mange har travlt med, at de vil have et større og bedre hus. Men det er ikke en garanti for at blive lykkeligere. Det er også noget af det, jeg underviser i som terapeut – at finde ro og lykke i de omstændigheder, man nu engang er i, i stedet for at ville have noget andet. Du finder lykken ved at være din egen livskraft. På den anden side er der også mange, der hopper med på bæredygtighedsbølgen. Mange besøger Hallingelille og er fascinerede af det. Det er da skønt at se.

Om Charlotte Sommerskov, 63 år

Charlotte Sommerskov1.jpg
Kuppelhusets eneste lige væg har Charlotte udnyttet til køkkenelementer og hylder.
  • Terapeut.
  • Bor i kuppelhus i Hallingelille ved Ringsted og har derudover et atelier på 18 m2.
  • Har en voksen datter.
  • Se mere på charlottesommerskov.dk