8 gode tip: Sådan bliver din cykel forårsklar
Når forårssolen titter frem er det igen tid til at komme ud at cykle en dejlig tur i den friske luft. Men hvordan har din cykel det efter en lang våd vinter? Måske kunne den godt trænge til et lille eftersyn, og det kan du sagtens selv stå for. Se her, hvordan du gør jernhesten klar til foråret:
1. Vask cyklen
Har en lang vinter sat sine spor på cyklen i form af snavs, fedt og salt, så begynd med at vaske den. Stil den med fordel ovenpå en afløbsrist, så løber sæbevandet ned i afløbet i stedet for ud i naturen. Skyl først cyklen, og sæb den så ind i sulfo eller et olieopløsende rengøringsmiddel. Skrub den ren også i krinkelkrogene, skyl den, og tør grundigt efter med en gammel klud.
2. Rengøring af kæde
Køb olie hos en cykelforretning, men sørg for at købe olie på flaske i stedet for som spray. Det holder længere, er mere miljøvenligt, og så slipper du for at få overskydende olie på tøjet eller fælgen, som nedsætter bremseevnen betydeligt. For at få kæden ren, så brug enten en kæderenser, eller hold en klud om kæden, mens du kører hjulet baglæns. Smør så kæden med noget kædeolie, mens du igen drejer hjulet baglæns. Bremseskive og bremseklodser kan ikke tåle olie, så dem må du ikke ramme. Når der er gået et kvarter til tyve minutter, så tør den resterende olie af kæden. Spænd også kæden op – få eventuelt cykelhandleren til det.
3. Bremser
Måske er bremserne blevet lidt løse i det, eller bremseskiverne er blevet slidte. OBS! Bremseklodserne må ikke være slidte, ellers skal de udskiftes. Du kan sagtens både udskifte bremserne og spænde dem op selv – find manualer til det på nettet.
4. Dæk
Gode pummpede dæk, der har en slidbane, som griber godt fast i underlaget, er med til at give dig et godt glid på vejene. Få skiftet dækkene, hvis der ikke er mere slidbane tilbage. Er de stadig fine, så rens og fjern småsten fra dækkene, så er der mindre sandsynlighed for punkteringer. Småsten kan over længere tid gnave sig ind i dækkene og give punkteringer, som i sidste ende kan blive dyrt. Sørg for at pumpe dækkene, så de ikke punkterer – det står på dem, hvor mange bar eller PCI, de skal være pumpet med.
5. Kabler
Som en tommelfingerregel holder en kæde, tandhjul og et par gode dæk til 4.000-5.000 kørte kilometer. Derfor skal de og cyklens kabler udskiftes løbende, hvis du vil være velkørende. Giv kablerne olie om vinteren, så der ikke samler sig vand, der kan fryse gearene til eller gøre dine bremser svage.
6. Skruerne
Pas på skruerne. Hver gang du vil stramme en skrue på cyklen, så gør det til en huskeregel altid at løsne skruen, før du begynder at stramme den. På den måde kommer du aldrig til at ødelægge gevindet eller dit værktøj ved at stramme for meget.
7. Håndtag
Brug hårspray til håndtagene. Er gummihåndtagene på styret løse, så tag dem af og rens dem. Sprøjt derefter lidt hårspray ind i dem. Det får dem til at sidde ekstra godt fast på styret.
8. Lås
Smør til sidst cyklens lås med låsespray, tjek om cykellygterne lyser godt nok, stram hjelmen til, og nyd turen.
Kilder: Hareskov cykler, Samvirke, Cyklistforbundet og Jyllands-Posten