Skægkræ: Sådan får du bugt med det lille skadedyr
Selvom de ikke syner af meget, så kan skadedyret skægkræ, der minder om de små sølvfisk, gøre stor skade og være svære at komme af med, hvis de først er flyttet ind i din bolig. Her kan en grundig omgang gammeldags rengøring ikke altid gøre tricket og man må muligvis have fat i en autoriseret skadedyrsbekæmper.
Men er skægkræ farlige for mennesker og hvordan kan man bekæmpe skægkræ? Bliv klogere på skægkræ og hvordan du bekæmper det lille skadedyr.
Hvis du ser et lille sølvfarvet insekt med lange haletråde i din bolig behøver det ikke at være sølvfisk. Det lille vingeløse insekt har nemlig fået selskab af sin skæggede fætter, skægkræ, der er langt mere invaderende og sværere at komme til livs, hvis den først er flyttet ind i din bolig.
Skægkræ minder altså om sølvfisk, og selvom både skægkræ og almindelig sølvfisk er meget små, så kan skægkræ skabe store problemer. Skægkræ er et forholdsvist nyt skadedyr, der de seneste år har invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark, hvor der er der sket en stor stigning i antallet af henvendelser til professionelle skadedyrsbekæmpere på grund af det lille kræ.
Et skægkræ bliver hurtigt til mange
Et kønsmodent skægkræ af hunkøn kan lægge omkring 150-200 æg i løbet af sit liv. Æggene udklækkes ca. 2 måneder efter de er lagt, hvorefter de nye skægkræ hastigt vokser sig store og er kønsmodne efter ca. 2,5 til 3 år.
Voksne skægkræ, som har det latinske navn Ctenolepisma longicaudata, kan blive op til to centimeter lange. Derudover har de lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Skægkræ lever i op til syv år og kan gennemsnitligt lægge 56 æg om året, så det kan altså risikere at gå hurtigt, når først de er kommet indenfor.
I modsætning til sølvfisk, som ofte lever på badeværelser og andre fugtige steder, så er skægkræ ikke afhængige af fugtige omgivelser men trives rigtigt godt i temperaturer på 20-25 grader. Skægkræ trives altså godt i alle typer boliger, og elsker at opholde sig i stuer og soveværelser, og derfor er skægkræ også svære at komme til livs – og kan gøre større skade end fx sølvfisk.
Ufarlige men altædende
Men hvad spiser skægkræ og er skægkræ farlige?
Skægkræ er helt ufarlige både for mennesker og dyr, og de spreder ikke sygdomme. Men skægkræ er invaderende og altædende og holder af at gnave i særligt papir, kan opleve skader på fx bøger, tapet, malerier og billeder.
Skægkræ trives rigtigt godt i mørke og lune omgivelser og elsker stivelsesholdige fødevarer som fx mysli, mel, sukker og gryn, og derfor kan du også risikere at de finder vej til dine køkkenskabe og tørvarer.
Derudover spiser skægkræ ifølge goerdetselv.dk faktisk også døde insekter.
Smid ud, smid ud
Selvom det lille dyr i sig selv ikke er farligt at spise, bør du altid smide madvarer ud, som du finder skægkræ i, da insektet måske tidligere har kravlet i dine afløb og dermed kan bringe bakterier med sig. Sørg desuden for at opbevare madvarer som mel, gryn, sukker og mysli i tætlukkede poser eller lufttætte beholdere for at holde det lille insekt ude.
Undgå at skægkræ flytter ind
Ikke nok med, at skægkræ er kommet til Danmark, så lever skægkræ også særligt godt, der hvor vi mennesker også bor. Og da skægkræ er små og gode til at gemme sig, er det ret svært at undgå at invitere det lille kræ indenfor i huset.
Skægkræ kommer ofte ind i huset med emballage som fx flyttekasser, pap eller papkasser, og den stigende internethandel og ‘madkasser’ bragt til døren er også med til, at problemet med skægkræ er vokset drastisk de seneste år.
For at undgå, at du får skægkræ i hjemmet, kan det derfor være en god ide, at du tjekker de ting, som du tager med ind i dit hus udefra, og som kan være oplagte gemmesteder for skægkræ. Det gælder alle slags papkasser med fx tøj, som du køber på nettet, møbler, supermarkedsvarer, flyttekasser og paller, som alt sammen tiltrækker skægkræ.
Svære at komme til livs
Selvom der er tale om et lille insekt, formerer skægkræ sig hurtigt og derfor er det vigtigt, at du sætter ind så hurtigt som muligt, hvis du opdager skægkræ i dit hjem, da de kan lave store skader. I modsætning til sølvfisk, så er skægkræ meget svære at få bugt med og næsten umulige at bekæmpe selv, selvom det naturligvis er et forsøg værd med grundig rengøring inden du benytter dig af professionel bekæmpelse.
Skal man bruge gift mod skægkræ?
Mange tyr hurtigt til at opbevare mad i lufttætte beholdere og almindelig rengøring, ligesom mange straks sørger for at undgå, at skægkræ spiser værdifulde genstande. Ifølge eksperter bør du ikke selv kaste dig ud i at bruge gift mod dem, da der er stor risiko for, at du ikke kun rammer skadedyrene, men også udsætter dem, der bor i huset, for sundhedsfare.
Det er kun i alleryderste og alvorlige tilfælde, at det kan betale sig at bruge gift, og hvis du skal de små bæster effektivt til livs, kræver det altså hjælp fra en professionel skadesdyrsbekæmper.
Kilder: bolius.dk, idenyt.dk, rentokil, skægkræ.dk