Skab strandstemning med hybenroser: Her er 6 søde idéer
Langs kysterne vokser rynket rose og spreder den dejligste duft af sol og sommer. Pluk løs af de flotte blomster, og brug dem til buketter og kranse – eller hvad med at pynte kagen med de spiselige kronblade?
Den rynkede rose (Rosa rugosa) lyser op langs de danske kyster med iøjnefaldende pink eller hvide blomster og friskgrønne blade. Blomsterne er ikke kun yndige, men dufter også helt eventyrligt. Rosens navn har den fået, fordi løvet ser lidt rynket ud, ligesom blomsterne er rynkede i udspring. Planten går dog ofte under navnene hybenrose og vild rose, men rynket rose er det officielle navn.
Smuk, men anmassende
Planten vokser så mange steder i Danmark, at man let kunne tro, at den naturligt hører hjemme her, men det gør den faktisk ikke. Ligesom flere andre planter er rynket rose blevet indført til Danmark, og i forbindelse med en stigning i sommerhusbyggerierne i sidste århundrede tog plantningen fart.
Det var nemlig oplagt at dyrke planten, da den er særdeles robust og trives godt, selv i sandet jord og med saltsprøjt fra havet. Problemet har bare vist sig at være, at planten er lige lovlig livlig, hvilket vil sige, at den breder sig ualmindelig hurtigt, dels ved rodskud, dels via frø.
Pluk løs
Rynket rose har ingen fjender her i landet, og derfor har den mulighed for at brede sig i stor stil, hvilket betyder, at den tager magten fra nogle af de naturligt hjemmehørende planter langs vores kyster. Derved bliver den botaniske mangfoldighed mindre.
Derfor er den yndige rose også en udskældt plante, og det kan ikke anbefales selv at dyrke den selv. Til gengæld kan du roligt plukke af blomsterne i naturen, for selv om rosen er en vild krabat, kommer vi ikke uden om, at den er smuk som få.
Her er 6 søde idéer med hybenroser:
1. Roser i glas
Det giver en sjov og anderledes effekt, når roserne står bag glas. Prøv at arrangere rosenkvistene helt tæt i en stor glaskrukke.
2. Rosensaft
Det smager skønt med et glas is- kold rosensaft på en varm sommerdag.
Det skal du bruge:
- 3½ dl rosenblade (let sammenpressede)
- ½ l vand
- 1 tsk. Citronsyre
- 200 g sukker
- Evt. atamon
Sådan gør du:
- Rens bladene for insekter og urenheder, og læg dem i en gryde med vand. Bring vand og rosenblade i kog, og lad det koge ved svag varme i ca. 20 min.
- Tilsæt citronsyre, så farven trækkes ud. Filtrer saften, og kontroller, om der er en halv liter. Hvis ikke, så tilsæt mere vand. Hæld saften tilbage i gryden, rør sukkeret i, og giv den et let opkog.
- Hæld saften i rengjordte og skoldede flasker. Skyl eventuelt flas- kerne med atamon for at forlænge holdbarheden. Fortynd den færdige saft efter behag, og servér med isterninger.
3. I vase
En enkelt blomst eller to i en vase – yndigere fås det ikke, og hvis du plukker roserne, mens de er i knop, kan du nyde dem endnu længere. Drys et væld af kronblade ud over bordet for at gøre det ekstra romantisk.
4. Rosenlagkage
Det skal du bruge:
2 gode lagkagebunde
Flødeskum
Vaniljesukker
Blåbær
Hindbær
Lagkagelys
Sådan gør du:
- Tilsæt vaniljesukker til cirka en kvart liter piskefløde, og pisk den til skum.
- Læg flødeskum på den ene lagkagebund, og top med masser af blåbær og hindbær.
- Læg den anden bund på, dæk den med flødeskum, og pynt med en sky af rosenblade. Sæt lys i kagen, og tænd dem inden servering.
5. Rosenknopper på snor
Du kan trække rosenknopper på en snor ved at trække nål og tråd gennem frugtknuderne og lave en fin rosenranke. Selv om roserne tørrer ind, vil de fortsætte med at dufte i en lang periode.
6. Smuk krans
Lav nemt en krans af velduftende roser. Stik blot små stilke med blomster og blade ned i en gennemvædet oasiskrans, og hold kransen våd hele tiden – så har du en frisk og struttende sommerkrans.