Nybyggerne-deltagere deler: Lav selv en indbygget reol ud af IKEA-møbler
Drømmer du om en smuk indbygget reol, hvor der samtidig er plads til et praktisk hjemmekontor? Christine Delmar fra TV 2s Nybyggerne deler her, hvordan de ud af IKEA-elementer har bygget deres egen version. Kan du gøre dem kunsten efter?
Det behøver ikke at koste en formue eller være svært at bygge sin egen indbygget reol til hjemmet.
Går du selv med den slags drømme, kan vi anbefale at følge boligblogger Christine Delmar på Instagram.
Hun og manden Mikkel deltog i den 3. sæson af det populære TV 2-program Nybyggerne, og i dag holder de to boliginteresserede mennesker stadig af at skabe et unikt udtryk i deres indretning ved blandt andet selv at skabe deres egne møbler.
Da de stod og manglede reol og en hjemmekontorplads, slog de to fluer med ét smæk. De valgte nemlig at lave deres egen indbygget vægreol, der går fra gulv til loft – og det gjorde de ud af vægskabe og låger fra IKEA, som har fået ekstra personlighed via pyntelister.
Et næsten ”svævende” skrivebord er desuden indtænkt i reolen, hvorved der skabes en hyggelig kontorplads. Som prikken over det berømte ’i’ har de male den smukke reol i en flot grå farve, der matcher deres farverige hjem.
Har du lyst til at bygge en tilsvarende reol til dit hjem? Så bliv klogere her.
ALT.dk har fået lov at dele parrets guide til dette indbygget reol-projekt.
God fornøjelse!
Sådan laver du en indbygget reol med skrivebord
Indkøbsliste til byggemarkedet:
- Maling
- Grunder
- Træfiller
- Trælim
- Silikonefuge
- Skun skruer
- Bordplade i træ til skrivebord
- MDF-plade
- Fugebund
- Almuelister til låger
- Almueliste til loftsafslutning
- Trælister til reolafslutning
Indkøbsliste til IKEA
- 5 stk. Metod vægskab mål 40x37x60 cm
- 5 stk. Vedding låge 40x60 cm
- 10 stk. Hassel indbygget dæmper
- 5 stk. Utrusta åbne beslag
Sådan gør du:
1. Opmåling
Mål først væggen eller vælg et ønsket mål til din reol. IKEA's skabe er 40 cm i bredden, så vi dividere bredden du har til rådighed med 40 - og få nu antal mulige rækker.
Vores skrivebord skulle være min. 120 cm bred for at computerskærmen kunne være der, så derfor endte vi med 5 hele rækker og brugte 'skrivebordet' som buffer i mål.
2. IKEA skabene samles
Når skabene er samlet, så skrues de sammen. Underskabene skrues også fast på væggen. Alt skal stå vinkelret på væg og være i vatter.
3. Lav sokkel klar og sæt på underskabene
Soklen er en firkant som er lavet af regler/45x95mm spær, de skrues på under skabene.
4. Bordpladen monteres
Bordpladen over underskabene er 10 cm bredere end underskabene. Vi fik skåret den i byggemarkedet (vælg den billigste du kan finde, hvis den alligevel skal males). Hvis du laver reolen med skrivebord, skal du vælge træ pga. Bæreevne. Uden skrivebord, kan du også nøjes med MDF-plade som bordplade.
5. Opmåling af reol-delen
Mål afstanden fra bordpladen til loftet. Beslut antal hylder i reolen og divider antallet med din afstand. HUSK tykkelsen på MDF-pladerne (2,5 cm). Vores reol-'huller' er 36,5 cm x 37,5 cm. 6. Byg din reol Vi bygger reolen i et samleset af ’H’-figurer. Højden på 'H'et er 2 x hul + 2,5 cm (eller tykkelsen på MDF-pladen). Et godt tip er at få skåret pladerne til i byggemarkedet, hvis ikke du har en dyksav/bordrundsav til rådighed.
7. Samling af ’H’erne
Saml 'H'erne – se evt. guide i vores highlights Instagram.
8. Monter endnu et stykke bordplade
Ovenpå første række 'H'er, monterer vi endnu en bordplade. Denne gang med samme dybde som 'H'erne. Hvis ikke du laver skrivebord, så kan du bruge MDF-plader i stedet her også.
9. Afslutningslister
Vi har monteret lister ved alle samlinger af ’H’-stykkerne, for at gøre afslutningen pænere. Vi har blot hæftet og limet dem på.
10. Spartling og fugning
Sømhuller spartles og mellemrum mellem bagvæg og reol fuges med byggefuge. Vi gentager denne proces to gange – indtil vi er tilfreds med overgangen.
11. Reolen males
Brug en pensel for et snedkeret look. Vi har først grundet reolen og derefter givet den to gang med en god træ/metal maling.
12. Sidebeklædning til skrivebordet
For at fuldende indbygningen af reolen, laves der to sidebeklædninger til de to underskabe der er synlige.
13. Fodliste
Vi har også lavet en 'fodliste' til at montere på soklen. For-mal og skru ind i sokkel.
14. Almuelister på lågerne
Listerne skære til så de sidder 4 cm fra kanten hele vejen rundt. Disse hæftes og limes på. Når limen er tør kan du spartle mellemrum, så samlingerne bliver glatte. Se evt. guide til pyntelister i vores highlights på Instagram.
15. Maling af låger
Grund lågerne og mal dem og sidebeklædningen to gange.
16. Pyntelister i loftet
Vælg evt. en pynteliste som afslutning mellem loft og reol. For-mal den og lim den på.
17. Skrivebordsdelen
Vi har lavet tillægsstykke af ekstra bordplade og dermed fordoblet bredden. Vores tillægsplade er 32 cm. Den er monteret med udtræksstok inkl. u-beslag, så den kan vippes ned.