Kunsten at købe på auktion

Kunsten at købe på auktion

Unikke, sjældne og udsøgte sager og samlerobjekter. Fra kunst til design og antikviteter. Det vil vi gerne have fingrene i, men hvor? Auktioner er et godt bud – se med her, og bliv klædt på til selv at byde med ti gode tips.

1. Find en ting

Jagten på et fund kan sagtens begynde hjemme foran computeren. Men hvis du gerne vil prøve at sidde i stolen eller mærke stoffet, er det en god idé at besøge auktionshusenes udstillinger. På fagsprog hedder det eftersyn. Det er gratis og en stor oplevelse, uanset om du vil købe noget eller ej. Når du finder en genstand på auktionshusenes hjemmesider, kan du tjekke, hvor den er udstillet i virkeligheden. Vær opmærksom på, at der ofte er flere adresser. Og ja, du må gerne fotografere, og det er gratis at gå på eftersyn.

2 . Bare mød op

Hvis du aldrig har været på auktion, kan det godt føles som en lidt elitær og lukket verden. Men alle kan bare gå ind og opleve en af de traditionelle auktioner. Det koster ikke noget, og selv om du ikke har planer om at købe noget, så er den sitrende og forventningsfulde atmosfære i sig selv en oplevelse værd. I øvrigt kan du også komme og gå, som du vil. Så hvis du kun er interesseret i fx moderne møbler, kan du vente med at dukke op, til de kommer under hammeren.

3 . Sådan byder du

De fleste kender myterne: Du kommer til at klø dig på næsen, og vupti falder hammeren, og du er ejer af en kinesisk vase til en halv million. Men vi kan godt punktere den fascinerende myte. Du skal registreres hos auktionshuset, før du kan byde på de traditionelle auktioner. Når du er registreret, får du udleveret et nummereret bydeskilt, som du viser auktionarius under budgivningen. Siden hammeren faldt for første gang hos Bruun Rasmussen i 1948, er der aldrig nogen, der er kommet til at købe noget ved at nyse eller klø sig i næsen.

4 . Hammer slaget

Når der ikke er flere bud, vil auktionarius kigge ud over salen og gentage prisen et par gange. Som regel peger han også på ‘byderen’ med hammeren. Når han er helt sikker på, at der ikke er flere bud, falder det berømte hammerslag, og tingen er solgt. Husk, at der lægges et salær til hammerslaget.

5 . Manden i telefonen

Hvis ikke du har mulighed for at være til stede i salen under auktionen, kan du byde med på telefonen. Det kræver blot, at du forud for auktionen laver en aftale om at blive ringet op, når dine favoritter kommer under hammeren.

6 . Byd online

De tidspressede kan også byde online. Du lægger dit maksimumbud på hjemmesiden, og derefter vil en uvildig kommissionær byde på vegne af dig. Husk, at bud via nettet har deadline senest tre timer, før auktionen begynder.

7 . Hvor mange penge

Der er lidt langt fra at prutte om prisen på et loppemarked til at gå på auktion og byde på eksklusive malerier, antikviteter og designklassikere. Men i begge situationer er drømmen naturligvis at score et fund for en slik. Det er let at blive grebet af stemningen i auktionssalen, så det er en god idé på forhånd at beslutte dig for, hvad din grænse er. Det er auktionarius, der styrer slagets gang og bestemmer intervallerne på budgivningen. Om det er 500 kr., 1.000 kr., 5.000 kr. osv., afhænger af genstandens værdi. Hvis auktionarius lægger hammeren ned uden at slå, er genstanden ikke solgt. Det skyldes enten, at der ikke var nogen bud, eller at buddene ikke nåede over den minimumspris, som auktionshuset på forhånd har aftalt med sælgeren.

8 . Stilhed og andre regler

Auktioner har ikke, som man måske skulle tro, en lang række stramme krav til etikette. Der er som regel ingen dresscode. Så der er et broget miks af slips og jeans i salen. Mange sidder opslugt og koncentreret og følger nøje auktionarius. Men der er også andre, der med diskrete stemmer diskuterer og snakker om priser. Så du behøver ikke at være så stille, at man kan høre en knappenål falde.

9 . Hvad skal du købe?

En cremefarvet vintagebarberstol fra 50erne, et Finn Juhl-skrivebord med hængeskuffer eller et ægte tyrkisk silketæppe? Udbuddet på auktioner er enormt. Tusindvis af genstande kommer daglig til salg inden for kategorier, der spænder fra kunst, design og smykker til vine og bøger. Hvis du følger med på hjemmesiderne, kan du holde øje med kommende, store auktioner. Rent investeringsmæssigt er det værd at gå efter originale, velkendte møbler af designere med et godt ry internationalt. De er mindre påvirket af kriseskabte prissvingninger. Desuden er godt håndværk fra 50erne i høj kurs for tiden.

AUKTIONER I ALLE GENRER

Moderne design og kunst i verdensklasse

Hvis du drømmer om et ægte Picasso, en original Harry Bertoia eller møbler af Frank Lloyd Wright og Frank Gehry, så hold øje med auktionshuset Wright, der har den type auktioner på kalenderen. Wright er specialiseret i at sælge moderne design og kunst og har mere end 30 års erfaring. www.wright20.com

Cool kunst i Norden

Fra sin base i Stockholm har Bukowskis skabt sig et ry som et af Nordens førende auktionshuse inden for kunstauktioner. Her kommer udsøgte og smukke kunstværker under hammeren. Deres onlineauktioner har showroom i Gøteborg, Malmø og Stockholm.

www.bukowskis.com

Den traditionsrige danske

Bruun Rasmussen Kunstauktioner er kendt som Danmarks førende, traditionelle auktionshus, men udbyder også dagligt kunst, antikviteter, design, smykker, vin, bøger osv. på deres netauktioner. I alt bliver det til 100.000 genstande om året. Når Bruun Rasmussen lancerer Live Bidding i løbet af efteråret, bliver det også muligt at følge liveoptagelser fra huset i Bredgade og byde med på de traditionelle auktioner via auktionshusets hjemmeside.

www.bruun-rasmussen.dk

De store internationale

Fra Lady Dianas kjoler til verdensberømte malerier. Der kommer de mest spektakulære ting under hammeren hos de store, førende internationale auktionshuse Sotheby’s og Christie’s. At opleve deres eftersyn forud for auktioner er fuldt ud på højde med at gå på store udstillinger på gallerier og museer. www.sothebys.com, www.christies.com