Indretning

Personligt byhus: Nyt liv i de gamle garager

Hjertet i Sofie og Lausts dejlige byhus er et værksted, der befinder sig i parrets store køkkenalrum i stueetagen. Her lå tidligere tre garager, som i dag er med til at gøre boligen til noget helt særligt.

Sofie og Lausts hus fra 1920’erne ligger i en stille baggård nær Søerne på Østerbro i København. Parret boede først i viceværtlejligheden på første sal i nogle år, men i 2010 købte de hele huset med tre garager under. Sofie er arkitektuddannet, og hun gendesignede bygningen til et åbent byhus, som nu er rammen for den kreative familie på fire. Ideen var at bruge husets oprindelige karaktertræk til at fremelske en personlig bolig. Det blev til det helt åbne stueplan, som på varme sommerdage nærmest er en del af den fælles gård.

– Det udfordrer os på en god måde i forhold til, hvordan man normalt lukker sig om sig selv i sin bolig. Her er der kontakt med de andre beboere, og det giver en fantastisk social kvalitet, synes Sofie.

Sofie og Lise Bjerre i den skønne grønne gård foran byhuset.

Sofie og Lise Bjerre i den skønne grønne gård foran byhuset. De to startede design-virksomheden Wednesday Architecture i fællesskab. Planterne står i store brandspande, som Sofie og Laust fandt i garagen, da de overtog huset.

Sofa.jpg

Sofaen er fra Bolia. På gulvet står flere af Sofies arkitektoniske smykkeskrin, Tingfinder, et af Wednesday Architectures design, som blev lavet til Snedkernes Efterårsudstilling i 2013.

Plads til kreative påfund

I stueetagen er der nu indrettet et stort opholdsareal med køkken, spisebord, sofa og sågar værksted. De gamle garageporte er fjernet, og i stedet er der sat nye døre med sprossevinduer i. Ovenpå ligger bad og soveværelser.

– Da vi byggede om, og børnene var små, var det så dejligt, at vi ikke skulle ud på et andet værksted for at bygge. Så vi besluttede at gøre værkstedet til husets omdrejningspunkt. Vi laver alt her, lige midt i det hele, fortæller Sofie. Fordi værkstedet er husets kerne og en del af det åbne opholdsrum, opfordrer det til, at hele den kreative familie kan arbejde med deres påfund. Her i huset holder beboerne sig ikke tilbage. Her må man gerne bygge en model, save en dims, ja, endda Lausts motorcykler må man skrue på.

Vaerksted.jpg

Værkstedet, som hele familien bruger, er placeret på endevæggen i underetagen. De runde æsker af træ er prototyper fra Sofies firma, Wednesday Architecture. Æskerne hedder Stack.

Huset skal forandre sig

Mange af parrets møbler og ting har Sofie og Laust bygget om på eller repareret i værkstedet. De elsker begge ting med en historie, ting, der er lavet af ærlige materialer og ældes med ynde. Deres stil er en blanding af Lausts forkærlighed for alt fra 1950’erne og Sofies lyst til at mikse frit imellem genrer. Sofie går meget op i materialer, overflader og tekstur. Eksempelvis er al træværket malet med linolie, og det giver en meget fin overflade på træet. Husets begrænsede størrelse spiller en stor rolle for indretningen. Den betyder, at Laust og Sofie tænker meget over, hvordan de helst vil bruge pladsen. Næsten alt i huset er genbrug og vintage fra loppemarkeder og Den Blå Avis eller er arvet eller klunset. Derudover er der enkelte kunstværker lavet af gode venner eller af børnene. – Vi betragter ikke huset som et færdigt projekt, men som noget, der skal forandre sig, i takt med at vores behov ændres. Og så er det jo heldigt, at værkstedet er lige ved hånden, siger Sofie.

Spiseplads.jpg

Bordet er et Poul Kjærholm tegnebord fra Arkitektskolen, som parret fik lavet en plade af askefiner til. Stolene er vintage. Lampen er fra et loppemarked i Berlin. Trappen fandt parret i Den Blå Avis. Plakaten er vintage. Sofie elsker de farverige damer og deres hatte!

TIP

Gør som Sofie, hvis du vil opgradere 70’er stole med brunt læder, så de får et nutidigt look, og giv læderet en gang narvsværte.

Michelinmand.jpg

Værkstedet er ikke kun til praktiske formål, her er også plads til sjove ting, bl.a. fra 50’erne, som Laust er vild med.

Kokken_indefra.jpg

Køkkenet er bygget op omkring det ikoniske vintage køleskab, som Laust og Sofie fandt en gammel reklame for i en skuffe i køkkenet. Det gamle køkken og køleskabet er altså det perfekte par!

Terrasse.jpg
Koekken_udefra.jpg

Vintage køkkenet er fundet i Den Blå Avis. Laust har tilpasset det huset.

Groent_spejl.jpg

Ved trappen hænger et arvet spejl, en tavle, børnene kan tegne på, og en akvarel lavet af Viola.

Badevaerelse.jpg

Badeværelset er nyrenoveret i klassisk stil med en original industrivask og et indbygget badekar. Det eksisterende ovenlys lagde rammerne for rummets indretning under ombygningen. Håndklæderne er fra The Organic Company.

Skammel_entre.jpg

Fra soveværelset er der kig til børnenes fælles værelse. Skamlen og spejlet er fundet på loppemarkeder.

Sovevaerelse.jpg
Sengebord.jpg
Flamingo-plakat.jpg

Børneværelset er indrettet med arveting og bliver lavet om kontinuerligt. Familien fandt skrivebordet på loftet, stolen har været oldemors, og plakaten er fra Zoo. Mormors gamle legetøjskasse har fået nye guldbogstaver.

TIP

Du kan nemt få en fleksibel legetøjskasse til børneværelset ved at sætte hjul under en rustik trækasse og male flotte, grafiske bogstaver på den.

Trappe.jpg

Den gamle trappe blev bevaret under ombygningen, og børnene bruger den som scene og læsehjørne. Det fine skib har Sofie fundet på loppemarked. Den spøjse ‘guld’-kiste er arvegods.

Elefanter.jpg

Barbar-litografiet har Sofies veninde købt i Paris. På den mintgrønne kommode er der plads til en lille elefantparade.

Hvem og hvor?

Hvem: Sofie Trier Mørk, ejer af designvirksomheden Wednesday Architecture, Laust Trier Mørk, filmfotograf, og børnene Viola på 9 og Buster på 5 år

Hvad: Byhus fra 1920’erne på ca. 104 kvadratmeter

Hvor: I en stille baggård nær Søerne på Østerbro

wednesday-architecture.com