skærehave blomster

Her er de bedste tips til en have, som også sikrer dig de smukkeste buketter til dit hjem

Går du og sukker efter din egen skærehave fyldt med smukke blomster, så du kan fylde huset og terrassen med overdådige buketter? Se med her, hvor vi bogstaveligt talt går Jane Wittrock i bedene og får tip til at komme godt i gang.

Der findes et hav af uimodståelige sommerblomster, men vil du forsøge dig med nogle, der er lidt anderledes, anbefaler Jane én eller flere af nedenstående:

Frøkenhat ’Peaches and Cream': Får blomster i forskellige sarte toner.

Løvemund ’Potomac Appleblossom’: Får hvide blomster med rosa midte.

Skønhedsøje ’Incredible Swirl’: Får lyse blomster, der som en flot kontrast er helt mørke i centrum.

Stolt kavaler ’Apricot Lemonade’: Får rosa til ferskenfarvede blomster.

Valmue ’Amazing Grey’: Får dobbelte grålilla blomster i støvede toner.

1.jpg
Jane dyrker flere sorter af stolt kavaler i skærehave, og de livlige blomster bliver ved med at dukke op, til frosten kommer. Når de høje planter hele tiden har god støtte, er der både plads og lys til lavere vækster i bedet, og her planter Jane for eksempel kornblomst, sommerfloks og prydtobak.
2.jpg
Dahlia er en smuk knoldvækst, som er imponerende flot i haven og lige så velegnet og holdbar i buketter. Det er svært at forestille sig en skærehave uden denne klassiker, og ønsker du tidligere blomstring, kan du forspire knoldene indenfor, inden de kommer ud i bedet.
3.jpg
Sommeren kan byde på regn og blæst, og derfor er det en god ide at støtte dine sommerblomster, så de ikke vælter. Her har Jane spændt net ud over højbedet, holdt fast med pinde. Nettet lægges ud, mens planterne er små, og så finder de selv vej gennem det. Når de er vokset til, ser du ikke nettet, men kun ranke blomster. I dette bed vokser blandt andre frøkenhat, stolt kavaler og blåkvast sammen med de yndige gule, ferskenfarvede og rosa løvemund ’Madame Butterfly’.
4.jpg
Klokkeranke er en dejlig klatreplante med smukke klokkeformede blomster og imponerende frøkapsler. Jane høster og sår frøene, såfremt de når at blive modne, inden det bliver for koldt. Klokkeranke er smuk i buketter med sin lidt hængende vækstform.
5.jpg
Jane dyrker hvert år et væld af forskellige sommerblomster, så der kan blive mange og forskelligartede buketter. Her står hun mellem amarant, dahlia og stolt kavaler og udvælger hoved- og biroller til dagens buket.
6.jpg
Kommer rådyrene gerne forbi din have, er det nødvenigt at hegne skærehaven ind, så du selv får glæde af alle sommerens smukke blomster. Samtidig kan det at åbne porten ind til dit helt eget blomsterparadis føles næsten magisk. Det dekorative kastanjehegn skaber desuden en yndig stemning af gammel engelsk landbohave.
7.jpg
Mange frøstande fra sommerens skærehave er så fine, at det er oplagt at tørre og bruge dem i vinterens dekorationer og buketter – eller bare som hængende pynt fra loftet, for eksempel i drivhuset. Husk at høste alle de frø, du kan, så du bliver selvforsynende til næste års skærehave.
8.jpg
Dahliaer - også kaldet georginer er populære, farvestrålende blomster, der kan tilføje liv og glæde til enhver have. Jo flere, du plukker, jo flere blomster kommer der.
9.jpg
Når sommeren går på hæld, og skærehaven langsomt begynder at takke af, samler Jane masser af modne frø ind fra sine planter, så hun er klar til en ny og blomstrende sæson i det kommende år. Du kan overveje at bytte frø med dine havevenner, så du kan prøve nye blomster til buketterne, uden at det koster en formue.
blobid2.jpg
Amarant har herlige hængende blomsterstande, der pynter i haven og giver en helt speciel effekt i en buket, så det er bestemt en sommerblomst, det er værd at finde plads til i skærehaven.
11.jpg
Forspiring betyder, som navnet så fint indikerer, at man sætter frø til spiring, før de plantes ud på deres endelige blivested. Man sår altså frøene under nogle beskyttede og gunstige forhold, hvor de små frø kan få lov at spire op i ro og mag og blive til små planter. En anden grund til, at vi forspirer er, at vi giver planterne et forspring. Når vejret så tillader det, står vi allerede klar med veludviklede planter, parate til at blive plantet ud.
blobid3.jpg
Jane dyrker en lang række sommerblomster i højbede, og hun har fået smedet nogle praktiske gitre, som sørger for god støtte til skønhederne lige fra starten. I højbedet har du mulighed for at så og/eller udplante helt tæt. Bedene her er fyldt med blandt andet prydtobak, sommerasters og dusksalvie.
13.jpg
Det ser flot ud, hvis du lave bede med blomster, der har samme farvetone.
14.jpg
Jane laver sin egen jordblanding, så hendes blomster får den bedst tænkelige start på livet. Jorden bruger hun både i såbakker, og når hun laver små jordblokke med såkaldt soil blockere, og den består af ... Det er vigtigt, at planterne hele tiden har god plads at udvikle sig på, og derfor er det nødvendigt at plante om til større potter undervejs.
15.jpg
Det ultimative formål med en skærehave er blive selvforsynende med buketter gennem hele sommeren, og det er netop, hvad Jane er. Med sin fine æstetiske sans tryller hun den ene flotte buket frem efter den anden.

Få en smuk skærehave

  1. Find en solrig plads, der er beskyttet mod kraftig blæst.
  2. Dyrk i højbede – det er nemt og overskueligt, og du kan let udvide. Du skal let kunne nå midten af bedet uden at træde i det, for eksempel når du skal luge. En bredde på en meter er passende. Mellem bedene kan du lave gangarealer med græs, som er så bredde, at du kan komme til med plæneklipperen.
  3. Dyrk både stauder, toårige og enårige. Lad eventuelt stauderne være i bede for sig selv.
  4. Hvis planterne kræver opbinding, er det en fordel, at deres højde er nogenlunde ensartet.
  5. Gå efter blomster, du kan lide, og som har god holdbarhed i vasen.
  6. Vælg blomster med forskellig blomstringstid – så har du blomster i månedsvis.
  7. Dyrk planter med blomster i forskellige former og farver – det giver variation i buketterne.
  8. Når sæsonen er omme, så lad planterne stå og visne ned.

Har du prøvet efterårssåning?

Jane sår de første frø til næste års flor allerede i efteråret. Det foregår direkte i havejorden, og så blomstrer de i starten af sommeren, og for at få en lang blomstringsperiode sår hun igen om foråret.

Det er ikke alle frø, du kan så om efteråret, men Jane anbefaler kornblomst, kongekommen, sommerridderspore, blomsterkørvel og vild gulerod ’Dara’.

Hun sår dog også de nævnte frø i såbakker i drivhuset, så hun kan plante dem tidligt ud om foråret.

JANES TIPS TIL FORSPIRING

✿ Janes tips til forspiringForspiring – eller forkultivering – benyttes især til blomster med lang udviklingstid. Planterne vil blomstre meget kort sidst på sommeren, hvis du sår dem på friland, men får de et forspring med forkultivering indenfor eller i drivhus, sætter de blomster over en længere periode. Forspiring kan også bruges, hvor du ønsker tidligere blomstring.

✿ Når Jane skal finde blomster til skærehaven, tager hun først og fremmest udgangspunkt i, hvad hun kan lide, men det har også stor betydning, at blomsterne har forholdsvis lange stilke, så de er velegnede til buketter. Desuden går hun efter variation i farver og former, ligesom nogle blomster skal være enkelte, mens andre er fyldte.

✿ Du kan få specialjord til forspiring, da almindelig pottemuld er for næringsholdigt og kan svide spirerne rødderne. Jane blander såjorden med lidt såkaldt perlite, et naturligt mineral, der ligner hvide småsten – det giver en god, luftig jord. Når frøene er sået, drysser hun det gyldenbrune mineral vermiculite ovenpå for at holde på jordens fugtighed.

✿ Jane sår i bakker, men bruger også de såkaldte soil blockere, der inddeler jorden i små, firkantede blokke. Med denne metode kan du placere de spirende planter meget tæt, og der er ingen beskadigede rødder i forbindelse med om- og udplantning. Ulempen er, at de let tørrer ud, så du bør være omhyggelig med vandingen.

✿ Jane sætter de tidligt tilsåede potter, for eksempel løvemund, ud i drivhuset, når de er spiret, for hendes erfaring er, at de godt kan tåle lidt frost. Skulle der komme en periode med megen kulde, kan det være nødvendigt at varme lidt op.

✿ Efterhånden som spirerne vokser til, er det ofte nødvendigt at prikle, altså, give de fremspirede planter mere plads at vokse på. De skal plantes over i større potter eller med større afstand i bakker. Her er det vigtigt at passe godt på de spæde rødder, hvorfor det er en god ide at bore plantehullet med en priklepind eller blyant, så planten er nem at placere.

✿ Når al fare for frost er drevet over, skal planterne ud på deres endelige voksested. Det er dog en omvæltning at komme fra en lun, beskyttet placering og ud i haven, så de små planter har gavn af afhærdning, hvor du for hver dag sætter dem udenfor lidt længere tid. Efter en uges tid er planterne robuste nok til at blive plantet ud, men vær særdeles grundig med vanding i starten; der skal ikke megen udtørring til, før de små vækster går til. Fortsæt med at vande efter behov, og sørg om nødvendigt for opbinding.Så er der bare tilbage at glæde sig til et eventyrligt blomsterflor og vaser fyldt med vidunderlige buketter.

✿ Har du ikke mod på at kaste dig ud i en lang forspiringsproces, er det heldigvis ingen hindring for at få en smuk skærehave, for der er en række frø, du kan så direkte i havejorden, for eksempel dusksalvie, flerfarvet okseøje, frøkenhat, guldvalmue, jomfru i det grønne, kinesisk hundetunge, mamelukærme, morgenfrue, solvinge, stolt kavaler, tallerkensmækker og vild gulerod.