✿ Janes tips til forspiringForspiring – eller forkultivering – benyttes især til blomster med lang udviklingstid. Planterne vil blomstre meget kort sidst på sommeren, hvis du sår dem på friland, men får de et forspring med forkultivering indenfor eller i drivhus, sætter de blomster over en længere periode. Forspiring kan også bruges, hvor du ønsker tidligere blomstring.
✿ Når Jane skal finde blomster til skærehaven, tager hun først og fremmest udgangspunkt i, hvad hun kan lide, men det har også stor betydning, at blomsterne har forholdsvis lange stilke, så de er velegnede til buketter. Desuden går hun efter variation i farver og former, ligesom nogle blomster skal være enkelte, mens andre er fyldte.
✿ Du kan få specialjord til forspiring, da almindelig pottemuld er for næringsholdigt og kan svide spirerne rødderne. Jane blander såjorden med lidt såkaldt perlite, et naturligt mineral, der ligner hvide småsten – det giver en god, luftig jord. Når frøene er sået, drysser hun det gyldenbrune mineral vermiculite ovenpå for at holde på jordens fugtighed.
✿ Jane sår i bakker, men bruger også de såkaldte soil blockere, der inddeler jorden i små, firkantede blokke. Med denne metode kan du placere de spirende planter meget tæt, og der er ingen beskadigede rødder i forbindelse med om- og udplantning. Ulempen er, at de let tørrer ud, så du bør være omhyggelig med vandingen.
✿ Jane sætter de tidligt tilsåede potter, for eksempel løvemund, ud i drivhuset, når de er spiret, for hendes erfaring er, at de godt kan tåle lidt frost. Skulle der komme en periode med megen kulde, kan det være nødvendigt at varme lidt op.
✿ Efterhånden som spirerne vokser til, er det ofte nødvendigt at prikle, altså, give de fremspirede planter mere plads at vokse på. De skal plantes over i større potter eller med større afstand i bakker. Her er det vigtigt at passe godt på de spæde rødder, hvorfor det er en god ide at bore plantehullet med en priklepind eller blyant, så planten er nem at placere.
✿ Når al fare for frost er drevet over, skal planterne ud på deres endelige voksested. Det er dog en omvæltning at komme fra en lun, beskyttet placering og ud i haven, så de små planter har gavn af afhærdning, hvor du for hver dag sætter dem udenfor lidt længere tid. Efter en uges tid er planterne robuste nok til at blive plantet ud, men vær særdeles grundig med vanding i starten; der skal ikke megen udtørring til, før de små vækster går til. Fortsæt med at vande efter behov, og sørg om nødvendigt for opbinding.Så er der bare tilbage at glæde sig til et eventyrligt blomsterflor og vaser fyldt med vidunderlige buketter.
✿ Har du ikke mod på at kaste dig ud i en lang forspiringsproces, er det heldigvis ingen hindring for at få en smuk skærehave, for der er en række frø, du kan så direkte i havejorden, for eksempel dusksalvie, flerfarvet okseøje, frøkenhat, guldvalmue, jomfru i det grønne, kinesisk hundetunge, mamelukærme, morgenfrue, solvinge, stolt kavaler, tallerkensmækker og vild gulerod.