Dorte vil have os til at strikke i blinde: "Det tilføjer en dimension af leg og spil"
Normalt er strikkebøger fyldt med fine billeder og diagrammer. Det er den, Dorte Hummelshøj Jakobsen lige har udgivet ikke. Her strikker du i blinde udelukkende efter en simpel vejledning – uden at vide, hvad du ender op med. Ifølge ophavskvinden gør det strik til lidt af en leg.
Det var et svigt af dimensioner. Dorte Hummelshøj Jakobsen havde hele sit liv ernæret sig ved hjælp af sin intellektuelt inklinerede hjerne. Som gymnasielærer og senere som forfatter. Men pludselig en dag ville hendes hjerne ikke samarbejde. Efter flere stresssammenbrud og månedlange sygemeldinger var det, som om at den endeligt var kortsluttet. Dorte kunne ikke koncentrere sig om selv de simpleste opgaver. Hendes ellers skarpe hukommelse svigtede hende, og hun følte sig uendeligt træt.
Midt i al elendigheden åbenbarede der sig imidlertid et skjult talent. For det viste sig, at Dorte Hummelshøj Jakobsen kan udtænke strikkeopskrifter og faktisk er ganske ferm til det. Hun kan lave lette og ligetil mønstre, som alle med et sæt pinde og en garnnøgle kan følge. Og komplicerede, krævende diagrammer, der kan få selv de mest erfarne strikkere til at hvæsse pindene og knibe øjnene sammen i koncentration.
– Jeg fandt ud af det ved et rent tilfælde. Strikkeriet var blevet min vej ud af stressen, fordi arbejdet med pindene fik uroen ud af hovedet og ned i hænderne, men efterhånden, som tiden gik, begyndte jeg at tænke, at man kunne da også strikke sådan eller sådan. Og så begyndte jeg at konstruere mine egne opskrifter.
"Det er lidt som en form for Sudoku, kryds og tværs eller rebus"
Dorte Hummelshøj Jakobsen
Verdens første
Dorte lagde sine opskrifter på nettet, og de blev en succes. I dag har hun udgivet tre strikkebøger, der har solgt mere end de krimier, hun tidligere har udgivet. Og på den Facebookside, hun har lanceret med egne mønstre tip og fif, har hun over 4000 følgere, der ivrigt kaster sig over de mønstre, hun deler på nettet og i sine bøger. Nu vil hun se, om de også tør følge hende, hvis hun – i overført betydning – giver dem bind for øjnene.
– Jeg har skrevet verdens muligvis første blindstrikkebog, fortæller hun.
Hvis ikke det er verdens, så er det i hvert fald nok Danmarks første. Konceptet går i al sin enkelhed ud på, at der ingen diagrammer eller billeder findes i bogen, men udelukkende er en skriftlig vejledning. De enkelte opskrifter har heller ikke navne eller beskrivelser, der kan afsløre, hvordan mønstrene ser ud. Siderne består udelukkende af tal og bogstaver. Af hemmelige koder, der skal knækkes, om man vil.
– På den måde opdager man først langsomt, og efterhånden som strikkeriet skrider frem, hvordan det, man strikker, ser ud. Det er en overraskelse, og det giver en spænding og en anden dimension til det at strikke, som både nybegyndere og øvede strikkere faktisk efterspørger, fortæller Dorte.
LÆS OGSÅ: 7 sunde grunde til at strikke
Kun klude
Hun ved det, fordi hun blandt sine følgere på Facebook både har strikke-novicer og meget erfarne og rutinerede strikkere, og begge hold har vist interesse for blindstrik-mønstre, når hun fra tid til anden har lagt dem op på sin side for at prøve konceptet af.
– De fortæller, at det er sjovt og faktisk også ret spændende at se noget komme til syne, som man ikke på forhånd har nogen anelse om, hvordan kommer til at se ud. Det er lidt som en form for Sudoku, kryds og tværs eller rebus. Man ved, at det nok skal komme til at gå op, men hvordan har man ingen idé om. Det tilføjer en dimension af leg og spil til strikkeriet, og mine følgere beder hele tiden om flere mønstre.
Dem har Dorte nu samlet i blindstrikkebogen med mønstre, der stiger i sværhedsgrad efterhånden, som siderne skrider frem. Fra det helt enkle til det ganske komplicerede. Dortes strikkeopskrifter er imidlertid altid overskuelige, for hun laver udelukkende opskrifter på klude.
– Jeg har fra begyndelsen kun beskæftiget mig med klude – karklude, vaskeklude, viskestykker eller håndklæder. For jeg kan lide det enkle i dimensionerne og er ikke så tiltrukket af de krav til tredimensionalitet og pasform, der ligger i at strikke trøjer, huer og sokker. Til gengæld er jeg meget optaget af at skabe mønstre og effekter i de endimensionelle kvadrater. Former, mønstre og teksturer, der kan være ganske lette at strikke eller kræve erfaring og koncentration.
Nyder at tænke i forme
Det er ret fantastisk, synes hun, at andre har det som hende. De tre bøger, hun tidligere har udgivet om kludestrik, har været meget populære, og hun tror også på, at blindstrikkebogen, vil blive en succes.
– Det er selvfølgelig virkelig skønt, at andre synes om det, jeg laver. Og at de stoler på, at de mønstre, jeg udtænker og konstruerer, holder, når de prøves af på pindene. At de går op og bliver smukke, spændende eller sjove Men det bedste, siger Dorte, er, at mønstrene er et bevis på, at hendes hjerne stadig fungerer. Og at den fungerer godt.
– Jeg kan ikke undervise eller udtænke krimiplots længere. Men lige det her er min hjerne skarp til. Jeg er god til at tænke i former, diagrammer og geometri. Og jeg nyder at gøre det. For andres skyld, men også for min egen.