Lav din egen fortryllende sirup, som du kan bruge til at dryppe over kage, frugt og yoghurt.
Korn af 2 vaniljestænger
2 dl vand
200 g sukker
Sådan gør du: Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn, stænger, vand og sukker i en gryde, og kog op. Lad det koge ved svag varme uden låg i ca. 10 min., til lagen tykner en smule. Afkøl siruppen, og hæld på glas.
Klassikeren, vi alle elsker. Her med sæsonens pærer og masser af vanilje.
Tid: ca. 30 min. plus koge- og bagetid samt tid til afkøling
Annonse
2 pærer
2 spsk. smør
2 spsk. sukker
korn af 1 stang vanilje
5 dl piskefløde
100 g sukker
5 æggeblommer
__________
1. Skær pærerne i halve. Fjern kernehus og skræl. Skær pærerne i små tern. Smelt smørret på en pande, og rist pærerne et par minutter. Drys sukker over, og tag panden af varmen. Pærerne må endelig ikke blive for bløde.
2. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom fløde, vaniljekorn, vaniljestang og sukker i en gryde, og lad det simre i ca. 10 min. Afkøl fløden, til den er lunken. Tag vaniljestangen op.
3. Rør æggeblommerne sammen i en skål. Hæld den lune fløde i, mens der piskes. Fordel pærerne i bunden af 6 portionsskåle, der tåler at komme i ovnen. Hæld cremen i skålene.
4. Bag crème brûlée i vandbad ved 120 grader i ca. 45 min., til cremen er fast. Tag dem ud, og stil dem i køleskabet et par timer. De skal være helt kolde.
5. Før servering drysses overfladen med et tyndt lag sukker. Karamelliser overfladen med en gasbrænder, eller grill i ovnen et par minutter, til sukkeret smelter.
Ren barndomsnostalgi! Husk, at kiksekagen skal have tid til at stå i køleskabet i minimum 4 timer, inden der skæres af den.
Tid: ca. 20 min. plus tid til afkøling
300 g mørk chokolade
1 dåse kondenseret mælk, ca. 400 g
35 g smør
ca. 20 firkantede vaniljekiks
__________
1. Beklæd en aflang smal rugbrødsform med husholdningsfilm.
2. Hak chokoladen groft, og kom den i en lille gryde sammen med kondenseret mælk og smør. Lad blandingen smelte ved svag varme. Rør jævnligt, så det ikke brænder på. Rør massen ensartet, og tag gryden af varmen.
3. Læg et tyndt lag chokolade i bunden af formen. Læg derpå et lag kiks. Fortsæt, til der er 4 lag i alt. Slut med et lag chokolade. Stil kiksekagen tildækket i køleskabet til næste dag.
4. Tag kagen ud ca. 10 min. før servering, og skær den i skiver.
Hvid chokolademousse med appelsinmarinerede brombær
Til 6 personer
Skift den klassiske mørke chokolademousse ud med en mindst lige så lækker og luftig hvid chokolademousse.
Tid: ca. 30 min. plus tid til afkøling og marinering
2 blade husblas
6 pasteuriserede æggeblommer (svarer til 3 bægre)
50 g sukker
150 g hvid chokolade
2½ dl piskefløde
Appelsinmarinerede brombær:
50 g sukker
1 dl appelsinsaft
revet skal af 1 økologisk appelsin
125 g brombær
__________
1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Pisk æggeblommer med sukker til en æggesnaps.
2. Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Pisk fløden til skum. Tag husblassen op af vandet, og smelt den ved svag varme i det vand, som hænger ved.
3. Rør chokoladen i æggemassen. Vend dernæst med den smeltede husblas og til sidst fløden. Fordel moussen i portionsglas, og lad den stivne i køleskabet i ca. 4 timer.
4. Kom sukker og appelsinsaft i en lille gryde, og kog op, til sukkeret er opløst. Tilsæt revet appelsinskal, og hæld lagen over bærrene. Lad bærrene marinere et par timer. Top moussen med brombær og appelsinlage inden servering.