Derfor er vaniljestænger så dyre

Findes der et godt alternativ til de dyre vaniljestænger? Få svaret her

Smagen af vanilje er uundværlig i denne tid, hvor jeg skal lave lækkerier som vaniljekranse og risalamande, men hvorfor er vaniljestænger blevet så dyre, og findes der et alternativ?Sådan spørger en læser Hjemmets forbrugerjournalist Jeanette. Se hendes svar her, og læs meget mere om den fantastiske vaniljestang:

Priserne på vaniljestænger stiger desværre i takt med den globale opvarming. Blandt andet var der en cyklon på Madagaskar i 2017, der ødelagde store dele af de vaniljeplantager, som lå der, og det har skabt øget efterspørgsel på vanilje, da Madagaskar står for 80 procent af verdens samlede vaniljeproduktion.

Skal du lave risalamande, vaniljekranse eller is, anbefales det, at du bruger ægte vaniljestænger, hvor du kan skrabe de rene korn ud af vaniljestangens midte. De giver en særlig smag og tekstur. Som et alternativ til kornene, kan du bruge vaniljepulver. Det går for eksempel godt i brøddej og skærekager. Gå efter en god vaniljepulver, der ikke bare smager sødt, men som smager af vaniljestænger, der er tørret og efterfølgende blendet fint.

Du kan også bruge vaniljearoma, der er udvundet af naturlige materialer som vaniljestænger, planter eller træer. Forsøg til gengæld at gå uden om det der bare kaldes aroma, da det ofte har en syntetisk smag og er et produkt, hvor smagen er kemisk sammensat, så det smager som vanilje, selvom det intet har med vanilje at gøre. Og så må du have en rigtig god fornøjelse med julesyslerne.

Lav dit eget vaniljesukker

Af Katrine Klinken/Foto: Line Falck

  • Kom tomme vaniljestænger uden korn i et glas med sukker, luk det, og lad det trække i mindst en uge.
  • Sukkeret får en dejlig vaniljesmag, og kan bruges som drys på grød, til kagecreme, iscreme eller erstatte almindeligt sukker i en bageopskrift.
  • Det får ikke så kraftig en smag som industrifremstillet vaniljesukker.vaniljesukker.jpg

Den fantastiske vanilje

Af Katrine Klinken

Vi elsker vanilje i cremer, is, kager og andre søde desserter. Men vanilje kan også bruges i det salte køkken, f.eks. med pastinak eller skaldyr. 

Vidste du... 

  • Vanilje er faktisk en frøkapsel fra en tropisk orkidé.
  • Planten har været dyrket i Mexico i mange hundrede år og dyrkes nu også på Madagaskar og i Indonesien.
  • Når blomsten åbner sig, håndplukkes frøkapslen (vaniljestangen), der kan være op til 30 cm lang.
  • Derefter går den igennem en kompliceret proces med gæring, modning og tørring i op til 4 uger.
  • Den friske vaniljestang er gullig og næsten uden smag.
  • Under tørringen bliver den sort og udvikler de mange fine smags- og aromastoffer.
  • En tørret vaniljestang vejer 3-10 g.

Den centrale smag i vanilje skyldes vanillin, som også kan fremstilles syntetisk. Vanillin bruges ofte i industrifremstillet is, slik og vaniljesukker. Især i kornene i vaniljestangen findes olier, der ud over vanillin indeholder flere hundrede andre smagsstoffer, der gør smagen større. Vaniljestangen kan bruges til f.eks. at koge i cremer og sukkerlage.

Der er mange vaniljetyper i handelen, og de kan bruges til det samme i lidt forskellige mængder – det er mest et spørgsmål om smag, og der er store prisforskelle. Vaniljestænger har lang holdbarhed, når de opbevares tørt, køligt og mørkt.