Chokoladekage

Klassiske kager, du ikke kan sige nej til

De holdt for næsten 100 år siden, og de holder stadig. Få opskrifterne på chokoladekage med smørcreme, Toscakage, smørkage med remonce og et klassisk sigtebrød.

Chokoladekage med smørcreme

Uhm... det her er en klassiker fra mange barndomshjem, hvor den ofte gik under navnet ‘Brun kage med smørcreme’. Kagen kan med fordel bages i god tid, men skal først lægges sammen med smørcremen lige før servering.

Tid: ca. 30 min. plus bagetid

(1 kage – ca. 16 stykker)

75 g smør

300 g sukker

3 æg

300 g hvedemel

5 spsk. kakaopulver

1 tsk. bagepulver

1 tsk. natron

½ tsk. vaniljesukker

2 dl kærnemælk

Smørcreme:

200 g blødt smør

100 g flormelis

Glasur:

150 g flormelis

25 g kakaopulver

lidt kogende vand

1. Pisk smør med sukker. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland hvedemel med kakaopulver, bagepulver, natron og vaniljesukker i en skål. Kom melblandingen i dejen skiftevis med kærnemælk.

2. Kom dejen i en lille bradepande (ca. 25 x 30 cm) foret med bagepapir, og bag ved 180 grader i ca. 35 min. Mærk efter med en kødnål, om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages den lidt længere tid.

3. Afkøl kagen. Skær kanterne af, og skær kagen i to lige aflange stykker.

4. Rør smør med flormelis til en creme, og læg kagen sammen.

5. Rør glasuren sammen, og dekorer kagen.

Toscakage de luxe

Toscakagens varemærke er det tykke lag nøddekaramel på toppen. Kagen rækker til mange og holder sig fint i en beholder med låg.

Tid: ca. 30 min. plus bagetid

(ca. 16 stk.)

3 æg

125 g sukker

125 g smør

reven skal af 1 økologisk citron

100 g marcipan

125 g hvedemel

1 tsk. bagepulver

Nøddekaramel:

150 g mandler

50 g hasselnødder

50 g kokosmel

150 g sukker

150 g smør

3 spsk. hvedemel

3 spsk. fløde

1. Pisk æg og sukker skummende. Smelt smørret, og kom det i æggemassen sammen med reven citronskal, revet marcipan, mel og bagepulver.

2. Hæld dejen i en kvadratisk form foret med bagepapir. Bag kagen ved 175 grader i ca. 25 min.

3. Smut mandlerne, og hak dem sammen med hasselnødderne. Kom nødderne i en gryde sammen med kokosmel, sukker, smør, hvedemel og fløde. Kog et par minutter under omrøring til en karamelmasse.

4. Top kagen med nøddekaramel, og bag den i yderligere ca. 5 min., til den er gylden. Afkøl kagen i formen, før den skæres ud.

Smørkage med remonce

En rigtig smørkage kan enten bages af en wienerbrødsdej eller af en klassisk sød gærdej. Vi foretrækker den søde gærdej og fylder den med både creme og remonce.

Tid: ca. 45 min. plus bagetid

(1 kage – rækker til ca. 8 personer)

Dej:

1½ dl letmælk

25 g gær

2 små æg

½ spsk. stødt kanel

½ spsk. stødt kardemomme

50 g rørsukker

1 tsk. groft salt

50 g smør

ca. 425 g hvedemel

Vaniljecreme:

2 æggeblommer

3 spsk. sukker

2 tsk. majsstivelse

korn af ½ stang vanilje

2 dl letmælk

Remonce:

200 g blødt smør

150 g rørsukker

1 spsk. stødt kanel

50 g rosiner (kan udelades)

1 sammenpisket æg til pensling

Glasur:

ca. 100 g flormelis

lidt kogende vand

1.  Lun mælken, hæld den i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, krydderier, sukker, salt og blødt smør, og rør godt rundt. Tilsæt melet lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig, men endelig ikke tør. Lad dejen hæve tildækket ca. 15 min. på køkkenbordet.

2. Pisk æggeblommer med sukker, majsstivelse og vaniljekorn i en gryde. Pisk det sammen med mælk, og kog op under piskning, til cremen tykner.

3. Hæld cremen i en skål, drys overfladen med en smule sukker, og afkøl.

4. Pisk smør med sukker og kanel til remonce. Brug evt. en håndmikser.

5. Del dejen i to stykker. Rul det ene stykke ud, så det passer i størrelsen til en stor springform, ca. 25 cm diameter.

6. Fordel halvdelen af cremen på dejen sammen med et tyndt lag remonce. Den kan være svær at smøre på, men kan fordeles i nogle små ‘klatter’ med en teske.

7. Rul resten af dejen ud til en plade på ca. 20 x 30 cm, og fordel creme og remonce herpå. Drys evt. med rosiner. Rul forsigtigt dejen sammen som til en roulade, men pas på, at fyldet ikke løber ud. Skær dejen ud i 7-8 stykker med en skarp kniv, og læg dem i formen. Begynd i midten og beregn plads til hævning. Lad kagen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

8. Pensl kagen med sammenpisket æg.

9. Bag kagen ved 200 grader i ca. 45 min. De sidste 15 min. lægges et stykke stanniol over. Afkøl kagen.  Rør glasuren sammen, og dekorer kagen, før den serveres.

Tip:

Smørkagen smager allerbedst nybagt!

Sigtebrød med birkes

Vi afviger lidt fra den traditionelle opskrift og bager brødet med en fordej, som skal røres sammen dagen før bagning. Til gengæld får du et sigtebrød, der smager fantastisk.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

(2 stk.)

Fordej:

2 dl vand

10 g gær

1 spsk. salt

100 g speltmel

2½ dl kærnemælk

1 spsk. honning

300 g sigtemel

200 g hvedemel

blå birkes til pynt

Dag 1:

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, og rør speltmel i væsken. Rør fordejen godt sammen. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2:

2. Kom fordej, kærnemælk og honning i en stor røreskål. Tilsæt sigtemel, og rør dernæst hvedemel i dejen, lidt ad gangen. Rør, indtil dejen er glat og smidig, men en anelse klistret.

3. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

4. Del dejen i to stykker, og form til to brød. Læg brødene i bageforme (ca. 1,2 liter) foret med bagepapir. Stil brødene til hævning et lunt sted i ca. 30 min.

5. Rids brødene på langs, pensl med vand, og drys med birkes.

6. Tænd ovnen på 250 grader, og lad en bradepande blive nederst i ovnen. Hæld et stort glas vand i bradepanden, og stil brødene i ovnen på en rist. Bag i ca. 10 min. Sænk varmen til 200 grader, og bag i yderligere 20 min. Afkøl brødene lidt i formene, inden de vendes ud.