Bornholm har alt, hvad et hungrende feriehjerte kan drømme om. Særligt når det gælder kulinariske oplevelser. Tag med på BoligLivs gastronomiske rejse til solskinsøen, nyd en middag på flagskibet Kadeau, og mød alle de passionerede madentusiaster, der eksperimenterer med alt fra vingummi på tang til skinke lagret i en gammel bunker.
8 spiselige grunde til at tage til Bornholm lige nu:
Kadeau
Kadeau er kommet på alles læber, efter at den københavnske afdeling blev tildelt en michelinstjerne, men restauranten er længe blevet rost af madanmelderne, som har givet den prædikatet ‘Bornholms bedste måltid’ – og det er det utvivlsomt, stjernedrys eller ej. Kadeau ligger smukt yderst på klitterne ikke langt fra Dueodde på Bornholms sydspids – og som en anmelder pointerede, er afstandene på Bornholm ikke større end, at man næsten altid kan forsvare at tage en taxa, så alle i selskabet med god samvittighed kan nyde de udsøgte vine, der følger med måltidet her. Trekløveret Nicolai Nørregaard, Magnus Høegh Kofoed og Rasmus Kofoed serverer det, de selv kalder ‘bornholmsk-nordisk mad’, og hvad enten du er på vej til at booke bord eller ej, anbefaler vi, at du lige klikker forbi hjemmesiden alene for de utroligt smukke mad- og landskabsbilleder fra stedet.
Smukkere udsigt og lækrere mad skal du lede længe efter! Restaurant Le Port ligger på Bornholms vestkyst i Vang lidt syd for Hammershus, og hvis eftermiddagen er blevet tilbragt blandt de sagnomspundne ruiner, er det oplagt at slutte dagen her med solnedgang, bobler i glasset og god mad. Det er på ingen måde fornemt eller prætentiøst, bare superhyggeligt med ild i pejsen på kølige dage, lys på bordet og god stemning. Maden tager udgangspunkt i det dansk-franske, og der er – selvfølgelig – masser af bornholmske råvarer og lokale producenter repræsenteret på menukortet.
Annonse
Du får tre retter for 385 kr. og vine fra 265 kr. flasken.
På havnen i Listed lidt nord for Svaneke kan du stoppe og tage dagens første kaffe- eller ispause hos Bay Frost, hvor indehaver Signe tryller det ypperste hjemmebag frem. Alt bliver bagt på stedet af de bedste råvarer, og der er lagt mere kærlighed i et enkelt stykke kage her end i 7-11’s samlede bake-off produktion. I det tilstødende lokale har Signes mand, Sebastian Frost, sin guldsmedeforretning, så hvis du ud over kaffen er i markedet for et nyt ur eller en ring med svævende diamant, så kan begge dele klares her.
Bonus: Hvis du er her, samtidig med at en af fiskekutterne kommer ind, kan du købe aftensmaden direkte fra båden.
Ingen af de danske færgeruter har nogen sinde været kendt for deres kulinariske fortræffeligheder, og det gjaldt også for bornholmerfærgen Leonora Christine, der af samme årsag optrådte som case i TV programmet ‘Med kniven for struben’ i vinteren 2012. Gourmetkokken Bo Bech tog restauranten under kærlig behandling, og det kom der flere gode tiltag ud af både i forhold til udvalg, produktion og råvarer. Det bedste, han gav færgen, var dog opskriften på en eminent Gateau Marcel – altså en chokoladekage, hvor en del af dejen lægges på toppen som mousse, efter den er bagt. Vi kender ikke salgstallene for kage på færgen, men vil mene, at de må være steget markant, efter at denne chokoladebombe er blevet fast indslag på kagebordet.
Foto venligst udlånt fra Anneauchocolat.dk.
Annonse
Bo Bechs Gateau Marcel
275 g smør
275 g chokolade
180 g pasteuriserede æggeblommer
275 g sukker
315 g pasteuriserede æggehvider
kakao til drys
1. Smelt smørret og chokoladen sammen.
2. Pisk en æggesnaps af blommerne og lidt over halvdelen af sukkeret. Snapsen er færdig, når sukkeret er opløst.
3. Pisk æggehviderne, og tilsæt resten af sukkeret i det øjeblik hviderne skummer, og kun lidt ad gangen.
Annonse
4. Kom først chokolademassen ned til æggesnapsen, og vend. Vend derefter forsigtigt sammen med de piskede hvider. Pas meget på ikke at slå al luften ud! Hæld 2/3 af dejen i en springform, og bag den ved 175 grader i en halv times tid.
5. Når kagen har kølet af, smøres resten af cremen på toppen, og der drysses med kakao.
Karamel Kompagniets slentrebar
Alene ordet ‘slentrebar’ får ens mundvand til at løbe! Barren er Karamel Kompagniets opfindelse og en ekstravagant godbid til alle os, der synes, at enkelt karamel er alt for lidt, og at spise hele posen er for pinligt! Karamel Kompagniet har til huse i Gudhjem, hvor det blev startet som et lille familieforetagende af en tilflytterfamilie i 2004. Opskriften på de bløde karameller kommer oprindelig fra indehaver Annas engelske bedstemor, og den er med tiden blevet videreudviklet, så der nu også fristes med kokoslakrids- karameller, hyldeblomstkarameller og andre variationer over den klassiske flødekaramel.
P.S. Der er altid smagsprøver, når man kigger forbi butikken!
Vingummi lavet på tang? Kan man det, og smager det overhovedet godt? Ja! Vibeke Bengtson og Jonas Bohn er to gastronomiske ildsjæle med en fortid hos Svaneke ismejeri. De brænder for deres lokalområde og for lokale råvarer, og med de senere års fokus på tangs eminente egenskaber var det oplagt for dem at eksperimentere med tang som erstatning for gelatinen i vingummi. Der bliver dog også produceret ‘normal’ vingummi med gelatine i det lille baglokale, og der er altså tale om håndlavet gourmetvingummi. Her er kælet for smagen med bl.a. hyldeblomst, stikkelsbær og rabarber – og alt produceres med naturlige farvestoffer og fyldes dernæst på dåser med poetiske navne som ‘koraller’, ‘muslingeskaller’ og ‘menneskelykke’. Der er lyserødt og sommerligt på den søde og feriehyggelige måde i den lille cafe, hvor der også serveres hjemmelavet is, bl.a. en variant med salt-karamel, der er ren menneskelykke.
Midt på torvet i Danmarks østligste (og måske hyggeligste) købstad ligger Svaneke Bryghus i en gammel købmandsgård, hvor det er oplagt at indtage frokosten ved et bord i solen. I 2007 blev produktionen udvidet, og brygningen foregår nu i et nybygget bryghus i udkanten af byen, hvor øl med navne som ‘Tante Møghe’ og ‘Red Hot Chili Ale’ bliver tappet og sendt ud til hele landet. Det oprindelige anlæg i restauranten bliver stadig brugt til udvikling og eksperimenter, og lægger du vejen forbi i sommerhalvåret, kan du være heldig at få lov at smage.
Truslen fra øst er for længst aftaget, og i de gamle koldkrigsbunkere i Almindingen er det tunge skyts byttet ud med skinker! Vi står midt i skoven ved en næsten skjult indgang til en bunker, og Jørgen Christensen viser stolt en af de færdige skinker frem. Den har været halvandet år undervejs – og der er kun lavet ganske få, for han ville være sikker på at få alle godkendelser i orden, før han for alvor satte produktionen i gang. Indtil nu har han primært brugt bunkeren til at tørre de eftertragtede hjemmelavede spegepølser, som han sælger fra sin gårdbutik i Øster Marie, men nu er godkendelserne faldet på plads, og han kan få lov at lave de gourmetskinker, han har drømt om. Vil du selv smage, må du lægge vejen forbi gårdbutikken, der også har en lille café, eller være klar på torvet i udvalgte bornholmske byer, hvor den lille salgsvogn kommer forbi i løbet af ugen. Tjek tiderne på hjemmesiden.