Stikkelsbærsuppe fra Hjemmet

Stikkelsbærsuppe

Sød og syrlig suppe med stikkelsbær

Min søde svigerinde forkæler mig ofte med flere bæreposer med frugt og bær. Hun har et sommerhus på Bornholm med en oase af en have med bugnende frugttræer og –buske, og jeg er den lykkelige aftager.

Forleden læssede hun en ordentlig portion grønne stikkelsbær af ved min fordør, og jeg gik lidt rundt og spekulerede på, hvordan jeg bedst fik dem brugt. Marmelade lå lige for, men så kom jeg i tanker om min mors fantastiske stikkelsbærgrød, som jeg ofte slubrede i mig som barn.

Vi havde en velvoksen stikkelsbærbusk i køkkenhaven med frygtindgydende torne, så jeg holdt mig på tilbørlig afstand. Men når suppen kom på bordet, var der altid nærkontakt. Vi fik den som regel med fløde, men det smager altså også godt med en kugle vaniljeis.

4 personer

Arbejdstid: 30 min. 

Kogetid: ca. 20 min. 

1 kg stikkelsbær (grønne eller røde) 

4 dl vand

100 g rørsukker

1 vaniljestang

3 spsk. citronsaft

evt. lidt jævning (maizena udrørt i vand) 

Tilbehør: vaniljeis, fløde eller flødeskum

1. Nip stikkelsbærrene, og kom dem i en gryde med vand, rørsukker, kornene fra vaniljestangen og den tomme vaniljestang. Varm op til kogepunktet, og lad det simre i ca. 10 min., til bærrene brister. Tag den tomme vaniljestang op.

2. Blend stikkelsbærrene med en stavblender, og pres dem igennem en sigte, så de små kerner sies fra.

3. Tilsæt citronsaft, og kog suppen ind til lidt tykkere konsistens – tilsæt evt. lidt jævning. Smag til ekstra sukker, hvis suppen er for bitter.

4. Afkøl suppen, og servér den kold med en kugle vaniljeis, fløde eller en klat flødeskum.

Tip: Ønsker du suppen mere krydret, kan du tilsætte 1 lille kanelstang eller 1 helt kardemommefrø. Husk at fiske det op sammen med vaniljestangen.