Modebranchen har i årevis modtaget kritik for dens skuldertrækkende attitude overfor den generelle debat om diversitet i mainstreammedierne – for at bruge modeller, der ligner hinanden og for at producere tøj til én bestemt kropstype.
De seneste par år har flere og flere brands og modevirksomheder dog taget et klart standpunkt i netop denne debat. Senest har brandet Beauty & Pin-Ups lanceret en kampagne med 32-årige Katie Meade i front. Hun er, udover at være smuk, stærk og fotogen, også diagnosticeret med Downs syndrom.
LÆS OGSÅ: Louboutin udvider sin "Nude"-kollektion
Det lyder måske ikke i sig selv bemærkelsesværdigt, men det er faktisk første gang, at en model med Downs syndrom er ansigt i en beauty-kampagne. Kampagnen omhandler hårplejeserien "Fearless Hair Rescue Treatment".
Mere diversitet i modebranchen
Katie Meade er ikke den første model med Downs syndrom, som har fået opmærksomhed i modebranchen. I 2015 gjorde især Madeline Stuart sig bemærket, da hun landede kampagner for mærkerne everMaya og Manifesta, efter at have gået catwalk på New York Fashion Week. Begge er brands som i forvejen har diversitet i fokus.
Flere andre og større mærker er også begyndt at fokusere på at bruge modeller, der af ganske forskellige årsager afviger fra normen i modebranchen og medierne – måske fordi det efterhånden har vist sig, at det ikke har negativ indflydelse på salget.
For nyligt brugte Beyonce modellen Jillian Mercado, som har muskelsvind, i en kampagne for sin "Formation"-kollektion, H&M, Dolce & Gabbana og Uniqlo har lanceret kampagner med modeller i hijab, mens brands som &Other Stories og butikskæden Barneys for nyligt har brugt transpersoner i deres kampagner, alle sammen under et mere eller mindre offentligt erklæret mål om at bringe mere diversitet ind i modebranchen. Der har også været flere kampagner med fokus på kropsidealer.
Modellen Jillian Mercado i midten af billedet i kampagnen for Beyonces Formation-kollektion.
Selvom kampagnerne generelt er blevet positivt modtaget, har der også været en del kritik af modebranchens måde at forholde sig til diversitet på. Kampagnerne kritiseres blandt andet for at fastholde traditionelle skønhedsidealer, for at være ekskluderende eller for at være en form for eksotisme eller eksceptionalisme.
LÆS OGSÅ: Laura vil lave luksusmodens svar på Airbnb
LÆS OGSÅ: Den store guide: Sådan bliver du bedre til at passe på dit tøj, din stil – og på verden
LÆS OGSÅ: Verdensberømt modehus opgiver pels