Lider du af juleallergi?

Lider du af juleallergi?

Røde øjne, nys og løbende næse. Måske er du blandt de mange danskere, der døjer med juleallergi. Se hvad du kan gøre for at undgå de værste allergibomber og få tip til, hvordan du gør julen mere allergivenlig.

December er for de fleste forbundet med hygge og god mad, men for alle dem, der lider af juleallergi, kan julen være noget af et forhindringsløb og give problemer for fødevareallergikere og folk, der lider af astma og høfeber.

Små partikler i luften fra gran, juletræet eller de mange tændte stearinlys kan genere i øjnene, næsen eller lungerne, duften fra juleblomster eller krydderier kan genere luftvejene og mange af de lækkerier som fx nødder, appelsiner og konfekt, der hører sig julen til, sætter skub i allergikernes symptomer og kan resultere i bl.a. overfølsomhedsreaktioner, eksem eller maveproblemer.

Kilder: Astma-allergi Danmark og allergiguiden.dk

6 ting, der giver juleallergi

1. Juletræ og pyntegran

Juletræet er en af de helt store syndere, når det kommer til ”juleallergi”. Den velkendte granduft skyldes harpiksstoffer, som kan genere folk med følsomme luftveje og fremkalde kontakteksem, hvis du rører ved det. Derudover findes der på grantræer skimmelsvampe, der i visse tilfælde kan give ubehagelige symptomer i næse og lunger. TIP! Inden du sætter træet ind i stuen, kan det være en god ide at spule træet over med haveslangen og lade det tørre et par dage – eller købe et kunstigt juletræ.

2. Levende lys

Julen er lysenes fest, men både kalenderlys, juledekorationer, adventslys og juletræslys afgiver små partikler, som kan genere dem, der lider af følsomme luftveje og astma. TIP! Du kan begrænse udskillelsen af partikler ved at lufte godt ud og desuden forkorte vægen på lysene. Det giver en mindre flamme og dermed mindre sod og færre partikler. Du kan også vælge at bruge fyrfadslys, da de soder mindre eller bytte de levende lys ud med elektriske lys eller lyskæder.

3. Julemad og juleknas

Julemaden udgør også en sand allergibombe. Pollenallergikere tåler hverken nødder, mandler, marcipan, nougat, konfekt og kager, ligesom mange med græspollenallergi reagerer på appelsiner, klementiner og mandariner, som også er juleklassikere. Det kan være svært at se sine omgivelser fortære klejner, julekager og andet lækkert juleknas med stor begejstring, hvis du selv lider af fødevareallergi og ikke kan tåle hverken æg, mælk, hvede eller gluten.

4. Juleblomster

Mange af de blomster, som man forbinder med julen, dufter meget kraftigt og kan give vejrtrækningsproblemer, hvis du i forvejen lider af følsomme luftveje. Det gælder fx azalea, hyacinter og liljer. TIP! Har du sart eller følsom hud eller lider af kontakteksem, bør du undgå at røre ved fx tulipaner, krysantemum og julestjerner, da plantesaften kan give hudreaktioner.

5. Stege-os

Lider du af astma kan tilberedningen af julemaden også skabe problemer, da stegeosen fra julemaden kan virke meget generende på følsomme luftveje. TIP! For at undgå gener kan det være en god ide at lade emhætten være tændt, mens du steger og braser og sørge for at lufte godt ud særligt i køkkenet.

6. Julekrydderier

Krydderier dufter skønt og giver dejlig smag, og særligt krydderier som kanel, muskat og nelliker er med til at skabe julestemning. Men mange krydderier indeholder forskellige æteriske olier, der kan fremkalde allergi både ved kontakt med hud, øjne og slimhinder. Hvis du lider af pollenallergi og er særligt følsom, kan visse krydderier, hvis du spiser dem, faktisk krydsreagere med andre fødevarer og dermed fremkalde en allergisk reaktion.

Lider du af allergi – eller er du ”bare” forkølet?

Et af problemerne ved ”juleallergi” er, at den ligger i december, hvor mange af os i forvejen er forkølede, og derfor risikerer man nemt at forveksle allergisymptomerne med en simpel forkølelse. Har du vedvarende nyseture eller løbenæse, kan det være en god idé at gå til din læge, så I kan finde en behandling – og så du kan nyde julen.

De mest almindelige symptomer:

Almindelig forkølelse

  • Løbende eller tilstoppet næse. Sekretion fra næsen starter som vandigt flåd, men bliver hurtigt tykt, uklart eller gult.
  • Symptomerne er mere konstante med lejlighedsvis nysen.
  • Der kan forekomme feber.
  • En forkølelse varer sjældent mere end en uge.

Høfeber

  •  Løbende eller tilstoppet næse. Sekretet fra næsen er tyndtflydende, vandigt og klart/hvidt.
  • Hyppig nysen.
  • Symptomer fra øjnene i form af hævelse, rødme og kløe.
  • Astmasymptomer viser sig som lettere nedsat lungefunktion.
  • Symptomerne kan være konstante eller komme pludseligt. Det sker, når du indånder stoffer, som du ikke kan tåle.